EU-näkökulmasta Italiasta tuli aiempaa arvaamattomampi – Melonin hallituksesta on muotoutumassa EU-kriittinen ja kansallis­mielinen

Politiikan tutkijat seuraavat, mistä jäsenmaista Italia hakee liittolaisia.

Lega-puoluetta johtava Matteo Salvini järjesti 23. syyskuuta kannattajineen mielenilmauksen Euroopan parlamentin Rooman-toimiston edustalla. Salvinia korpesivat Ursula von der Leyenin puheet, joiden mukaan EU:lla on ”työkaluja”, jos asiat Italiassa alkavat mennä väärään suuntaan.

26.9. 16:04 | Päivitetty 26.9. 16:39

Bryssel

Eurooppa seuraa tarkkaan, että kaikki EU-maat kunnioittavat ihmisoikeuksia ja naisten oikeutta aborttiin, sanoi Ranskan pääministeri Elisabeth Borne maanantaina.

Se oli viittaus Italian viikonlopun parlamenttivaaleihin, joissa oikeistokoalitio voitti. Bornea lukuun ottamatta Euroopan johtajat ovat kommentoineet tulosta pidättyvästi ja ovat odottavalla kannalla, mitä vaalivoitosta seuraa ja millainen hallitus Italiaan muodostetaan.

Seuraavaksi pääministeriksi näyttäisi nousevan laitaoikeistolaista Italian veljet -puoluetta johtava Giorgia Meloni.

Italian veljet johtaa jo joitakin alueita Italiassa, ja niissä aborttia on ollut vaikeampi saada kuin muualla Euroopassa. Abruzzossa puolue ajoi lisäksi läpi lain, jonka mukaan kaikki abortoidut sikiöt raskauden alkuviikoista lähtien on haudattava, tarvittaessa vaikka vastoin äidin tahtoa.

Melonin hallituksesta on vaaliohjelmien ja -puheiden perusteella muotoutumassa EU-kriittinen ja kansallismielinen hallitus. Koalitioon kuuluvat Matteo Salvinin johtama Lega, jolta Italian veljet söi pahasti ääniä, sekä entisen pääministerin Silvio Berlusconin Forza Italia.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi ennen vaaleja 22. syyskuuta, että EU on valmis tekemään yhteistyötä ”minkä tahansa demokraattisesti valitun hallituksen kanssa, joka haluaa tehdä yhteistyötä kanssamme”.

Von der Leyen lisäsi, että jos asiat alkavat mennä vaikeaan suuntaan, komissiolla on ”työkaluja”. Hän viittasi Puolaan ja Unkariin, joista jälkimmäisen tukirahat EU:lta ovat nyt uhattuina oikeusvaltiorikkomusten takia.

Princetonin yliopistossa Yhdysvalloissa puhunut von der Leyen sanoi tuntevansa EU:n huippukokousten dynamiikan. Etukäteen ehkä ajatellaan, että sinne voi tulla hokemaan haluavansa sitä ja haluavansa tätä. Paikan päällä jäsenmaiden edustajat kuitenkin tajuavat von der Leyenin mukaan, että oma hyvinvointi riippuu 26 muusta jäsenmaasta.

Ajatuspaja ECFR:n Rooman toimiston johtaja Arturo Varvelli arvioi, että Melonilla on EU-politiikassaan edessään valinta. Hän voi liittoutua samanmielisten kanssa, esimerkiksi Unkarin pääministerin Viktor Orbánin, tai sitten pyrkiä maltillisempaan konservatismiin.

Lue lisää: EU-maat pelkäävät, että Italiasta tulee uusi heikko lenkki Unkarin rinnalle

”Italia ensin” -tyyppinen politiikka on omiaan eristämään Italiaa EU:n päätöksenteon ytimestä. Edellisen pääministerin Mario Draghin aikana Italia pyrki eturiviin Ranskan ja Saksan rinnalle, ja salonkikelpoinen Draghi nostikin maan pisteitä tilapäisesti. Hän muun muassa oli tiukkojen Venäjän vastaisten pakotteiden kannalla.

Myös Meloni on vakuuttanut, että Italia ei pakotteissa ja Venäjä-politiikassa lipeä EU:n rivistä.

Mutta pitääkö Melonin sana?

Tutkija Teresa Coratella ECFR:stä huomauttaa, että kolmannes paikoista Italian tulevassa parlamentissa meni puolueille, joiden kanta Venäjään, pakotteisiin ja Ukrainalle annettavaan sotilaalliseen apuun on ollut häilyvä. Näihin puolueisiin kuuluvat oikeistokoalitiosta Forza Italia ja Lega, ja sen ulkopuolelta Viiden tähden liike.

Apulaisprofessori Manuela Caiani Scuola Normale Superiore -yliopistosta sanoo Melonin vaikeutena olevan se, miten hän onnistuu pitämään puolueensa kannattajat tyytyväisenä yhdistäessään pääministerin kansallisen ja kansainvälisen roolin.

Italian politiikkaa vuosia seurannut politiikan toimittaja Michele Barbero arvioi, että suuri osa Melonin vaalipuheiden EU-skeptisyydestä oli propagandaa. Italialla ei ole varaa vaarantaa EU:n elvytysvälineen kautta tulevia miljardeja, vaikka Meloni onkin puhunut tarpeesta neuvotella uudestaan, miten Italia käyttää rahat.

”Onnea siihen vaan”, ajatuspaja EPC:n tilaisuudessa puhunut Barbero sanoo.

”Suhde Rooman ja Brysselin välillä tulee olemaan myrskyisempi kuin Draghin aikana, mutta en usko Melonin haluavan avointa konfliktia.”

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat