”Kansan­äänestykset” Venäjän miehittämillä alueilla Ukrainassa ovat alkaneet – Medvedev: Hyökkäykset alueille tulkitaan hyökkäyksinä Venäjää vastaan

Kun Venäjä järjesti samankaltaisen äänestyksen Ukrainalta valtaamallaan Krimin niemimaalla vuonna 2014, virallisen tuloksen mukaan 97 prosenttia alueen asukkaista kannatti alueen liittymistä Venäjään.

Vaalilautakunnan jäseniä äänestyspaikalla Venäjän miehittämässä Donetskin ”kansantasavallassa” torstaina 22. syyskuuta.

23.9. 10:41 | Päivitetty 23.9. 17:25

Niin sanotut kansanäänestykset Venäjään liittymisestä ovat alkaneet neljällä Venäjän miehittämällä alueella Ukrainassa. Venäjän asettamat nukkehallinnot järjestävät äänestykset Donetskin ja Luhanskin ”kansantasavalloissa” Itä-Ukrainassa sekä Venäjän valtaamilla Hersonin ja Zaporižžjan alueilla Etelä-Ukrainassa.

Asiasta kertovat uutistoimistot AFP ja Reuters.

”Kansanäänestysten” on määrä jatkua perjantaista tiistaihin. Niiden tulosta pidetään ennalta selvänä.

Kun Venäjä järjesti samankaltaisen äänestyksen Ukrainalta valtaamallaan Krimin niemimaalla vuonna 2014, virallisen tuloksen mukaan 97 prosenttia alueen asukkaista kannatti alueen liittymistä Venäjään. Äänestystulosta pidetään laajasti tekaistuna.

Vaalitarkkailua järjestävä Euroopan turvallisuus- ja yhteis­työjärjestö (Etyj) on ilmoittanut, että ”kansanäänestysten” tulokset eivät ole laillisesti pitäviä, koska äänestykset eivät noudata Ukrainan lakia eivätkä kansainvälisiä säädöksiä. Äänestyksiin ei päästetä riippumattomia tarkkailijoita, ja suuri osa alueiden väestöstä on lähtenyt pakoon sotaa.

Luhanskin alueen ukrainalainen kuvernööri Serhi Haidai sanoi Reutersin mukaan perjantaina, että ”kansanäänestyksessä” äänestäminen on pakollista.

Hänen mukaansa ihmisiä on kielletty poistumasta kotikaupungeistaan ennen tiistaita ja Venäjän tukemat joukot ovat hakeneet ihmisiä kodeistaan pakottaakseen nämä äänestämään. Haidain mukaan ihmiset ovat joutuneet täyttämään äänestyslippuja myös kodeissaan ”ilman mitään yksityisyyttä”.

Tietoa ei ole pystytty vahvistamaan riippumattomista lähteistä.

”Venäläisillä on paniikki, koska he eivät olleet valmiina toteuttamaan tätä niin kutsuttua kansanäänestystä tällaisella aikataululla”, Hersonin alueneuvoston varapuheenjohtaja Juri Sobolevski kirjoitti Telegramissa Reutersin mukaan.

Venäjän pelätään käyttävän uusia alueliitoksia verukkeena hyökkäyssodan kiihdyttämiselle Ukrainassa.

Venäjä on väittänyt, että äänestykset tarjoavat alueen ihmisille mahdollisuuden ilmaista mielipiteensä.

Maan presidentti Vladimir Putin sanoi keskiviikkona pitämässään televisiopuheessa, että Venäjä aikoo hyödyntää kaikkia käytössään olevia keinoja puolustaakseen itseään. Putin ilmoitti puheessaan Venäjän aloittavan myös osittaisen liikekannallepanon.

Ukraina on ilmoittanut, ettei se aio koskaan hyväksyä Venäjän hallintoa millään alueillaan ja aikoo taistella, kunnes viimeinenkin venäläissotilas karkotetaan Ukrainasta.

Venäjän entinen presidentti Dmitri Medvedev varoitti, että Moskova suhtautuu vastedes kaikkiin hyökkäyksiin, jotka kohdistuvat kansanäänestyksen järjestäville alueille, hyökkäyksinä Venäjää vastaan, Reuters kertoo.

Medvedevin mukaan alueiden ”itsepuolustukseen” voidaan käyttää mitä tahansa Moskovan arsenaalissa olevia aseita. Niihin kuuluvat myös strategiset ydinaseet.

Lue lisää: Putin rakentaa tilannetta, jossa hän pääsee uhkailemaan maailmaa täystuholla

Lue lisää: Liikekannallepanoa perustellut Putinin puhe oli lyhyt eikä siihen juuri mahtunut tosiasioita

”Kansanäänestysten” aikataulun taustalla uskotaan olevan Ukrainan asevoimien viimeaikainen menestys.

Ukraina on vapauttanut syyskuun aikana vastahyökkäyksessä Harkovan alueella Koillis-Ukrainassa tuhansia neliökilometrejä Venäjän valtaamia alueita. Viime päivinä Ukrainan joukot ovat Reutersin mukaan edenneet Luhanskin alueelle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat