Iranin huivi­pakkoa vastustavissa mielen­osoituksissa on kuollut jo ainakin 50 ihmistä

Oslosta käsin toimiva Iran Human Rights -kansalaisjärjestö (IHR) julkaisi perjantaina tuoreen arvion kuolonuhrien määrästä.

Nainen leikkasi hiuksensa protestoidakseen Mahsa Aminin väkivaltaista kuolemaa vastaan Iranin suurlähetystön edustalla Brysselissä perjantaina.

23.9. 21:18

Ainakin 50 ihmistä on kuollut Iranin turvallisuusjoukkojen tukahduttamissa mielenosoituksissa, jotka puhkesivat siveyspoliisin pidättämän Mahsa Aminin kuoleman jälkeen. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.

Iranin viranomaiset kertoivat viime perjantaina 22-vuotiaan Aminin kuolleen sen jälkeen, kun tämä oli pidätetty väärin puetun hijabin takia. Aminin kuolema johti nopeasti mielenosoituksiin, jossa eri ihmisoikeusjärjestöjen mukaan kuollut useita ihmisiä.

Mielenosoitusten tarkoituksena on vastustaa naisten huivipakkoa ja siveyspoliisin mielivaltaista toimintaa.

Oslossa toimiva Iran Human Rights -järjestö (IHR) kertoi perjantaina, että uhrien määrä on noussut edelleen sen jälkeen, kun kuusi ihmistä kuoli turvallisuusjoukkojen tulipalossa Rezvanshahrin kaupungissa Pohjois-Gilanin maakunnassa torstai-iltana. Loput ilmoitetut kuolemat on kirjattu Pohjois-Iranissa sijaitsevissa kaupungeissa, Babolissa ja Amolissa.

Mahsa Aminin kuoleman jälkeen mielenosoituksia on ollut noin 80 iranilaiskaupungissa.

AFP:n mukaan Aminin kuoleman jälkimainingeissa alkaneet mielenosoitukset ovat vakavimpien joukossa, joita Iranissa on nähty sitten vuoden 2019 marraskuun.

Iranin presidentti Ebrahim Raisi kertoi torstai-iltana Suomen aikaa, että Aminin kuolema ”tutkitaan”, mutta lisäsi, ettei kuolinsyytutkimus anna viitteitä poliisiväkivallan käytöstä. Lisäksi Raisi syytti mielenosoittajia kaaoksen aiheuttamisesta.

Iranin hallitus on yrittänyt hillitä mielenosoittajien intoa esimerkiksi rajoittamalla iranilaisten pääsyä internetiin.

Aminin kuolema on käynnistänyt protesteja myös Iranin ulkopuolella. Mielenosoituksia järjestettiin perjantaina muun muassa Iranin suurlähetystön edustalla Brysselissä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat