”Nuoria kutsutaan kirjaimellisesti teurastukseen” – Moskovalaiset opiskelijat olivat helpottuneita, että ainakaan vielä liikekannalle­pano ei koske heitä

Moskovalaisista osa tukee liikekannallepanoa, osa vastustaa sitä, mutta lähes kaikkia se huolestuttaa. Surullista, kauheaa ja vaarallista kuvailivat kaupunkilaiset tunteitaan keskiviikkona osittaisen liikekannallepanon julistuksen jälkeen.

Opiskelijat Timofei ja Ilja olivat helpottuneita, että osittainen liikekannallepano ei ainakaan vielä tässä vaiheessa koske heitä. ”Kukaan ei halua lähteä sotaan”, Ilja sanoi.

21.9. 16:47 | Päivitetty 21.9. 17:04

Moskova

Moskovalaisten mielipiteet presidentti Vladimir Putinin keskiviikkoaamuna julistamasta liikekannallepanosta jakautuvat, kuten koko ”erikoisoperaatiosta”.

HS:n katuhaastatteluun saamista ohikulkijoista hieman alle puolet tuki Putinin päätöstä liikekannallepanosta ja puolet suhtautui siihen kielteisesti. Lähes parikymmentä ohikulkijaa Moskovan keskustassa kieltäytyi kommentoimasta asiaa kokonaan.

Korkeakouluopiskelijat Ilja, 18, ja Timofei, 19, olivat helpottuneita, että osittainen liikekannallepano ei suoraan koske opiskelijoita.

”Mutta voi koskea myöhemmin”, Ilja huomautti.

Hänestä liikekannallepano tuntui kauhealta.

”Mielestäni se on melko huono juttu, koska todennäköisesti kutsutaan nuoria, noin 18–20-vuotiaita. Nämä ihmiset voisivat tehdä paljon hyvää maalle. Heillä on vielä tulevaisuus. Ja lopputuloksena heidät kutsutaan kirjaimellisesti teurastukseen.”

”Kukaan ei halua lähteä sotaan. Uutisten lukeminen on herättänyt huolen ja pelon tunteita. Ja sitten ilmestyy mahdollisuus, että sinut voidaan lähettää elävänä sinne helvettiin.”

Ystävä Timofei ei tuntenut oloaan vielä kovin huolestuneeksi, koska liikekannallepano ei koske itseä.

”On tietysti surullista, että joudutaan turvautumaan tällaiseen.”

TulliN asiantuntijaksi opiskeleva Daniil Afonin, 20, kannatti Putinin päätöstä.

”Pidän tätä myönteisenä, koska ukrainalaiset myös hyökkäävät meitä kohtaan. Haluamme liittää Luhanskin ja Donetskin kansantasavallat itseemme, mutta he haluavat voittaa ne takaisin. Näin ollen tarvitsemme puoleltamme liikekannallepanoa.”

Afoninia tai ketään hänen tuttavistaan liikekannallepano ei suoraan koske.

Venäjälle julistettu osittainen liikekannallepano kiihdytti keskiviikkona lentolippujen myyntiä venäläisille viisumivapaisiin maihin. Mediatietojen mukaan suorat lennot Moskovasta esimerkiksi Istanbuliin ja Jerevaniin olisi myyty lähipäiviltä loppuun.

Tullin asiantuntijaksi opiskeleva Daniil Afonin sanoi pitävänsä liikekannallepanoa myönteisenä päätöksenä. Häntä itseään se ei kuitenkaan ainakaan toistaiseksi opintojen vuoksi koske.

Yksi lähtöä tekevistä oli 33-vuotias mies, joka ei halunnut nimeään tai kasvojaan julkisuuteen. Hän kertoi olevansa myymässä asuntoaan ja muuttamassa maasta. Mies oli huolestunut kotimaansa tilanteesta.

”Tämä on kauheaa. Minulla on läheisiä ihmisiä, joita tämä koskee suoraan. Minut kutsuttaisiin toisessa aallossa. Pelkään, että sortotoimenpiteet palaavat.”

Kiinan politiikkaa ja oikeutta opiskellut, töitä etsivä Katja ei halua lähteä Venäjältä, vaikka ei pidäkään maansa hallinnosta ja sen toimista.

”Suhtaudun äärimmäisen kielteisesti tähän, kuten koko käynnissä olevaan tilanteeseen. Tietysti toivon, kuten tavallista, että kaikki ratkaistaisiin rauhanomaisesti, mutta tätä on kestänyt jo puoli vuotta, eikä toivoa juuri jäljellä.”

”Olen nuori ja ymmärrän enemmän tai vähemmän, mitä tapahtuu, joten haluan muuttaa ja kehittää maatani. Toivon, että maani nuoret yhdistyvät jossain vaiheessa ja asiat muuttuvat parempaan suuntaan.”

”Uskon, että jonain päivänä ihmiset lakkaavat sietämästä ja vain odottamasta jotain ja sittenkin tekevät jotain.”

Kiinan politiikkaa ja oikeutta opiskellut Katja ei aio muuttaa Venäjältä, vaikka suhtautuu maansa hallintoon kielteisesti. ”Olen nuori ja ymmärrän enemmän tai vähemmän, mitä tapahtuu, joten haluan muuttaa ja kehittää maatani.”

Matematiikkaa ja matemaattista analyysiä korkeakoulussa opettava Anna ilmoitti tukevansa Putinin päätöstä, vaikka piti tilannetta surullisena ja huolestuttavana. Hänellä on läheisiä, joita liikekannallepano koskee.

”Mielestäni minun täytyy pitää yhtä maani kanssa. Jos valtionpäämies päätti, että täytyy – se tarkoittaa, että täytyy. Liikekannallepano huolestuttaa minua kovasti, mutta en voi olla tässä tilanteessa itsekäs ja ajatella vain itseäni. Hinta siitä on liian kallis.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat