”Yksi mies voi lopettaa sodan” – Yhdysvaltain Blinken ja Venäjän Lavrov esittivät täysin vastakkaiset näkemykset Ukrainasta YK:n turvallisuus­neuvostossa

Yhdysvaltain ulkoministeri kehotti valtioita asettamaan Venäjän presidentti Vladimir Putinin vastuuseen hyökkäyksestä Ukrainaan.

22.9. 16:15 | Päivitetty 22.9. 21:41

YK:n yleiskokouksen korkean tason viikko New Yorkissa jatkui torstaina. Maailman huomio kiinnittyi erityisesti YK:n turvallisuusneuvoston kokoukseen, jossa käsiteltiin Venäjän Ukrainassa käymää hyökkäyssotaa.

Kokouksessa puheenvuoron pitänyt Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kritisoi kovin sanankääntein Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia.

Blinkenin noin 15 minuuttia kestänyt puheenvuoro oli sävyltään samankaltainen kuin presidentti Joe Bidenin keskiviikkona YK:n yleiskokouksessa pitämä puhe.

Lue lisää: Joe Biden piti puheen, jollaista YK:ssa on tuskin koskaan kuultu

”Yksi mies aloitti tämän sodan. Yksi mies voi lopettaa sen”, Blinken sanoi Putiniin viitaten.

”Tämä on se viikko, jolloin maailman johtajat ovat kokoontuneet pohtimaan yhdessä ratkaisuja tilanteeseen. Tällä samalla viikolla Putin päätti lisätä polttoainetta liekkeihin ilmoittamalla osittaisesta liikekannallepanosta sekä suunnittelemalla niin kutsuttuja kansanäänestyksiä miehitetyillä alueilla Ukrainassa.”

Blinken kehotti valtioita asettamaan Putinin vastuuseen Venäjän hyökkäyksestä.

”Olemme kokoontuneet tänne ylläpitämään kansainvälistä järjestystä. Nyt se hajotetaan silmiemme edessä. Emme voi antaa, emmekä anna presidentti Putinin tehdä sitä”, Blinken sanoi.

Blinkenin mukaan Putinin toiminta on ”kuin suoraan rikollisen käsikirjasta”.

”Vielä tammikuussa Venäjä ilmoitti, ettei ydinsodassa ole koskaan voittajaa. Nyt tilanne on tämä.”

Turvallisuusneuvoston kokouksessa aiemmin puhunut YK:n pääsihteeri António Guterres puolestaan sanoi, että Ukrainassa ilmenneet julmuudet on tutkittava perinpohjaisesti.

”Tekijät on saatettava vastuuseen oikeudenmukaisissa ja riippumattomissa oikeudenkäynneissä. Uhreilla ja heidän perheillään on oikeus oikeuteen, oikeussuojaan ja hyvitykseen näistä teoista”, Guterres sanoi.

Kokouksessa puhui myös Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov.

Blinken ja Lavrov kohtasivat torstaina ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun Venäjä helmikuun lopulla hyökkäsi Ukrainaan.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov YK:n turvallisuusneuvostossa torstaina.

Lue lisää: Joe Biden piti puheen, jollaista YK:ssa on tuskin koskaan kuultu

Lavrov kiisti puheenvuorossaan järjestelmällisesti syytökset, joiden mukaan Venäjä olisi toiminut väärin miehittäessään Ukrainan.

Sen sijaan Lavrov vaati YK:n turvallisuusneuvoston istunnossa Ukrainan hallituksen rankaisemista.

”Yhdysvallat ja sen liittolaiset – kansainvälisten ihmisoikeusjärjestöjen myötävaikutuksella – ovat peittäneet Kiovan hallinnon tekemiä rikoksia”, Lavrov sanoi.

Lavrov syytti Ukrainaa ja länttä yrityksistä saada aikaan ”narratiivi, jonka mukaan Moskova on hyökännyt Ukrainaan”.

Lavrov väitti, että sen sijaan, että länsi olisi suostutellut Kiovaa panemaan täytäntöön Minskin kaksi sopimusta, jotka solmittiin Itä-Ukrainan sodan alussa vuosina 2014 ja 2015, se on ”kyynisesti sivuuttanut” Ukrainan sortotoimenpiteet Donbasissa.

Lavrovin mukaan Ukraina liittolaisineen on jäänyt rankaisutta Donbasin alueella tehdyistä julmuuksista.

”Kiova on evännyt perusoikeuksia valtaosalta venäjänkieliseltä ukrainalaisväestöltä. Heiltä on evätty eläkkeet, heille kuuluvat tuet, pääsy koulutukseen sekä heidän kansalaisoikeutensa”, Lavrov sanoi.

Lavrov poistui turvallisuusneuvoston kokouksesta pian oman puheenvuoronsa jälkeen. Asiasta kertoo muun muassa The Guardian.

Lavrov poistui turvallisuusneuvoston kokouksesta.

Myös yleiskokouksen kansalliset puheenvuorot ovat jatkuneet torstaina.

YK:n korkean tason viikon aikana valtionjohtajat ja ministerit sekä muut kokoukseen osallistuvat keskustelevat laajalti muun muassa Venäjän hyökkäyssodan globaaleista vaikutuksista, kuten ruoka- ja energiakriiseistä.

Suoraa lähetystä YK:n yleiskokouksesta voi seurata alta:

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat