Poliisi pidätti neljä ihmistä epäiltynä Islannin ensimmäisen terrori-iskun valmistelusta

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun saarivaltiossa epäillään mahdollista terrori-iskun valmistelua.

Islannin parlamenttirakennus Reykjavíkissa kuvattuna vuonna 2020. On mahdollista, että iskun kohteina olivat maan parlamentti ja poliisi.

22.9. 21:18

Islannin poliisi ilmoitti torstaina pidättäneensä neljä ihmistä laajassa operaatiossa, joka liittyy poliisin mukaan terrori-iskun valmisteluun.

Kaksi pidätetyistä on vangittu.

Asiasta kertovat muun muassa uutistoimisto AFP sekä islantilainen Morgunbladid.

Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen terrorismiepäilyyn liittyvä rikostutkinta Islannin historiassa.

Morgunbladid kertoo, että pidätykset tehtiin pääkaupunki Reykjavíkin esikaupungissa Kópavogurissa sekä lähellä Reykjavíkia sijaitsevassa Mosfellsbærin kaupungissa. Kaksi pidätetyistä oli aseistettu ja poliisin arvion mukaan vaaraksi ympäristölleen.

AFP:n mukaan Islannin poliisin edustaja Karl Steinar Valsson kertoi lehdistötilaisuudessa, että poliisioperaatio aloitettiin keskiviikkona. Valsson vahvisti medialle, että operaatio on osa terrori-iskun valmistelua koskevaa tutkintaa.

Operaatioon osallistui noin 50 poliisia.

Poliisi on Valssonin mukaan takavarikoinut operaation aikana useita puoliautomaattiaseita ja tuhansia ammuksia kaikkiaan yhdeksästä eri osoitteesta. Osa aseista oli poliisin mukaan valmistettu 3d-tulostimella.

Morgunbladidin mukaan kaikki pidätetyt ovat alle kolmikymppisiä miehiä ja Islannin kansalaisia. Heitä epäillään ampuma-aseiden tehtailusta.

Poliisitutkinnan edetessä tuli ilmi tietoja, joiden perusteella voidaan epäillä, että pidätetyt valmistelivat hyökkäystä ”valtion instituutioita” ja satunnaisia kansalaisia vastaan.

Valssonin mukaan on mahdollista, että iskun kohteina olivat maan parlamentti ja poliisi.

Poliisi kertoi tiedotustilaisuudessa tekevänsä yhteistyötä muiden maiden viranomaisten kanssa ja selvittävänsä epäiltyjen mahdollisia yhteyksiä eri äärijärjestöihin.

Islannissa on noin 357 000 asukasta. Pieni saarivaltio on ollut Global Peace Index -raportin kärjessä vuodesta 2008 lähtien, jolloin se nimettiin maailman rauhanomaisimmaksi maaksi, uutistoimisto AFP kertoo.

Tilastot kertovat, että Islannin rikollisuusaste on yksi maailman alhaisimmista. Viranomaiset ovat kuitenkin ilmaisseet huolensa viime vuosien kehityksestä, sillä väkivaltarikosten määrä on kääntynyt hienoiseen nousuun.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat