Karibialla riehuva hurrikaani Fiona on yltynyt kategorian neljä hirmumyrskyksi

Hurrikaanin odotetaan seuraavaksi saavuttavan Bermudan.

Mies ajoi moottoripyörällä Samanan kaupungissa Dominikaanisessa tasavallassa tiistaina hurrikaani Fionan väistyttyä.

21.9. 13:07

Karibialla mittavia vahinkoja aikaansaanut hurrikaani Fiona on voimistunut kategorian neljä myrskyksi, kertoo Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus (NHC). Trooppisten hirmumyrskyjen voimakkuutta mitataan viisiportaisella Saffir-Simpsonin asteikolla. Hurrikaani Fionan tuulen on mitattu puhaltavan noin 58 metriä sekunnissa.

Hurrikaanin kerrotaan siirtyneen eteenpäin Turks- ja Caicossaarilta kohti Britannian merentakaisiin alueisiin kuuluvaa Bermudaa. NHC arvioi Fionan aiheuttamien aaltojen saavuttavan Bermudan torstaina. NHC varoittaa aallokko-olosuhteiden voivan olla hengenvaaralliset.

Fiona on viranomaisten mukaan jättänyt satojatuhansia ihmisiä ilman juomavettä sähkökatkosten ja tulvivien jokien seurauksena.

Viranomaisten mukaan ainakin viisi ihmistä on kuollut myrskyn vuoksi. Ensimmäinen kuolonuhri tuli Ranskalle kuuluvalla Guadeloupella. Puerto Ricolla ja Dominikaanisessa tasavallassa myrsky vaati kaksi kuolonuhria kummassakin.

Turks- ja Caicossaarilla kuolonuhreilta ja vakavilta loukkaantumisilta on vältytty, saarten varakuvernööri Anya Williams kertoi. Williams kuitenkin korosti, että hurrikaani Fiona on osoittautunut varsin arvaamattomaksi myrskyksi ja pyysi ihmisiä pysymään yhä suojassa.

Viikonloppuna ja alkuviikosta Fiona liikkui Puerto Ricon ja Dominikaanisen tasavallan poikki jättäen jälkeensä mittavia sähkökatkoksia, tulvivia jokia ja teitä sekä kaatuneita puita.

Dominikaanisessa tasavallassa presidentti Luis Abinader on julistanut maan kolme itäisintä provinssia katastrofialueiksi. Kaikkiaan noin puoleen provinsseista annettiin hurrikaanin vuoksi yleishälytys.

Pelastusviranomaiset kertoivat tiistaina noin 400 000 asukkaan olevan maassa ilman sähköä. Lisäksi yli 10 000 ihmistä jouduttiin siirtämään suojaan ”turvallisille alueille”.

Myös suuri osa kolmen miljoonan asukkaan Puerto Ricosta oli hurrikaanin takia ilman sähköä. Maanantaina sähköt saatiin palautettua kuvernööri Pedro Pierluisin mukaan noin sadalletuhannelle asiakkaalle.

Puerto Rico on Yhdysvaltain territorio. Maan presidentti Joe Biden julisti saarelle sunnuntaina hätätilan, mikä valtuutti liittovaltion hätätilanteiden hallintaviraston antamaan apua.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat