Natsimielinen Capitolin valtaukseen osallistunut mies tuomittiin neljäksi vuodeksi vankeuteen Yhdysvalloissa

Tuomarin mukaan miehen ”rasistiset ja antisemitistiset tarkoitusperät” erottavat hänen tapauksensa kymmenistä muista tuomituista mellakoijista.

Oikeusministeriö on kertonut pidättäneensä tähän mennessä yli 870 ihmistä Capitolin valtaukseen liittyvistä rikoksista.

23.9. 4:08

Yhdysvaltain kongressitalon valtaukseen osallistunut natsimielinen newjerseyläismies tuomittiin torstaina neljäksi vuodeksi vankeuteen, Yhdysvaltain oikeusministeriö sanoi. Asiasta kertovat muun muassa The New York Times ja uutistoimisto Reuters.

Valamiehistö totesi 32-vuotiaan miehen toukokuussa syylliseksi rikoksiin, jotka hän toteutti Capitolin valtauksen aikana.

Tutkinnan aikana nimetön ilmoittaja kertoi tapauksen tutkijoille miehen olevan natsimyönteinen valkoisen ylivallan kannattaja, joka oli julkaissut verkkoon videoita, joissa esitettiin poliittisia äärimielipiteitä, oikeusministeriö kertoi aiemmin.

Tuomarin mukaan miehen ”rasistiset ja antisemitistiset tarkoitusperät” vaalituloksen vahvistamisen estämisessä erottavat hänen tapauksensa kymmenistä muista tuomituista mellakoijista. Syyttäjien mukaan mies muun muassa pukeutui usein huvikseen Adolf Hitleriksi.

Tuomittu on syyttäjien mukaan entinen Yhdysvaltain armeijan reservin jäsen, joka työskenteli laivastossa. Työskennellessään hänellä oli pääsy aseisiin ja joihinkin turvaluokiteltuihin tietoihin.

Capitol-mellakasta kuvattu videomateriaali osoitti, että mies huusi poliiseille Capitolin ulkopuolella ja meni sisään rakennukseen sen jälkeen, kun poliisit perääntyivät sisään pyrkivän väkijoukon tieltä.

Viime viikolla jätetyssä muistiossa oikeusministeriö totesi, että mellakan jälkeisinä päivinä mies oli kertonut laivaston aseman kämppäkaverilleen olevansa asiasta innoissaan. Hän myös vertasi tapausta ”sisällissotaan”.

Tuhannet entisen presidentin Donald Trumpin kannattajat mellakoivat Capitolilla 6. tammikuuta 2021 yrittäessään estää kongressia vahvistamasta presidentti Joe Bidenin vuoden 2020 vaalivoittoa. Hyökkäys seurasi Trumpin kuukausia kestäneitä väitteitä siitä, että hän oli todellisuudessa voittanut vaalit.

Oikeusministeriö on kertonut pidättäneensä tähän mennessä yli 870 ihmistä Capitolin valtaukseen liittyvistä rikoksista. Pidätetyistä lähes kolmeasataa on syytetty poliisien kimppuun käymisestä tai virkavallan vastustamisesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat