Britannian työväenpuolue puhkuu itsevarmuutta, kun konservatiivihallitus kompuroi: ”Nyt on tunne, että voitamme seuraavat vaalit”

Labour johtaa mielipidemittauksia, kun konservatiivit menettävät suosiotaan. Liverpoolin-puoluekokouksessa moni rivijäsen uskoi, että työväenpuolue voi nousta ensi vaaleissa viimeinkin takaisin valtaan.

Työväenpuolueen johtaja Keir Starmer ja hänen Victoria-puolisonsa puoluekokouksessa Liverpoolissa tiistaina. Jos labour voittaa seuraavat parlamenttivaalit, tulee Starmerista Britannian pääministeri.

28.9. 2:00 | Päivitetty 28.9. 6:18

Liverpool

Vapise, oi Britannian konservatiivihallitus.

Työväenpuolue on saanut itseluottamuksensa takaisin. Puolueessa uskotaan nyt, että seuraavissa parlamenttivaaleissa tulee viimeinkin voitto.

Yougov-yhtiön The Times -lehdelle tekemän tuoreen mielipidemittauksen mukaan työväenpuolue nauttii jo 45 prosentin kannatusta. Hallitusvallassa oleva konservatiivipuolue tulee kaukaa perässä 28 prosentilla.

”Hallitus on menettänyt kontrollin Britannian taloudesta ja romauttanut punnan – – ja miksi? Jotta rikkain prosentti saisi veroleikkauksia. Vain työväenpuoluelainen hallitus voi pysäyttää tämän”, labourin johtaja Keir Starmer sanoi tiistaina Liverpoolissa.

Optimistinen tunnelma oli havaittavissa selvästi työväenpuolueen eli labourin sunnuntaina alkaneessa nelipäiväisessä puoluekokouksessa Liverpoolissa.

Puolueen rivijäsenet eivät ole puhuneet vuosiin yhtä toiveikkaasti labourin tulevaisuudennäkymistä.

Moni luottaa nyt siihen, että labourin jo yli kaksitoista vuotta jatkunut oppositioaika on kohta ohi. Seuraavissa vaaleissa kuulemma rytisee.

”Eikä labourin tarvitse edes itse tehdä mitään. Riittää, että katsomme sivusta, kun konservatiivit kaivavat omaa kuoppaansa”, sanoi satamakaupunki Hullista puoluekokoukseen tullut David Jordan.

Hullilaisen David Jordanin perheessä on aina kannatettu työväenpuoluetta. Hänen isänsä oli kaivosmies. ”Itse toimin aiemmin virkamiehenä ja pidin silloin poliittisesti neutraalimpaa linjaa.”

Tällä Jordan viittasi samaan kuin Starmer linjapuheessaan: pääministeri Liz Trussin konservatiivihallituksen talouslinjauksiin ja viime perjantaina julkistettuun ”minibudjettiin”.

Tyrmistystä ovat aiheuttaneet etenkin valtiovarainministeri Kwasi Kwartengin ilmoittamat veroleikkaukset, joista hyötyvät eniten isotuloisimmat.

Punnan arvokin on romahtanut, kun markkinat säikähtivät Britannian rankan velkaantumisen, korkean inflaation ja mittavien veronalennusten cocktailia.

Mielipidemittauksien mukaan työväenpuolue on ollut konservatiiveja suositumpi jo vuoden 2021 lopusta lähtien. Viime aikoina kaula on ollut kymmenisen prosenttiyksikköä.

Konservatiivien luisuun on nähty monta syytä: entiseen pääministeriin Boris Johnsoniin liittyvät monet kohut, huono taloustilanne, elintason lasku sekä yleinen muutoksen kaipuu.

Labour lupaakin nyt äänestäjille ”uutta alkua” (a fresh start).

”Mielipidemittaukset näyttävät kannaltamme erinomaisilta”, sanoi Glasgow’n labourin varapuheenjohtaja, tohtori Soryia Siddique.

Glasgow’ssa Skotlannissa asuva Soryia Siddique sanoo, että työväenpuolueen pitää tarjota äänestäjille ratkaisuja arjen ongelmiin.

Hän kuitenkin varoittaa, että liian voitonvarmaksi ei kannata heittäytyä.

Jotta labour voittaisi, pitää puolueen kuunnella ihmisten huolia. Niistä ykkönen on nyt elinkustannusten raju nousu: kaikki on kallistunut, aina ruoasta kotien lämmitykseen.

Tiistaina Starmer vastasi ihmisten energiahuoliin. Hän lupasi, että työväenpuoluelainen hallitus perustaisi heti ensimmäisenä vuonnaan julkisesti omistetun Great British Energy -energiayhtiön.

Seuraaviin parlamenttivaaleihin on kuitenkin vielä aikaa. Aivan viimeistään vaalit pitää järjestää vuoden 2025 tammikuussa.

Aiemmin on arveltu, että konservatiivipääministeri määräisi vaaliajankohdaksi vuoden 2024 kevään. Trussin ei kuitenkaan kannata kiirehtiä vaaleja, jos konservatiivien kannatusluvut näyttävät huonoilta.

Työväenpuolue ei ole voittanut parlamenttivaaleja sitten kevään 2005. Silloin pääministerinä oli vielä Tony Blair.

Keväästä 2020 lähtien labouria on johtanut Keir Starmer, entinen ihmisoikeusjuristi ja Englannin syyttäjälaitoksen johtaja. Hän on vienyt puoluetta kohti poliittista keskustaa.

Starmerin edeltäjä Jeremy Corbyn ei kyennyt nostamaan labouria pääministeripuolueeksi. Corbyn oli monille brittiäänestäjille liian vasemmistolainen.

Liverpoolissa Starmer laulatti kokousväellä God Save the King -kansallishymnin ja piti hiljaisen hetken kuningattaren muistolle. Labour lupasi myös kuria ja järjestystä: 13 000 poliisia lisää kaduille partioimaan.

Starmer on myös ilmoittanut, että rikkaiden veronalennukset perutaan, jos työväenpuolue nousee valtaan. Pieni- ja keskituloiset sen sijaan saisivat pitää veroleikkaukset.

Starmerin keskitien linja miellyttää opiskelija Talia Marieta, joka vastaa Kingstonin ja Surreyn labourissa nuorisoasioista.

”On tärkeää, että labour kykenee vetoamaan poliittiseen keskustaan. Vanhoja stereotypioita veroja nostavasta ja valtion velkaa kasvattavasta työväenpuolueesta ei saa vahvistaa.”

Opiskelija Talia Marie sanoo, että moni on jo hyväksynyt brexitin sen haittapuolista huolimatta. Itse hän harmittelee, kuinka EU-ero on sulkenut Britannialta monia ovia.

Starmeria on moitittu värittömyydestä, mutta juuri se voikin olla ensi vaaleissa valttia.

”Joihinkin äänestäjiin saattoi alussa vedota Johnsonin värikkyys, mutta sitten se meni liiallisuuksiin. Hän oli enemmän julkkis kuin poliitikko. Pääministerin työssä voi olla hyväksi, että on vähän tylsä.”

Liverpoolin kokouspaikalla kävi vipinä. Labourin tunnusväri eli punainen hallitsi sisämaisemaa.

Pääsalissa puolueen avainhenkilöt – kuten Starmer ja hänen varjohallituksensa ”ministerit” eli vastuuhenkilöt – ovat pitäneet poliittisia linjapuheitaan.

Moni nautti myös puoluekokousten lukuisista fringe- eli oheistilaisuuksista. Niissä kuullaan muun muassa eri alojen asiantuntijoita ajankohtaisista kysymyksistä.

Labour-kaupassa myytiin punaisia huppareita. Kaupan oli myös potkupukuja. ”Future Labour Prime Minister” (tuleva työväenpuoluelainen pääministeri), ilmoitti teksti vauva-asussa.

Kuljetusalan ay-liikettä puoluekokouksessa edustavan Taj Salamin teepaidassa luki sen sijaan, että ”tories out” (konservatiivit ulos eli pois vallasta).

”Konservatiivit ovat menettäneet todellisuudentajunsa. Tämä maa tarvitsee entistä paremmat julkiset palvelut, lisää kunnon työpaikkoja ja kestävää energiaa. Emme voi jatkaa leipäjono- ja almulinjalla”, Bradfordin paikallispolitiikassa mukana oleva Salam sanoi.

”Konservatiivit ulos”, viesti Bradfordissa asuva Taj Salam teepaidallaan.

Hänen mielestään konservatiivihallituskin valmistautuu jo vaaleihin: Pääministeri Truss lupasi heti kautensa alussa, että kuluttajien energialaskuille pannaan katto.

Labour on ollut viime vuosina huono haastamaan konservatiivit, vaikka esimerkiksi EU-eron eli brexitin seuraamukset olisivat tarjonneet paljon tilaisuuksia.

Osasyynä vaisuuteen ovat olleet työväenpuolueen sisäiset ristiriidat. Vasen siipi ja keskitien kulkijat ovat ottaneet mittaa toisistaan.

”Meidän pitää olla yhtenäisiä, jos haluamme voittaa vaalit”, pohti Kingstonin ja Surbitonin vaalipiirin labour-ryhmän sihteeri Pat Dobson.

Kingstonia edustava Pat Dobsonin mukaan energiayhtiöiden kansallistamiselle löytyisi paljon kannatusta äänestäjien keskuudessa.

Dobson on huomannut, että ainakin Kingstonin seuduilla äänestäjiä kiinnostaa yhä brexit. Ihmiset ovat tyytymättömiä EU-eron seuraamuksiin.

Työväenpuolue ei ole kuitenkaan perumassa brexitiä.

Starmer ilmoitti jo heinäkuun alun puheessaan, että Britannia ei palaa EU:n jäseneksi, vaikka työväenpuolue pääsisikin valtaan. Sen sijaan brexit pitää saada ”toimimaan”.

”Sinut on petetty, äänestitpä sitten brexitin puolesta tai vastaan”, Starmer sanoi tiistaina.

Labourille voisikin olla tässä vaiheessa poliittinen itsemurha luvata pikapaluuta EU:hun. Vaikka brexitin katujia on jo mielipidemittausten mukaan selvästi enemmän kuin kannattajia, riittää etenkin Englannissa yhä brexit-henkisiä äänestäjiä.

Liverpoolin-kokouksessakaan brexit-teema ei juuri näkynyt. Kukaan haastateltavista ei ryhdy puhumaan brexitistä omasta aloitteestaan.

Suomen pääministeristä Sanna Marinista (sd) sen sijaan kyllä.

”Teillä Suomessahan on se fantastinen pääministeri, paitsi kaunis niin myös älykäs”, sanoi Lontoon Kensingtonin ja Chelsean labouria edustava paikallispoliitikko Kasim Ali.

Lontoolainen paikallispoliitikko Kasim Ali ihailee Sanna Marinia.

Lontoon Kensingtonille ovat tyypillisiä huimat tulo- ja varallisuuserot. Etelä-Kensingtonissa asuu rikkaita, kun taas osa Pohjois-Kensingtonia on hyvin köyhää.

Alin mukaan työväenpuolue pääsee valtaan, jos se on uskollinen perinteisille arvoilleen:

”Talouspolitiikka ei saa olla vain kasvun hakemista, vaan sen pitää olla kestävää kasvua. Julkinen terveydenhuolto, koulut ja asuntotarjonta pitää panna kuntoon.”

Ali kertoi luottavansa siihen, että Starmer joukkoineen vie työväenpuolueen pääministeripuolueeksi. Olo ei ole kuulemma ollut yhtä optimistinen koskaan aiemmin.

”Nyt on tunne, että voitamme seuraavat vaalit.”

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat