Nimekkäin Venäjän vapauttama sotavanki, Azovin pataljoonan komentaja Denys Prokopenko joutunee pysymään Turkissa

Azovin pataljoonan komentaja Denys Prokopenko on nimekkäin 215 sotavangista, jotka Venäjä vapautti vankienvaihdossa. Hän johti keväällä Mariupolin puolustusta.

Ukrainalaisen Azovin rykmentin komentaja Denys Prokopenko (kuvassa toinen oikealta, teelasi kädessä) puhui sotilastovereidensa sekä Ukrainan sisäministerin Denys Monastyrskyn (edessä vas.) kanssa keskiviikkona. Kuvauspaikka on tuntematon.

23.9. 13:23 | Päivitetty 23.9. 13:50

Ukrainan ja Venäjän keskiviikkoisen vankienvaihdon ehkä maineikkain ukrainalainen on Azovin pataljoonan komentaja Denys Prokopenko, 31.

Suomalaisittain Prokopenkosta tekevät erityisen kiinnostavan hänen sukujuurensa Karjalassa.

Everstiluutnantti Prokopenko – kutsumanimeltään Redis – oli niiden 215 ukrainalaisen sotavangin joukossa, jotka Venäjä vapautti. Ukraina puolestaan vapautti 55 sotavankia.

Ukrainalaisten vapautettujen joukossa oli Prokopenkon lisäksi neljä muuta Azovin pataljoonan johtotason upseeria, jotka johtivat Mariupolin kaupungin puolustustaistelua viime keväänä.

Venäjän joukot tuhosivat Mariupolin kaupungin perusteellisesti, ja Azovin pataljoona jatkoi taistelua Azovstalin terästehtaan uumenista. Toukokuussa ukrainalaisten oli kuitenkin pakko lopulta antautua, ja eloonjääneet puolustajat vietiin sotavankeina Venäjälle.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ylisti viittä Azov-komentajaa puheessaan torstain vastaisena yönä, kertoo uutistoimisto Reuters.

”Viisi supersankaria vaihdettiin 55:een sellaiseen, jotka eivät ansaitse sen enempää myötätuntoa kuin sääliä”, Zelenskyi sanoi.

Venäjän vapauttamista sotavangeista huomattavan moni muukin oli puolustamassa Mariupolia. Azov-pataljoonan taistelijoita myös jäi vielä sotavangeiksi.

Ukrainalaisille Azovin miehet ja naiset ovat kansallissankareita. Venäjä taas maalaa heistä kuvaa kansanmurhaajina, joiden lokaamisella se pyrkii hakemaan oikeutusta raakalaismaiselle hyökkäyssodalleen.

Lue lisää: Mariupolin viimeistä taistelua johtaa nuori mies, jonka isoiso­isä taisteli Suomen talvi­sodassa

Denys Prokopenko on taistellut Venäjää vastaan jo vuosia.

Nuorena aikuisena hän opiskeli ensin filologiaa ja työskenteli sitten englanninopettajana Kiovassa, mutta liittyi Azovin vapaaehtoispataljoonaan niihin aikoihin, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainan kimppuun ja anasti Krimin niemimaan talvella 2014.

Prokopenko on kertonut tarttuneensa aseisiin karjalaisten sukujuuriensa innoittamana. Hänen karjalainen isoisoisänsä kuoli talvisodassa Suojärven alueella Laatokan Karjalassa taistellessaan vihaamaansa Neuvostoliittoa vastaan.

Tiettävästi vain yksi perheen pojista, Prokopenkon tuolloin 9-vuotias isoisä, selvisi sodasta hengissä ja vapaana.

”On sellainen olo, että jatkan sitä samaa sotaa, vain toisella rintaman osalla, sotaa Kremlin miehityshallintoa vastaan”, Prokopenko kertoi Azov-pataljoonan Musta aurinko -lehden haastattelussa vuonna 2015.

”Vaari vihasi niin kauheasti kommunismia, bolshevismia, Neukkulaa… Kuvittele, millaista on menettää perheensä. Siis kaikki hänen veljensä kuolivat, koko suku…”

Toistaiseksi Denys Prokopenkon taistelut on taisteltu.

Vankienvaihtosopimuksen ehtoihin kuului, että Azovin komentajat viedään Turkkiin, jossa heidän on pysyttävä kenties jopa sodan loppuun saakka.

Prokopenko ja hänen lähimmät upseeritoverinsa eivät vapauttamisensa jälkeen ilmeisesti edes käyneet Ukrainan maaperällä.

Ukrainan viranomaiset ovat julkaisseet vapautetuista kuvamateriaalia, mutta kuvauspaikkaa ei ole kerrottu.

Ukrainan tiedustelupäällikkö Kyrylo Budanov sanoi torstaina Ukrainska Pravda -lehden mukaan, että Prokopenko ja muut ukrainalaiskomentajat tulevat pysymään Turkissa ”tietyn aikaa”.

Ukrainalaiset asuvat yksityisomisteisessa talossa hyvissä olosuhteissa, Budanov sanoi.

Turkki lienee valikoitunut vapautettujen ukrainalaiskomentajien tilapäiseksi asuinmaaksi, koska Turkki oli neuvottelemassa vankienvaihtosopimusta.

Ukrainska Pravdan mukaan Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on antanut Zelenskyille lupauksen siitä, että Prokopenko ja muut Turkkiin siirtyneet ukrainalaiset ovat turvassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat