Raportti: Turkista on tulossa Naton pysyvä ”sisäinen oppositio”

Ulkopoliittisen instituutin Toni Alarannan mukaan Turkki pyrkii osittain irti lännestä, vaikka onkin puolustusliitto Naton jäsen.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan puhui YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa tiistaina.

22.9. 13:06

Turkilla on useita samanaikaisia motiiveja sille, miksi se on tehnyt Suomen ja Ruotsin Nato-matkasta vaivalloisen. Näin voisi tiivistää Ulkopoliittisen instituutin tutkija Toni Alarannan tuoreen Turkki-raportin.

Turkin tavoitteet ovat laajemmat kuin pelkästään Suomen ja Ruotsin pakottaminen jyrkempään suhtautumiseen kurdijärjestöjä kohtaan.

”Turkin varauksellinen suhtautuminen tulee nähdä osana sen määrätietoista pyrkimystä kohti strategista autonomiaa, entistä suurempaa liikkumavaraa ja ideologista irtautumista lännestä”, Alaranta kiteyttää tiedotteessa.

”Koska Turkin strategiset intressit ovat yhä enemmän eriytyneet muun liittouman intresseistä, Turkki todennäköisesti omaksuu tulevina vuosina entistä pysyvämmän oppositioaseman liittouman sisällä.”

Alarannan mukaan Suomi ja Ruotsi ovat joutuneet ikään kuin välineiksi, joiden avulla Turkki painostaa Yhdysvaltoja ja koko Natoa muuttamaan politiikkaansa muun muassa Syyriassa.

Turkki esimerkiksi vastustaa jyrkästi Syyrian kurditaistelijoiden YPG:tä, jota se pitää terroristijärjestönä. Yhdysvallat kuitenkin aseistaa YPG:tä, kuten Alaranta toteaa raportissaan. Sekä Yhdysvallat että Euroopan unioni myös tukevat Syyrian kurdijärjestöjä poliittisesti.

Suomi ja Ruotsi hakivat puolustusliitto Naton jäseniksi toukokuussa. Turkki hidasti jäsenyysprosessia jo alkuvaiheessa. Kesäkuussa Naton Madridin-huippukokouksen yhteydessä Turkki, Suomi ja Ruotsi solmivat kuitenkin yhteisymmärrysasiakirjan, minkä seurauksena jäsenyysprosessi saattoi edetä.

Natolla on 30 jäsenmaata. Niistä 27 on nyt ratifioinut Suomen ja Ruotsin jäsenyyden. Jäljellä olevista kolmesta maasta Turkin ratifiointia saatetaan joutua odottamaan pitkäänkin.

”Turkin kanssa on odotettavissa jokseenkin työläs neuvotteluprosessi lähikuukausina”, Alaranta arvioi raportissaan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat