Iranin mielen­osoituksissa on kuollut kymmeniä ja pidätetty yli 700 ihmistä – joukossa 11 toimittajaa

Viranomaiset ovat yrittäneet tukahduttaa mielenosoituksia rajuin ottein. Perjantai-iltana kuvatussa videomateriaalissa kansalliset turvallisuusjoukot ampuvat kohti aseettomia mielenosoittajia.

Mielenosoittajia Iranin pääkaupungissa Teheranissa 21. syyskuuta.

24.9. 15:52 | Päivitetty 24.9. 16:15

Iranin poliisi kertoo pidättäneensä 740 mielenosoittajaa, joista 60 on naisia, raportoi iranilainen uutistoimisto Tasnim.

Luvussa ovat mukana pelkästään Guilanin provinssissa tapahtuneet pidätykset reilun viikon ajalta. Mielenosoituksia on kuitenkin järjestetty useissa Iranin suurissa kaupungeissa, joten kokonaisluku lienee huomattavasti suurempi tuhansien ihmisten osallistuttua mielenilmauksiin.

The Washington Post -lehden varmentamissa videoissa näkyy, kuinka turvallisuus­viranomaiset ampuvat mielenosoittajia. Viranomaiset käyttävät sekä värikuula-aseita että rynnäkkökiväärejä mielenosoittajia vastaan. Värikuula-aseita käytetään mielenosoittajien merkitsemiseen.

Mielenosoitukset alkoivat Iranin viranomaisten ilmoitettua 22-vuotiaan kurdinaisen kuolleen sen jälkeen, kun tämä oli pidätetty väärin puetun hijabin takia. Norjalainen Iran Human Rights (IHR) -kansalaisjärjestö kertoi eilen, että mielenosoituksissa on kuollut jo ainakin 50 ihmistä. Iranin valtion mediassa on puhuttu lauantaina 35 kuolemantapauksesta.

Maan hallitus on vastannut mielenosoituksiin kovin ottein. Perjantai-illan mielenosoituksista kuvatuissa videomateriaaleissa kansalliset turvallisuusjoukot ampuvat kohti aseettomia mielenosoittajia Piranshahrin, Mahabadin ja Urmian kaupungeissa.

IHR:n jakamassa videossa univormuun pukeutunut turvallisuusjoukkojen jäsen ampuu rynnäkkökiväärillä kohti mielenosoittajia Shahr-e Reyssä pääkaupunki Teheranin etelälaidalla.

Turvallisuusjoukot ovat pidättäneet mielenosoittajien lisäksi myös toimittajia. Yhdysvaltalaisen toimittajia suojelevan Committee to Protect Journalists -järjestön mukaan kuluneella viikolla on pidätetty 11 toimittajaa.

Iranin viranomaiset ovat mielenosoitusten takia rajoittaneet internetin käyttöä ja estäneet sosiaalisen median pikaviestipalveluiden käytön.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat