”Ällistyttävä”, arvioi tutkija Italian vaalitulosta – Hallituksen sisällä Silvio Berlusconi kyttää tilaisuuttaan

Vaalivoitto oli pedattu äärioikeistolaiselle Italian veljille, eikä puoluejohtaja Giorgia Meloni jättänyt tilaisuutta käyttämättä.

Forza Italia -puolueen johtaja Silvio Berlusconi ja Italian veljet -puolueen johtaja Giorgia Meloni kampanjoivat yhdessä Roomassa viime viikolla.

26.9. 11:32 | Päivitetty 26.9. 12:12

Äärioikeistolainen Italian veljet näyttää voittavan Italian vaalit selvästi ja saa arviolta 22–26 prosenttia äänistä. Puolueen puheenjohtaja Giorgia Meloni noussee pääministeriksi osana oikeistopuolueiden liittoumaa.

”Italialaiset ovat lähettäneet selkeän viestin Italian veljet -puolueen johtaman oikeistohallituksen puolesta”, Meloni sanoi toimittajille Roomassa maanantain vastaisena yönä.

Lue lisää: Alustavat tulokset: Ääri­oikeisto voitti Italian vaalit

Vielä neljä vuotta sitten Italian veljien kannatus oli neljä prosenttia. Se on fasistien suora perillinen ja ohjelmaltaan kansalliskonservatiivinen.

”Se on ällistyttävä tulos”, sanoo ulkopoliittisen instituutin tutkija Marco Siddi.

”Mutta se ei tarkoita, että Italia olisi muuttunut fasistiseksi. Tulos kertoo enemmän siitä, että Italian veljet oli ainoa, joka ei ollut mukana Mario Draghin virkamieshallituksessa.”

Draghin hallitus hajosi riitoihinsa heinäkuussa.

Voiton avaimet tuotiin Melonille kuin tarjottimella, ja Meloni käytti mahdollisuutensa. Keskustavasemmistolainen Demokraattinen puolue oli loppumetreille asti melkein tasoissa, mutta teki huonon kampanjan ja jäi 17–21 prosenttiin äänistä.

”Meloni oli yksi harvoista karismaattisista poliitikoista. Keskustavasemmiston Enrico Letta ei vieläkään osaa pitää puheita. Hän on yliopistoprofessori, joka ei onnistu saamaan teemojaan ymmärrettävään muotoon.”

Meloni onnistui kampanjassaan hyvin, mistä kertoo hänen ylivoimainen voittonsa oikeistoblokin sisällä. Italian veljet oli vaaliliitossa entisen pääministerin Silvio Berlusconin keskustaoikeistolaisen Forza Italian ja Matteo Salvinin oikeistopopulistisen Legan kanssa.

Italian yleisradion Rain mukaan Italian veljet sai noin 22–26 prosenttia äänistä. Forza Italian ennustetaan saaneen noin kahdeksan ja Legan yhdeksän prosenttia äänistä.

”Italian veljet vei ääniä Legalta jopa pohjoisessa”, Siddi sanoo.

Lega eli liitto perustettiin alun perin vaatimaan Pohjois-Italialle suurempaa roolia Italiassa. Sen alkuperäinen nimikin oli Lega Nord eli Pohjoisen liitto.

Giorgia Meloni tuuletti vaalivoiton varmistuttua.

Melonin voiton taustalla on Italian politiikan krooninen halvaustila. Hallitukset ovat lyhytikäisiä, ja viime vuosina on käyty melkein kaikki mahdolliset koalitiot.

Lopputulos oli kirjoitettu jo ennen äänestystä. Mario Draghin virkamieshallitus kokosi kaikki puolueet yhteishallitukseen – paitsi Italian veljet. Niinpä se keräsi kuin ilmaiseksi kaiken tyytymättömyyden hallitukseen.

”Monet italialaiset vain päättivät, että kokeillaan nyt tätäkin”, Siddi sanoo.

”Ei monikaan äänestäjä tiennyt, minkälainen on Italian veljien ohjelma. Se vain oli puolue, joka oli Draghin virkamieshallituksen ulkopuolella.”

Toiseksi eniten ääniä saivat keskustavasemmistolainen Demokraattinen puolue ja etelässä suosittu karnevalistinen populistipuolue Viiden tähden liike (noin 13 prosenttia).

Kumpikaan näistä ei solminut vaaliliittoa, joten vaali oli oikeastaan ratkaistu ennen äänestystä.

Oli hyvin epätodennäköistä, että mikään puolue saisi sellaista maanvyöryä, joka ohittaisi oikeistoliittouman. Se näyttää saaneen nyt noin 42 prosenttia äänistä, mikä toisaalta on vähemmän kuin odotettiin. Oikeistopuolueiden kannatus näyttää syöneen toisiaan.

Moni keskustaoikeiston kannattaja on myös jäänyt kotiin. Äänestysprosentti oli vain noin 64, mikä on italialaisittain matala. Edellisvaaleissa äänestysprosentti oli noin 73, eli pudotusta oli noin yhdeksän prosenttiyksikön verran.

”Moni äänestäjä on menettämässä toivonsa ja päätti vain jäädä kotiin”, Siddi sanoo. Italiassa on kokeiltu melkein kaikkea.

”Siitä tulee vaikutelma, että äänestämisellä ei ole merkitystä, jos lopputulos on aina sama.”

Matteo Salvini ja Silvio Berlusconi kampanjatilaisuudessa Roomassa.

Oikeistohallitus on jo valmiiksi eripurainen. Melonin on varauduttava hyökkäyksiin hallituksen sisältä.

”Siitä ei tule helppoa, ja Meloni tietää sen. Berlusconi ei ole tottunut seuraamaan. Hän luultavasti tulee suhtautumaan Meloniin kuin isoisä lapsenlapseensa”, Siddi sanoo.

Alentuvaa asennoitumista voi korostaa se, että Meloni oli Berlusconin hallituksen nuorisoministerinä 2008–2011. Meloni oli tuolloin 31 ja Italian kaikkien aikojen nuorin ministeri.

Myös Legan puheenjohtajan Matteo Salvinin on yritettävä voittaa takaisin Melonin viemät kannattajat. Meloni saanee tottua hyökkäyksiin hallituksen sisällä.

”En usko, että Melonin kannatus jatkuu korkeana pitkään.”

Vaaleissa on jännitetty myös sitä, voisiko kaasusta riippuvainen Italia pyrkiä lieventämään Venäjän pakotteita.

Giorgia Meloni on yksiselitteisesti sanonut Italian pysyvän Ukrainan tukena. Sitä vastoin Berlusconi oli pääministeriaikoinaan hyvissä väleissä Putinin kanssa, ja Salvini on flirttaillut Putinin Venäjän suuntaan.

Siddi ei usko, että Italia lähiaikoina olisi lipeämässä pakotteista. Venäjä ei ollut suuri teema vaaleissa. Demokraattisen puolueen puheenjohtaja Enrico Letta nosti Putinin vastustamisen syyksi äänestää vasemmistoa.

”Tämä oli yksi Lettan virheistä. Se ei toiminut, sillä vaaleissa oli kyse sisäpolitiikasta, eikä Italiassa ole samanlaista Venäjän demonisointia kuin itäisemmässä Euroopassa”, Siddi sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat