HS tapasi mielen­osoituksessa pidätettyjä moskovalaisia – Naiset selvisivät sakoilla, miehille jaettiin kutsu­kirjeet värväys­toimistoon

Liikekannallepanoa vastustaneissa mielenosoituksissa pidätettyjä miehiä tuomittiin hallinnolliseen arestiin, naisille määrättiin sakkoja. Poliisilaitoksella miehille oli jaettu kutsukirjeet värväystoimistoon.

Moskovalainen myyntipäällikkö Darja pidätettiin liikekannallepanoa vastustaneessa mielenosoituksessa keskiviikkona. Torstai-iltana hän odotti tuomiotaan moskovalaisella alueoikeustalolla.

23.9. 10:14

Moskova

Moskovassa liikekannallepanoa vastustaneessa mielenosoituksessa pidätetyille luettiin tuomioita kaupungin alueoikeuksissa torstaina.

Pidätetyt oli viety torstaina aamupäivällä oikeustaloille poliisin hoteissa vietetyn yön jälkeen. Oikeusistunnot venyivät paikoin myöhäiseen iltaan.

Mielenosoituksessa pidätettyjen oikeudenkäyntejä pidettiin parissakymmenessä eri alueoikeudessa ympäri kaupunkia. HS päivysti torstai-iltana Golovinskin ja Koptevskin alueoikeustalon ulkopuolella kaupungin luoteisosan lähiössä.

Venäjällä järjestettiin keskiviikkona pitkästä aikaa kohtuullisen isoja mielenosoituksia ympäri maata, vaikka kovin suuria massoja ne eivät saaneet liikkeelle. Venäjälle oli aikaisemmin aamulla julistettu asevoimien reserviläisten osittainen liikekannallepano.

Mielenosoituksissa otettiin kiinni kaikkiaan yli 1 300 ihmistä, Moskovassa yli 530, tilastoi kansalaisjärjestö OVD-info.

Alueoikeustalolla oli pidätettyjä mielenosoittajia auttamassa kaksi OVD-infon asianajajaa. Puolustaja Varvara Filippovan mukaan Koptevskin oikeuteen oli tuotu poliisin pakettiautoilla noin 20 ihmistä ja Golovinskin oikeuteen nelisenkymmentä ihmistä.

Filippova sanoi, että kaikkia pidätettyjä syytetään samasta asiasta: osallistumisesta julkiseen tapahtumaan, joka on estänyt liikennettä tai muun infrastruktuurin toimintaa.

Oikeustalon ulkopuolella odotti vielä kello kuuden aikaan illalla kymmenkunta pidätettyjen omaista ja ystävää. Eräs isä kertoi odottaneensa poikaansa kuusi tuntia.

Omaa oikeudenkäyntiään odottanut myyntipäällikkö Darja oli päässyt oikeustalosta ulos savukkeelle. Hän ei halunnut kertoa sukunimeään kesken olevan oikeudenkäsittelyn vuoksi.

Mielenosoituksessa pidätettyjen omaisia ja läheisiä odottamassa oikeudenkäyntien päättymistä moskovalaisen alueoikeustalon ulkopuolella torstai-iltana.

Darja oli ehtinyt osoittaa keskiviikkoiltana mieltään keskustan Arbat-kadulla noin 30 minuuttia ennen kuin hänet pidätettiin ja vietiin poliisilaitokselle. Pidätystilanteessa hän kertoi kokeneensa kovia otteita, muun muassa käsiä oli väännetty.

”Meitä pakattiin 20 henkeä pieneen, kahdeksalle hengelle tarkoitettuun autoon. Poliisilaitoksella meiltä otettiin puhelimet, eikä asianajajaa päästetty tapaamaan meitä. Mitään ei kerrottu. Käskettiin vain odottaa aamua, jolloin kuulemma tulisi tuomio.”

Darjan mukaan hänen ei annettu soittaa yhdeksänvuotiaalle pojalleen, jonka vuoksi oli lähtenyt osoittamaan mieltä.

Oikeustalon ovesta tuli illalla yksittäin ja ryppäinä ulos 20–30-vuotiaita naisia, jotka lähtivät kotiin yksin tai läheistensä kanssa. Nuoria miehiä poliisit kuljettivat takaisin kadulla odottaneeseen poliisiautoon.

Miehiä poliisi ei antanut jututtaa, mutta naisten mukaan kaikille pidätetyille miehille oli jaettu poliisilaitoksella kutsukirjeet armeijan värväystoimistoon.

Miehiä ja naisia kohdeltiin oikeudessa osin eri tavoin. Filippovan mukaan Koptevskin alueoikeudessa kaikille mielenosoittajille määrättiin 15 000 ruplan eli nykykurssilla vajaan 250 euron sakko, mitä hän piti lievänä.

Sen sijaan samassa talossa sijaitse Golovinskin alueoikeus tuomitsi kaikki miehet 7–10 vuorokauden hallinnolliseen arestiin. Naisten oikeudenkäynnit puolestaan siirrettiin myöhempään ajankohtaan. Filippovan mukaan naiset selviävät näin ollen sakoilla.

”Ehkä kyse on tuomarin henkilökohtaisista näkemyksistä”, Filippova arvioi erilaisia tuomioita.

Poliisit veivät hallinnolliseen arestiin tuomittuja miehiä oikeudenkäynnin jälkeen takaisin poliisiautoon.

Filologi Daša vaikutti levolliselta, vaikka oli viettänyt yli vuorokauden viranomaisten huomassa. Hän on käynyt mielenosoituksissa pitkään ja kertoi tuntevansa pidätysprosessin hyvin.

Ensi kertaa pidätetyksi joutuneita oli hänen mukaansa hermostuttanut.

”Mutta kaikki ihmiset olivat älykkäitä ja koulutettuja. Heidän luomiensa hauskojen olojen vuoksi en tunne oloani sorretuksi. Vaikka ymmärrän, että tilanne on lievästi sanottuna huono. Kaikki yrittivät kovasti olla menettämättä hyvää mielialaa, vaikka se on vaikeaa.”

Dašan mielestä mielenosoituksissa käyminen on ainoa keino muuttaa maata.

”Jos kukaan ei lähde enää ulos, koittaa maalle loppu. Pienessä osassa tapauksissa, mutta silti joskus, mieltä osoittamalla on mahdollisuus joko pehmentää tai kumota joitain lakeja. Se on jo jotain.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat