Yli 1 400 otettu kiinni Venäjällä liike­kannalle­panoa vastustavissa mielen­osoituksissa

Liikekannallepanoa vastustavat mielenosoitukset alkoivat osassa Venäjää jo iltapäivällä Suomen aikaa. Jo yli tuhat ihmistä on otettu kiinni. Moskovassa mielenosoituksiin osallistuvia ja niihin kutsuvia uhataan 15 vuoden vankeus­rangaistuksella.

Poliisit ja liikekannallepanoa vastustaneet mielenosoittajat ottivat yhteen Moskovassa keskiviikkona.

21.9. 17:23 | Päivitetty 21.9. 21:52

Venäjän presidentti Vladimir Putinin keskiviikkoaamuinen ilmoitus ”osittaisesta” liikekannallepanosta on sähköistänyt ilmapiirin Venäjällä.

Liikekannallepanoa vastustavat mielenosoitukset alkoivat Venäjällä jo iltapäivällä Suomen aikaa. Myös mielenosoittajien pidätykset alkoivat samalla kellonlyömällä.

Venäläismediat Meduza ja 7x7 sekä OVD-info-järjestö kertoivat mielenilmauksia olleen heti iltapäivällä ainakin Venäjän kaukoidässä ja Siperiassa Irkutskissa, Ulan-Udessa, Habarovskissa, Jakutskissa, Novosibirskissä, Krasnojarskissa ja Tomskissa. Illemmalla tuli tieto, että mielenosoituksia on myös Pietarissa ja Moskovassa. Yhteensä 38 kaupungissa Venäjällä on osoitettu keskiviikon aikana mieltä.

Mielenosoittajia oli kaupungeissa alustavien tietojen mukaan ollut eri kaupungeissa kymmenistä sataan.

Useita ihmisiä on otettu kiinni Venäjällä mielenosoitusten takia. Aamuyöllä Suomen aikaa kiinniotettujen määrä oli OVD-infon mukaan yli 1 400. OVD-info kertoo, että Pietarissa on otettu kiinni yli 400 ihmistä ihmistä, kuten myös Moskovassa. Muun muassa Jekaterinburgissa on otettu kiinni 40 ihmistä.

Mellakkapoliisit piirittivät liikekannallepanoa vastustaneita mielenosoittajia Pietarissa keskiviikkona.

OVD-info päivittää kiinniotettujen määrää sitä mukaan, kun se pystyy varmistamaan tietoja. Siksi kiinniotettuja saattaa todellisuudessa olla enemmänkin, järjestö muistuttaa.

OVD-info on itsenäinen venäläinen ihmisoikeusprojekti, joka esimerkiksi pitää kirjaa mielenosoituksissa pidätetyistä sekä neuvoo ja avustaa heitä.

Turvallisuusviranomaiset ovat muun muassa Meduzan ja BBC:n venäjänkielisen palvelun mukaan käyttäneet kovia otteita mielenosoittajia vastaan.

Viranomaiset ovat muun muassa hakanneet, raahanneet ja retuuttaneet ihmisiä. Useissa viestipalvelu Telegrammin kanavissa näkyy esimerkiksi, kuinka viranomaiset hakkaavat pampuillaan maassa makaavia ihmisiä.

Poliisit taluttivat liikekannallepanoa vastustanutta miestä Novosibirskissa keskiviikkona.

Venäläisistä mielenosoituksista kertova Telegram-kanava Avtozak Live on jakanut useita kuvia ja tietoa protesteista.

Kuvissa mielenosoittajia Burjatian pääkaupungissa Ulan-Udessa. Käsissä mielenosoittajilla on lappuja, joihin on kirjoitettu ”ei liikekannallepanoa” ja ”ei sotaa”. Kuvakaappaus Avtozak Live -Telegram-kanavalta.

Sosiaalisessa mediassa mielenosoituskutsujen lisäksi leviävät kansalaisjärjestö OVD-infon ohjeet siitä, mitä mielenosoituksiin tulisi pidätyksen varalta ottaa mukaan (täysin ladattu puhelin, vara-akku ja laturi, passikopio, vettä, sekä järjestön pidätettyjä avustavan kuuman linjan puhelinnumero).

Moskovan kaduilla oli mellakkavarusteisiin sonnustautuneita poliiseja ottamassa kiinni protestoijia.

Mielenosoittajia raahattiin kovaotteisesti Moskovassa.

Vankilassa istuvan oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin joukot kutsuivat liikekannallepanosta ilmoittamisen jälkeen ihmisiä mielenosoituksiin kaduille ja jopa värväystoimistojen polttamiseen.

Navalnyin korruptionvastaisen säätiön johtaja Ivan Ždanov kertoi Navalnyin tiimin ”tukevan kaikkia protestin muotoja”. Näihin hän luki sekä liikekannallepanosta kieltäytymisen, mielenosoituksiin osallistumisen sekä värväystoimistojen polttamisen.

Vesna-liike puolestaan ilmoitti jo tiistaina Venäjän laajuisesta liikekannallepanon vastaisesta protestista. Liike kutsuu venäläisiä kaduille keskiviikkona iltaseitsemältä kaupunkien keskustoihin.

”Venäjän palveleminen on todellista työtä.” Venäjän sotilaspalvelusta mainostettiin näyttävästi Pietarissa tiistaina. Keskiviikkona Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti ”osittaisesta” liikekannallepanosta.

Nähtäväksi jää, kuinka paljon Venäjän suurkaupungit keräävät osanottajia luvattomiin mielenosoituksiin. Laajoja mielenosoituksia ei ole Venäjällä nähty aikoihin, sillä jopa yhden hengen mielenosoituksista on tehty luvattomia.

Venäjän sotaa vastustavista ja rauhaa puolustavista kannanotoista on voinut joutua pidätetyksi ja sakotetuksi, sillä niiden on katsottu kritisoivan Venäjän sotavoimia, mikä on Venäjällä kielletty.

Moskovan syyttäjänvirasto on jo ilmoittanut, että pääkaupungin mielenosoituksiin uskaltautuvia ja mielenosoituksiin muita esimerkiksi sosiaalisessa mediassa kutsuvia uhkaa jopa viidentoista vuoden vankeusrangaistus.

OVD-infon keskiviikkopäiväisen tiedon mukaan Venäjällä on sodanvastaisten mielipiteiden vuoksi pidätetty 16 437 ihmistä 24. helmikuuta jälkeen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat