”Ei päähuiville, kyllä vapaudelle!” – Iranissa suurimpia mielen­osoituksia vuosiin, järjestön mukaan yli 30 kuollut

Iranin viranomaiset ovat mielenosoitusten jälkeen rajoittaneet internetin käyttöä ja estäneet sosiaalisen median pikaviestipalveluiden käytön. Presidentti Raisi väitti, että Mahsa Aminin kuolema tutkitaan, mutta että viitteitä poliisiväkivallasta ei olisi.

22.9. 3:41 | Päivitetty 23.9. 7:48

Iranissa siveyspoliisin pidättämän nuoren naisen kuolemasta alkunsa saaneissa mielenosoituksissa on kuollut jo ainakin 31 siviiliä, kertoi Oslosta käsin toimiva Iran Human Rights (IHR) -kansalaisjärjestö torstaina.

Iranin viranomaiset kertoivat perjantaina 22-vuotiaan Mahsa Aminin kuolleen sen jälkeen, kun tämä oli pidätetty väärin puetun hijabin takia. Aminin kuolema on johtanut mielenosoituksiin, jossa eri ihmisoikeusjärjestöjen mukaan kuollut useita ihmisiä.

Amnesty Internationalin mukaan ainakin neljää olivat ampuneet lähietäisyydeltä iranilaisviranomaiset. Kuolleiden joukossa on Amnestyn mukaan kuusi miestä, yksi nainen ja yksi lapsi.

IHR:n mukaan ainakin 30 kaupungissa on ollut mielenilmauksia.

”Iranilaiset ovat tulleet kaduille puolustaakseen oikeuksiaan ja ihmisarvoaan, mutta hallitus on vastannut heidän rauhanomaisiin mielenilmauksiinsa luodeilla”, sanoi IHR:n johtaja Mahmood Amiry-Moghaddam lausunnossaan.

Iranin viranomaiset ovat mielenosoitusten jälkeen rajoittaneet internetin käyttöä ja estäneet sosiaalisen median pikaviestipalveluiden käytön.

Iranin valtiollisen television mukaan kuolleita olisi huomattavasti vähemmän, vain 17, heidän joukossaan myös poliiseja ja muita turvallisuusviranomaisia.

Iranin presidentti Ebrahim Raisi vakuutteli torstai-iltana Suomen aikaa, että Aminin kuolema ”tutkitaan”.

Iranin presidentti Ebrahim Raisi tiedotustilaisuudessa torstaina New Yorkissa.

”Älkää huoliko, se kyllä tutkitaan varmasti”, Raisi sanoi toimittajilla YK:n yleiskokouksen yhteydessä.

Samalla Raisi kuitenkin sanoi, ettei kuolinsyytutkimus viittaa Aminin tapauksessa poliisin väkivaltaan. Aktivistien mukaan poliisit olivat pahoinpidelleet Aminia hijabin takia ja että Amini olisi saanut kuolettavan iskun päähänsä. Iranin poliisi on kiistänyt väitteet naisen pahoinpitelystä.

Myös viranomaiset ovat sanoneet aloittaneensa tutkinnan tapauksen tiimoilta.

Raisi myös syytti mielenosoittajia ”kaaoksen” aiheuttamisesta. Hänen mukaansa Iranissa ihmisillä on oikeus ilmaista itseään.

Samalla Iran on muun muassa rajoittanut internetin käyttöä mielenosoitusten takia.

Presidentti Sauli Niinistö tapasi New Yorkissa YK:n yleiskokousviikon yhteydessä Raisin, kertoi presidentin kanslia sivuillaan.

Tiedotteen mukaan presidentit keskustelivat muun muassa Iranin ydinsopimuksesta. Niinistön kerrotaan esittäneen huolensa Iranin ydinohjelman jatkumisesta.

Niinistö painotti myös iranilaispresidentille Aminin kuoleman perinpohjaisen tutkinnan tärkeyttä.

Ihmiset osoittivat mieltään Mahsa Aminin kuoleman takia myös YK:n päämajalla New Yorkissa keskiviikkona.

Ihmiset osoittivat mieltään Teheranissa maanantaina.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Aminin kuoleman jälkimainingeissa alkaneet mielenosoitukset ovat vakavimpien joukossa, joita Iranissa on nähty sitten vuoden 2019 marraskuun. Tuolloin rauhattomuuksia esiintyi polttoaineen hinnan korotusten jälkeen.

Sosiaalisessa mediassa levinneiden videoiden mukaan jotkut naispuoliset mielenosoittajat ovat uhmakkaasti riisuneet hijabinsa ja polttaneet ne nuotioissa tai leikanneet symbolisesti hiuksensa hurraavien väkijoukkojen edessä.

”Ei päähuiville, ei turbaanille, kyllä vapaudelle ja tasa-arvolle!” mielenosoittajat ovat huutaneet Iranin pääkaupungissa Teheranissa.

Amnesty International tuomitsi sen, kuinka YK oli antanut alustan Iranin presidentille Ebrahim Raisille, joka oli pitänyt puheen YK:n yleiskokoukselle. Tämä oli järjestön mukaan osoitus kansainvälisen yhteisön "toistuvasta epäonnistumisesta" vastuun­kannon varmistamiseksi.

Kanadassa solidaarisuuden osoituksena järjestettyyn mielenosoitukseen osallistunut aktivisti Azam Jangravi heijasteli omissa puheissaan järjestön kritiikkiä.

"Miksi YK normalisoi Iranin misogynian?” Jangravi tiedusteli Torontossa.

”Miksi maalla, joka on yhtä misogynistinen kuin Taleban, tulisi olla paikka YK:ssa?”

Jangravi pakeni itse Iranista sen jälkeen, kun hänet oli pidätetty vuoden 2018 mielenosoituksissa, koska hän oli riisunut hijabinsa.

YK:ssa pitämässään puheessa Raisi otti esille alkuperäisväestöön kuuluvien naisten kuolemat Kanadassa, Israelin toimet palestiinalaisalueilla sekä Isisin "raakalaisuudet" uskonnollisiin vähemmistöihin kuuluvia naisia kohtaan.

Iranilaiset osoittivat mieltään Teheranissa keskiviikkona jo viidettä päivää, koska pukeutumiskoodin rikkomisesta pidätetty kurdinainen Mahsa Amini kuoli poliisin hallussa.

”Niin kauan kuin meillä on tämä kaksinaismoraali, missä huomio kiinnitetään täysin yhteen puoleen, eikä tasapuolisesti, meillä ei tule olemaan todellista oikeutta ja kohtuutta”, Raisi sanoi.

Hän myös pokkuroi AFP:n mukaan Iranin ydinsopimuksen elvyttämiseksi länsimaiden esittämiä ehtoja vastaan.

”[Iran] ei yritä rakentaa tai saada haltuunsa ydinaseita, eikä sellaisilla aseilla ole paikkaa meidän opissamme”, hän sanoi puheessaan.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden puhui YK:lle pian Raisin uhmakkaan puheen jälkeen. Omassa puheessaan Biden osoitti kunniaa mielenosoittajille sekä ilmaisi jälleen tukensa Iranin ydinsopimuksen elvyttämiseksi.

”Tänään me seisomme Iranin rohkeiden kansalaisten ja rohkeiden naisten tukena”, hän sanoi ja jatkoi iranilaisten osoittavan parhaillaan mieltään perusoikeuksiensa turvaamiseksi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat