Venäjältä luultavasti paennut kymmeniä­tuhansia palvelus­ikäisiä miehiä – ”Huomenna olen Kazakstanissa”

Viime päivinä Venäjällä on raportoitu ulkomaanlentojen huikeasta hintapiikistä, ja moniin kohteisiin lennot on myyty loppuun. Maarajojen osalta ruuhkista on raportoitu Mongoliaa myöten.

Autojono Georgian Venäjän-vastaisella rajalla keskiviikkoiltana.

23.9. 10:34 | Päivitetty 23.9. 11:20

Georgian Venäjän-vastaisella raja-asemalla on ollut viiden kilometrin autojonoja, kertoi Britannian yleisradioyhtiö BBC perjantain vastaisena yönä. Rajanylitys on kestänyt seitsemän tuntia, vaikkei Georgia vaadi venäläisiltä viisumia.

Moskovalainen 37-vuotias Aleksandr taas lähti lentokentälle, kun presidentti Vladimir Putin oli alkanut keskiviikkoaamuna pitää sotaisaa puhettaan, kertoo yhdysvaltalaislehti The New York Times.

Putin julisti liikekannallepanon. Aleksandr osti taksimatkan aikana lentolipun uzbekistanilaiseen Namanganin kaupunkiin, josta hän ei ollut koskaan kuullut. Sinne lippuja vielä sai, toisin kuin Istanbuliin tai Kazakstanin Almatyyn.

Namanganin-kone oli täynnä hänen kaltaisiaan, Aleksandr kertoi The New York Timesille: ”Nuoria miehiä kannettaviensa ääreen kumartuneina.”

Kansainvälisissä viestimissä on Venäjän osittaiseksi kutsutun liikekannallepanon jälkeen kerrottu loppuunmyydyistä ulkomaanlennoista ja ruuhkista raja-asemilla.

Myös Suomessa Vaalimaan raja-asemalla maahantulijoiden määrä on jonkin verran kasvanut. Suomen rajalla liikennettä tosin hillitsee moniin Venäjän naapurimaihin verrattuna se, että venäläiset tarvitsevat Suomeen päästäkseen viisumin.

Lue lisää: Rajavartio­laitos: Liikenne itärajalla jatkuu vilkkaana, Suomeen saapui torstaina lähes 6 000 venäläistä

Palvelusikäisiä venäläismiehiä on paennut maasta vähintään kymmeniätuhansia, voi päätellä eri lähteistä.

”Maastapako on jopa suurempaa kuin sodan alussa”, sanoi brittilehti The Guardianin haastattelema Ira Lobanovskaja. Hänen kansalaisjärjestönsä Opas vapaaseen maailmaan auttaa sotaa vastustavia venäläisiä poistumaan maasta.

Järjestön verkkosivuilla on Putinin puheen jälkeen vierailtu yli 1,5 miljoonaa kertaa, Lobanovskaja kertoi. Hänen arvionsa mukaan Venäjältä on paennut tai pakosuunnitelman on tehnyt noin 70 000 sellaista miestä, jotka ovat tukeutuneet hänen järjestönsä neuvoihin.

”MInun kohdallani liikekannallepano sai sietokynnyksen ylittymään”, sanoi The Guardianin haastattelema 29-vuotias Ilja, joka on Moskovan kaupunginhallinnon virkamies.

”Huomenna olen Kazakstanissa.”

Venäjältä on viime päivinä raportoitu ulkomaanlentojen huikeasta hintapiikistä, ja moniin kohteisiin lennot on myyty ensi viikolle saakka kokonaan loppuun. Maarajojen osalta ruuhkista on raportoitu Mongoliaa myöten.

Suorat lennot Moskovasta esimerkiksi Armenian pääkaupunkiin Jerevaniin, Azerbaidžanin pääkaupunkiin Bakuun, Turkin suurimpaan kaupunkiin Istanbuliin ja Uzbekistanin pääkaupunkiin Taškentiin ovat jo poissa laskuista, kertoo The New York Times.

Jäljellä olevien ulkomaan menolippujen hinnat ovat kivunneet yli 5 000 euron, kertoi puolestaan uutistoimisto Reuters torstaina. Halvimmat menoliput Arabiemiraatteihin Dubaihin maksavat yli 6 000 euroa, kertoo The Guardian.

Venäläismiesten maastapako on huomionarvoinen ja paljonpuhuva ilmiö, mutta Venäjän hyökkäyssodan kokonaiskuvaa se ei taida silti muuttaa.

Enemmistöllä venäläismiehistä ei ole rahaa tai kontakteja, joiden varassa voisi lähteä äkkipäätä pysyvästi ulkomaille. On mahdoton tietää, kuinka monella olisi edes haluja.

Lähtijöiden määrä lienee kymmenissätuhansissa. Vaikka heitä olisi satatuhatta tai yli, se olisi vasta pieni osuus Venäjän alle nelikymppisistä miehistä.

Tietopalvelu Statistan mukaan 20–39-vuotiaita venäläismiehiä on noin 20 miljoonaa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat