Etelä-Korean presidentin törkeä kommentti tallentui mikrofonin jäätyä päälle

Moni asia meni pieleen presidentti Yoon Suk-yeolin ensimmäisen merkittävän ulkomaankiertueen aikana. Hän on saanut kritiikkiä sekä maansa oppositiolta että omalta puolueeltaan.

23.9. 19:57

Etelä-Korean presidentti Yoon Suk-yeolilla on takanaan ensimmäinen mittava ulkomaanmatkojen sarja. Sen aikana moni asia meni pieleen.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Yoonin kannatusluvut ovat tulleet reilusti alaspäin, ja presidentti on saanut kritiikkiä jopa omalta puolueeltaan.

Asiasta ovat uutisoineet Reutersin lisäksi muun muassa brittilehti The Guardian ja yhdysvaltalainen uutiskanava CNN.

Kaikki alkoi kuluvan viikon maanantaina, jolloin Yoon Suk-yeol lensi Lontooseen, jossa hänen oli määrä osallistua kuningatar Elisabetin valtiollisiin hautajaisiin. Hän ei kuitenkaan koskaan päässyt paikalle.

Yoonin edustajien mukaan presidentti ei osallistunut kuningattaren hautajaisiin, sillä Lontoon liikenne oli hautajaisten vuoksi maanantaina valtavassa kaaoksessa. Sen vuoksi hän ei ehtinyt hautajaisiin, jotka järjestettiin Westminster Abbeyssä.

Yoon jatkoi matkaansa Lontoosta New Yorkiin YK:n yleiskokoukseen. Sen jälkeen hän matkusti vielä Kanadaan, jonne hän saapui torstaina.

Yoonin piinaviikon aikana eniten huomiota herätti hänen käymänsä keskustelu Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kanssa New Yorkissa. Pikaisen sananvaihdon jälkeen Yoon ei huomannut, että mikrofoni oli yhä päällä, kun hän kertoi ajatuksistaan maansa ulkoministerille Park Jinille.

”Olisi todella nöyryyttävää Bidenille, jos nämä kusipäät eivät hyväksy sitä [ehdotusta]”, Yoon sanoi.

Kommentti tallentui lukuisten eteläkorealaisten tiedotusvälineiden taltiointeihin, ja video tapahtuneesta levisi nopeasti sosiaalisessa mediassa.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen (vas.) sekä aids-aktivisti Connie Muenda seurasivat Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin ja Etelä-Korean presidentin Yoon Suk-yeolin kättelyä.

Yoonin sopimaton kielenkäyttö on saanut kritiikkiä jopa presidentin oman konservatiivisen puolueen jäseniltä. Reutersin mukaan puolueen johtaja on kuvaillut presidentin sanavalintoja ”hyvin valitettavaksi”.

Yoonin matkan tarkoitus oli olla eräänlainen näytön paikka muulle maailmalle. Etelä-Korean korkeimmat viranhaltijat olivat toivoneet, että matka esittelisi maan globaalisti merkittävänä valtiona, joka hillitsee suvereenisti myös naapurinsa Pohjois-Korean tekemiä asekokeita.

Etelä-Korean oppositio on syyttänyt presidentti Yoonia Bidenin loukkaamisesta. Opposition mukaan Yoonin matkat olivat yksiselitteisesti ”diplomaattinen katastrofi”.

Lisäksi oppositio katsoo, ettei Yoon osoittanut kunnioitustaan kuningatar Elisabetia kohtaan Lontoossa ollessaan.

Yoonia on kritisoitu myös siitä, ettei hän ollut valmistautunut kunnolla Bidenin tai Japanin pääministerin Fumio Kishidan tapaamiseen.

Yoonin oli alun perin määrä keskustella Bidenin kanssa New Yorkissa. Suunnitelmat muuttuivat, ja keskustelu jäi vain 48 sekunnin mittaiseksi muutaman virkkeen mittaiseksi sananvaihdoksi.

Lue lisää: Etelä-Korean johtoon nousi feminismiä vastustava konservatiivi, joka passitti syyttäjänä kaksi presidenttiä vankilaan

Oikaisu 23.9. kello 20.29: Yoon ei keskustellut Bidenin kanssa YK:n huippukokouksen aikana, kuten jutussa aiemmin luki, vaan Yoon ja Biden keskustelivat pikaisesti New Yorkissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat