Azovstalin teräs­tehtaan puolustajia vapautettiin vankien­­vaihdossa – vastineeksi Ukraina luovutti Putinin ystävän

Vankienvaihto tuli yllätysuutisena. Se on suurin sitten Venäjän hyökkäyksen alkamisen helmikuussa.

Azovstalin tehdasta Mariupolissa puolustaneet Svyatoslav Palamar (toinen vas.), Denys Shlega, Denys Prokopenko, Oleg Khomenko (3R) ja Serhi Volynsky Ukrainan sotilastiedustelun päällikön Kyrylo Budanovin (vas.) ja Ukrainan sisäministerin Denys Monastyrskyn (oik.) kanssa keskiviikkona.

22.9. 8:32 | Päivitetty 22.9. 10:33

Ukraina on kertonut saaneensa Venäjältä 215 vangittua sotilastaan vankienvaihdon yhteydessä. Asiasta ilmoitti televisiossa presidentin kansliapäällikkö Andri Jermak.

Ukrainan takaisin saamien taistelijoiden joukossa on muun muassa Azovstalin terästehtaalla taistelleita, mukaan lukien Azov-pataljoonan komentaja Denys Prokopenko ja varakomentaja Svyatoslav Palamar. Venäjän hyökkäysten runteleman Mariupolin satamakaupungin viimeisistä puolustajista muodostui keväällä Ukrainan vastarinnan symboli.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi torstaina viestipalvelu Twitterissä, että Ukrainan 215:sta vapautetusta sotilaasta 188 oli osallisena Mariupolin ja Azovstalin puolustuksessa. Heistä 108 on Azov-pataljoonan jäseniä, loput muun muassa kansalliskaartin jäseniä, rajavartioita, merijalkaväkeä, aluepuolustusjoukkojen jäseniä ja turvallisuuspalvelun henkilökuntaa.

Ukraina puolestaan vapautti Venäjän haltuun 55 venäläistä tai Venäjän-mielistä ukrainalaista. Joukossa oli myös ukrainalainen oligarkki ja oppositiojohtaja, maanpetoksesta syytetty Viktor Medvedtšuk, joka tunnetaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin henkilökohtaisena ystävänä.

Vankienvaihto tuli yllätysuutisena. Se on suurin vankienvaihto sitten Venäjän hyökkäyksen alkamisen helmikuussa.

Ukraina kiitti neuvotteluissa välittäjänä toiminutta Turkkia ja Zelenskyi Turkin presidenttiä Recep Tayyip Erdoğania. Viiden korkea-arvoisimman vapautetun Ukrainan upseerin on määrä oleskella sodan loppuun asti Turkissa, jossa he voivat tavata perheenjäseniään.

Myös yhdysvaltalaisia, brittejä, ruotsalaisia sekä marokkolaisia vankeja siirrettiin Saudi-Arabiaan osana Venäjän ja Ukrainan välistä vankienvaihtosopimusta, kertoi uutistoimisto AFP keskiviikkona. Zelenskyi kirjoitti Twitter-julkaisussaan lisäksi, että yksi vapautetuista taistelijoista on kroatialainen.

Valkoinen talo kiitti keskiviikkona Ukrainan presidenttiä Zelenskyiä ja Saudi-Arabian kruununprinssiä Mohammed bin Salmania vankienvaihdon järjestämisestä.

Ruotsin ulkoministeri Ann Linde vahvisti Aftonbladetille New Yorkissa pitämässään tiedotustilaisuudessa, että ruotsalainen sotavanki on matkalla Ruotsiin. 47-vuotiasta ruotsalaista syytettiin taisteluihin osallistumisesta ja häntä uhkasi kuolemanrangaistus.

Britannian pääministeri Liz Truss ilmoitti myös, että viisi brittiä on matkalla kotimaahansa.

Heidän joukossaan on brittiläisen kansanedustajan Robert Jenrickin mukaan myös Aiden Aislin, jonka Donetskin ”kansantasavallan” korkein oikeus tuomitsi kesäkuussa kuolemaan, koska hän oli taistellut Ukrainan puolella Venäjää vastaan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat