Yhdysvallat lähettää "vaarallisia signaaleja" Taiwanista, Kiina varoittaa

Kiinan mukaan mitä enemmän Taiwanissa herää itsenäistymishaluja, sitä epätodennäköisempää rauhanomaisen ratkaisun löytäminen on.

Yhdysvaltain ja Kiinan ulkoministerit tapasivat YK:n yleiskokouksen yhteydessä New Yorkissa.

24.9. 5:44

Kiina on syyttänyt Yhdysvaltoja ”erittäin väärien, vaarallisten signaalien” lähettämisestä Taiwanista sen jälkeen, kun Yhdysvaltain ulkoministeri kertoi perjantaina kiinalaiselle kollegalleen, että rauhan ja vapauden ylläpitäminen Taiwanissa on elintärkeää. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Taiwan oli Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinkenin ja Kiinan ulkoministeri Wang Yin välisen puolitoistatuntisen ”suoran ja rehellisen” keskustelun keskiössä, Yhdysvaltain hallinnon vanhempi virkamies kertoi toimittajille.

"Meidän osaltamme ulkoministeri teki kristallinkirkkaaksi, että pitkäaikaisen yhden Kiinan politiikkamme mukaisesti, joka ei ole siis muuttunut, rauhan ja vakauden ylläpitäminen on ehdottoman elintärkeää”, virkamies sanoi.

Kiinan ulkoministeriö sanoi kokouksesta antamassaan lausunnossa, että Yhdysvallat lähettää ”erittäin vääriä, vaarallisia signaaleja” Taiwanista, ja mitä enemmän Taiwanissa herää itsenäistymishaluja, sitä epätodennäköisempää rauhanomaisen ratkaisun löytäminen on.

"Taiwan-kysymys on Kiinan sisäinen asia, eikä Yhdysvalloilla ole oikeutta puuttua siihen, millaisin keinoin se ratkaistaan”, ministeriö kertoi Wangin sanoneen.

Jännitteet Taiwanissa ovat nousseet jyrkästi elokuun jälkeen, jolloin Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi vieraili saarella. Kiina järjesti reaktiona Pelosin vierailuun laajamittaiset sotaharjoitukset.

Jännitteitä lisäsi myös Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin viime sunnuntaina julkaistu haastattelu, jossa Biden sanoi maansa joukkojen puolustavan Taiwania, mikäli Kiina hyökkäisi saarelle.

Lue lisää: Biden: Yhdysvaltain joukot puolustaisivat Taiwania, jos Kiina hyökkäisi

Valkoinen talo on sanonut, ettei sen Taiwan-politiikka ole muuttunut, mutta Kiinan mukaan Bidenin sanat lähettivät väärän viestin itsenäistä Taiwania tavoitteleville.

Puhuessaan Bidenin kanssa heinäkuussa Kiinan presidentti Xi Jingping varoitti Yhdysvaltoja Taiwanista, ja sanoi, että ”tulella leikkivät hukkuvat siihen”.

Kiina näkee Taiwanin yhtenä maakunnistaan ja on jo pitkään vannonut saavansa saaren hallintaansa vaikka voimakeinoin.

Taiwanin hallitus vastustaa jyrkästi Kiinan vaatimuksia ja sanoo, että vain saaren 23 miljoonaa asukasta voivat päättää sen tulevaisuudesta.

Taiwanin ulkoministeriö totesi Blinkenin ja Wangin tapaamisesta, että Kiinan ”äskettäiset provokatiiviset toimet” ovat tehneet Taiwanin salmesta keskustelun keskipisteen ja Kiina yrittää ”sekoittaa kansainvälistä yhteisöä väitteillä ja kritiikillä, jotka ovat ristiriidassa todellisuuden kanssa”.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat