Venäjä yrittää houkutella sotilaita ulkomailta, Uzbekistan ja Kirgisia varoittavat kansalaisiaan lähtemästä vieras­taistelijoiksi

Venäjä on avannut ulkomaalaisten sotilaiden rekrytointikeskuksen Moskovaan ja luvannut kansalaisuuden armeijan riveihin värväytyville. Ulkomaalaisten houkuttelun on katsottu kohdistuvan etenkin Keski-Aasian entisten neuvostovaltioiden kansalaisiin.

Venäjän presidentti Vladimir Putin palkitsi Uzbekistanin presidentin Shavkat Mirziyoyevin Pyhän Aleksanteri Nevskin ritarikunnan ritarimerkillä 15. syyskuuta. Uzbekistan isännöi Samarkandissa järjestettyä Shanghain yhteistyöjärjestön kokousta.

22.9. 9:40

Uzbekistan on varoittanut kansalaisiaan, jotta nämä eivät liittyisi ulkomaalaisiin armeijoihin kesken Venäjän Ukrainassa käymän hyökkäyssodan.

Sotilaallisissa konflikteissa ulkomailla taistelevat joutuvat Uzbekistanissa rikossyytteisiin maan lakien mukaisesti, totesi Uzbekistanin valtion syyttäjänvirasto myöhään keskiviikkona antamassaan lausunnossa. Asiasta uutisoi uutistoimisto Reuters.

Noin 35 miljoonan asukkaan Uzbekistan ei ole ainoa Keski-Aasian entinen neuvostovaltio, joka on huolestunut kansalaistensa osallistumisesta taisteluihin Ukrainassa. Keskiviikkona myös Kirgisian suurlähetystö Moskovassa muistutti kansalaisiaan siitä, että vieraan valtion puolustaminen konfliktissa voi olla rikos kotimaassa, al-Jazeera uutisoi.

Kazakstan ei ole antanut virallista varoitusta, mutta myös siellä valtio on vuodesta 2014 alkaen pidättänyt ihmisiä, jotka ovat ottaneet osaa konfliktiin Ukrainassa, kertoo Bne Intellinews -mediayhtiö.

Uzbekistanin ja Kirgisianin huoli kumpuaa Venäjän kasvaneista ponnistuksista armeijansa vahvistamiseksi. Osittaisen liikekannallepanon julistamisen lisäksi Venäjä on viime päivinä tehostanut vierastaistelijoiden houkuttelua.

Lue lisää: Liikekannallepanoa perustellut Putinin puhe oli lyhyt eikä siihen juuri mahtunut tosiasioita

Moskovan pormestari ilmoitti tiistaina, että kaupunki avaa sotilaiden rekrytointikeskuksen ulkomaalaisille. Tarkoituksena on auttaa puolustusministeriötä vierastaistelijoiden värväämisessä.

Paikalliset viranomaiset ”tekevät kaikkensa, jotta sopimusten allekirjoittaminen olisi mahdollisimman helppoa”, todettiin kaupungin virallisessa lausunnossa The Moscow Times -lehden mukaan.

Lisäksi Venäjä sääti asetuksen, joka lupaa nopeutetun kansalaisuuden ulkomaalaisille, jotka värväytyvät asevoimien riveihin.

Ulkomaalaisten houkuttelun on katsottu kohdistuvan etenkin Keski-Aasian entisten neuvostovaltioiden kansalaisiin, joista sadat tuhannet asuvat ja työskentelevät Venäjällä elättääkseen perheensä kotimaissaan. Osa heistä työskentelee Venäjällä laittomasti ja on siksi haavoittuvaisessa asemassa.

Jo aiemmin kesällä kirgisialaisen Mediahubin tutkivat toimittajat uutisoivat sosiaalisen median kampanjasta, jossa Venäjä rekrytoi kirgisialaisia ja uzbekistanilaisia ”turvavartijoiksi” Ukrainaan. Vastineeksi työstä tarjottiin 240 000 ruplan eli noin 4 000 euron kuukausipalkka sekä yksinkertainen väylä Venäjän kansalaisuuteen.

Toimittajat selvittivät, että kyseessä oli Venäjän Wagner-joukkojen rekrytointikampanja.

Osa Keski-Aasian asukkaista on ilmeisesti jo tarttunut Venäjän tarjouksiin.

Reutersin mukaan sosiaalisessa mediassa on kuluvan kuun aikana levinnyt video, jolla kaksi uzbekistanilaista vangitaan Ukrainan ja Venäjän välisissä taisteluissa. Vangit kertovat, että heidät oli värvätty sotaan Moskovassa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat