Pohjois-Irlannissa on nyt ensimmäistä kertaa enemmän katolilaisia kuin protestantteja – ”Historiallinen muutos”

Pohjois-Irlannissa katolilaisia on nyt enemmän kuin protestantteja, mutta ei vieläkään yli puolta väestöstä. Uskontojen voimasuhteet voivat ennakoida Irlannin yhdistymistä.

Nationalistista (eli leimallisesti katolilaista) naapurustoa ja unionistista (eli protestanttista) naapurustoa erottava ”rauhanmuuri” Pohjois-Irlannin pääkaupungissa Belfastissa. Kuva on vuodelta 2017.

22.9. 19:32

Lontoo

Pohjois-Irlannissa on nyt ensimmäistä kertaa enemmän katolilaisia kuin protestantteja, kertovat viime vuoden väestönlaskennan torstaina julkistetut luvut.

Kyseessä on historiallinen käänne, joka voi enteillä muutosta Pohjois-Irlannin asemaan osana Yhdistynyttä kuningaskuntaa.

Tuoreista tilastoista uutisoivat torstaina muun muassa Belfast Telegraph -lehti sekä The Guardian -lehti.

Katolilaisia on nyt hieman alle 46 prosenttia, kun taas protestantteja ja muiden kristillisten kirkkokuntien jäseniä (tai vastaavista taustoista tulevia) on hieman yli 43 prosenttia.

Pohjois-Irlannissa on yhteensä noin 1,9 miljoonaa asukasta.

Jo pitkään on ennakoitu, että jos katolilaisten osuus ylittää protestanttien osuuden, voi se osaltaan vauhdittaa Pohjois-Irlannin eroamista Yhdistyneestä kuningaskunnasta ja liittymistä Irlannin tasavaltaan.

Pohjois-Irlannin suurimman puolueen Sinn Féinin Michelle O’Neill twiittasi torstaina, että tulokset ovat ”selkeä merkki tällä saarella tapahtuvasta historiallisesta muutoksesta”.

Nationalistinen Sinn Féin ajaa Irlannin saaren yhdistymistä.

Lue lisää: Sinn Féin: Valmistelut Irlannin yhdistämiseksi aloitettava – ”Saaren asukkaat tuntevat muutoksen lähestyvän vääjäämättä”

Irlannin yhdistämistä ajava Sinn Féin voitti Pohjois-Irlannin vaalit viime toukokuussa. Kuvassa vasemmalla Sinn Féiniä Pohjois-Irlannissa johtava Michelle O’Neill.

Perinteisesti katolilaisen väestönosan on katsottu edustavan irlantilaismielisiä nationalisteja ja tasavaltalaisia. Protestanttien on taas katsottu olevan brittimielisiä unionisteja ja lojalisteja.

Asia ei ole kuitenkaan enää aivan näin yksinkertainen.

Uskonnon merkitys sekä sen sidos poliittisiin pyrkimyksiin on laimentunut vuosien varrella. Merkittävä osa Pohjois-Irlannin väestöstä ei koe kuuluvansa enää perinteisiin leireihin.

Pohjois-Irlannin asukkailta kysyttiin viime vuonna myös kansallisesta identiteetistä.

Tulosten mukaan hieman alle 32 prosenttia asukkaista kokee itsensä yksinomaan briteiksi. Hieman yli 29 prosenttia kokee itsensä yksinomaan irlantilaisiksi.

Jo lähes viidennes väestöstä pitää itseään vain ja ainoastaan pohjoisirlantilaisina.

Vielä kymmenen vuotta aiemmin 40 prosenttia väestöstä koki olevansa yksinomaan brittejä.

Brittiläisen identiteetin rapautuminen on huono uutinen Pohjois-Irlannin brittimielisille puolueille. Niistä suurin on Demokraattinen unionistipuolue (DUP). DUP menetti viime kevään vaaleissa asemansa Pohjois-Irlannin suurimpana puolueensa Sinn Féinille.

DUP:n johtaja Sir Jeffrey Donaldson puhumassa vaalitilaisuudessa viime huhtikuussa.

Sinn Féin on vaatinut jo pitkään, että valmistelut Irlannin yhdistämiseksi on aloitettava. Unionistipuolueet ja brittihallitus ovat toista mieltä.

Pohjois-Irlannin rauhansopimuksen mukaan päätösvalta Pohjois-Irlannin tulevaisuudesta kuuluu Irlannin saaren asukkaille. Mahdollinen kansanäänestys pitää järjestää sekä Pohjois-Irlannissa että Irlannin tasavallassa.

Päätösvalta kansanäänestyksen ”ajankohtaistumisesta” on brittihallituksen Pohjois-Irlannin ministerillä eli käytännössä Britannian pääministerillä.

Britannian uusi konservatiivipääministeri Liz Truss nimitti pari viikkoa sitten uudeksi Pohjois-Irlannin ministeriksi Chris Heaton-Harrisin.

Lue lisää: Brexitin jalkoihin jäänyt Pohjois-Irlanti on haaste Britannian uudelle pääministerille

Mielipidemittauksen mukaan brexitin on koettu lisäävän todennäköisyyttä sille, että Irlanti yhdistyy.

Britannia ja EU kiistelevät yhä brexit-sopimuksen Pohjois-Irlantia koskevista ehdoista.

Toisaalta taas yhdistymishaluja voivat hillitä Britannian tarjoamat käytännön edut kuten esimerkiksi Pohjois-Irlannin maksuton terveydenhuolto.

Brexit-sopimuksen Pohjois-Irlannin ehtoja vastustava juliste Pohjois-Irlannissa kadunvarrella. Brexit-ehdot synnyttivät uuden tullirajan Irlanninmerelle.

Lue lisää: EU aloittaa oikeus­toimet Britanniaa vastaan: brexit-sopimuksen omavaltainen muuttaminen on ”laitonta”

Lue lisää: Britannia ryhtyi rukkaamaan omin luvin brexit-sopimuksen Pohjois-Irlannin sääntöjä – EU ryhtyy todennäköisesti toimiin ”sopimusrikkojaa” vastaan

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat