Kova­kouraisia otteita, kiristämistä ja pidätyksiä kasvojen­tunnistuksen avulla – näin liike­kannalle­panon vastustajia kohdeltiin Venäjällä

Moskovassa osalle pidätetyistä jaettiin värväyskutsuja, ja Tšetšeniassa ainakin yhden pidätetyn poikaa on kiristetty lähtemään Ukrainaan ”vapaaehtoisena”.

Poliisit pidättivät mielenosoittajan liikekannallepanoa vastustavassa mielenosoituksessa Moskovassa 21. syyskuuta.

22.9. 19:36

Liikekannallepanoa vastustavat mielenosoitukset keräsivät keskiviikkoiltana pitkästä aikaa suuria määriä mielenosoittajia eri puolilla Venäjää, jossa sodan vastustaminen on kielletty.

Mielenosoitukset alkoivat Venäjän Kaukoidästä ja Siperiasta, jossa kello löi seitsemän muutamia tunteja ennen Pietaria ja Moskovaa.

Kyseessä ovat laajimmat mielenosoitukset, joita maassa on nähty sen jälkeen, kun venäläiset osoittivat mieltään Venäjän aloitettua helmikuussa hyökkäyksensä Ukrainaan.

Eri Telegram-kanavat täyttyivät video- ja kuvamateriaaleista, joissa mielenosoittajia vastassa oli suuri joukko mellakkavarusteisiin pukeutuneita poliiseja, jotka raahasivat, pamputtivat ja jahtasivat kaduille kerääntyneitä ihmisiä. Mielenosoittajat huusivat Moskovassa esimerkiksi ”ei sotaa” ja ”elämä lapsillemme”.

Eri kanavissa jaettu videomateriaali näyttää esimerkiksi, kuinka Pietarissa poliisi istutti kiinni ottamiaan mielenosoittajia polvilleen seinää vasten. Moskovassa neljä poliisia raahasi nuorta tajutonta naista, jonka pää retkotti velttona.

Mielenosoittajilta myös otettiin puhelimia pois, ja Samarassa pidätettiin myös kahden lapsen ja vaunujen kanssa kulkenut nainen.

OVD-info kertoo, että esimerkiksi Jekaterinburgissa poliisin pidättämät mielenosoittajat eivät mahtuneet selleihin, vaan osa joutui viettämään yönsä nukkuen tuoleilla. Useissa kaupungeissa pidätettyjen luokse ei päästetty ketään, myöskään asianajajia.

OVD-info on itsenäinen venäläinen ihmisoikeusprojekti, joka esimerkiksi pitää kirjaa mielenosoituksissa pidätetyistä sekä neuvoo ja avustaa heitä. Se on Venäjällä julistettu ulkomaiseksi agentiksi.

Torstaina OVD-info oli kanavissaan vahvistanut 1 321 ihmisen tulleen kiinniotetuksi mielenosoituksissa 40 kaupungissa. Luku voi vielä täsmentyä.

Moskovassa pidätettiin vähintään 538 mielenosoittajaa, Pietarissa 479. Muissa kaupungeissa pidätettyjä on huomattavasti vähemmän: yhdestä alle viiteenkymmeneen. OVD-infolla on tiedot myös yhdeksästä mielenosoituksissa pidätetystä toimittajasta.

Venäjän federaatioon kuuluvan Tšetšenian mielenosoituksissa pidätettiin 130 henkeä. OVD-info kertoo, että ainakin yhden pidätetyn naisen poika kiristettiin allekirjoittamaan sopimus sotaan lähtemisestä vapaaehtoisena. Pojan pidätettyä äitiä uhattiin muussa tapauksessa vahingoittaa, OVD-info kertoo viitaten opposition 1ADAT-Telegram-kanavaan.

Mielenosoittajien määrästä OVD-info ei ole esittänyt arviota. BBC:n venäjänkielinen palvelu piti osallistujien määrää vuoden 2021 mielenosoituksia alhaisempana.

Kaikki tämä oli aiemmista mielenosoituksista tuttua ja odotettavissa. Oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin tukimielenosoituksissa vuoden 2021 alussa poliisi käyttäytyi Pietarissa erityisen raa’asti ja otti käyttöönsä sähköpamput.

Nyt uutta oli se, että osalle liikekannallepanon vastustajista jaettiin värväyskutsuja, ja ainakin yhtä uhkailtiin rikossyytteellä ja kymmenen vuoden tuomiolla, jos tämä ei suostuisi ottamaan värväyskutsua vastaan.

OVD-info on vahvistanut kutsuja jaetun ainakin 16 poliisiosastolla. Niistä 15 sijaitsee Moskovassa ja yksi Voronežissa, Keski-Venäjällä lähellä Ukrainan rajaa.

Kremlin lehdistösihteeri Dmitri Peskov ei torstaina kiistänyt tietoa mielenosoittajille annetuista kutsuntakirjeistä.

”Tämä ei ole lainvastaista”, Peskov sanoi Reutersin mukaan.

Telegram-ryhmissä näkyi myös videokuvaa väkijoukkojen läpi ajavasta valkoisesta pakettiautosta, jonka katossa kamerat kuvasivat useisiin suuntiin. Ryhmissä epäiltiin, että videokuvasta pyrittäisiin myöhemmin kasvojen­tunnistus­ohjelmalla tunnistamaan mielenosoituksiin osallistuneita.

Moskovassa tietoja yksittäisistä ennakoivasti tehdyistä pidätyksistä on jo: ne tehtiin metroasemilla olevien kasvojen­tunnistus­ohjelmien avulla.

Hämmästyttävän moni mielenosoittajista pitikin kuvamateriaalin perusteella kasvoillaan maskia. Ilmeisesti syynä ei ollut terveysturvallisuus.

Moskovan syyttäjänvirasto ilmoitti ennen mielenosoituksia, että niihin osallistuvia ja kutsuvia uhkaisi viidentoista vuoden vankeusrangaistus.

Pidätettyjä vastaan on pääsääntöisesti ​​laadittiin pöytäkirjoja Venäjän armeijan halventamisesta, virkavallan vastustamisesta ja mielenosoituslain rikkomisesta, sillä kyseisillä protesteilla ei ollut viranomaisten lupaa, OVD-info kertoo. Pidätettyjä on sakotettu tai passitettu vankeuteen.

Tjumenissa Venäjän turvallisuuspalvelu FSB oli BBC:n mukaan uhannut ennen mielenosoituksia, että protesteihin osallistuvat saisivat värväyskutsun nopeammin.

Myös Tšetšenian johtaja Ramzan Kadyrov kutsui mielenosoittajia ”kansanvihollisiksi”, jotka täytyisi pidättää ja ”lähettää sinne, missä erikoisoperaatio on käynnissä”.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat