Video näyttää rakennusten pyyhkiytyvän mereen hurrikaani Fionan iskettyä Kanadaan – pääministeri Trudeau perui matkansa Shinzō Aben hautajaisiin myrskyn vuoksi

Myrsky raivosi lauantaina Nova Scotiassa ja Newfoundlandissa katkoen sähköt tuhansilta ja pyyhkäisten taloja mereen.

24.9. 21:44 | Päivitetty 25.9. 15:49

Itäisessä Kanadassa herättiin sunnuntaina myrskyn jälkeiseen aamuun meteorologien kertoessa pahimman olevan ohi.

Myrskyn huippuvauhti on hidastunut 22 metriin sekunnissa, kertoi Kanadan hurrikaanikeskus aikaisin aamulla paikallista aikaa. Maan itäosiin ennustettiin vielä kovia tuulia, mutta niiden odotettiin hiipuvan päivän aikana.

Myrsky raivosi lauantaina Nova Scotiassa ja Newfoundlandissa katkoen sähköt tuhansilta ja pyyhkäisten taloja mereen.

Paikallinen poliisi kuvasi rajuja tuulia ja sateita ennennäkemättömiksi. Newfoundlandissa myrsky kiskaisi kaksi miestä mukanaan mereen. Poliisin mukaan toinen miehistä onnistuttiin pelastamaan, ja toisen tapauksen osalta tutkinta oli vielä kesken.

Newfoundlandissa sijaitsevan Channel-Port aux Basquesin kaupungin pormestari Brian Button sanoi yöllisessä Facebook-videossa, että ainakin 20 kotia on tuhoutunut ja alue näyttää sotatantereelta.

”Tuhoa on kaikkialla”, Button summasi.

Hän myös muistutti asukkaita keittämään juomaveden ennen käyttöä.

Vielä lauantaina maan itäosissa lähes 500 000 kotia oli ilman virtaa. Nova Scotiassa sijaitsevan Halifaxin kaupungin pelastusviranomainen Erica Fleck kertoi Kanadan yleisradioyhtiölle, että voimalinjat ovat alhaalla kaikkialla.

”Teillä ei ole turvallista olla”, Fleck sanoi.

Kanadan pääministeri Justin Trudeau perui matkansa Japanin entisen pääministerin Shinzō Aben hautajaisiin matkustaakseen Fiona-myrskystä kärsineille alueille.

Trudeaun mukaan hallitus on valmis tukemaan provinsseja kaikilla tarvittavilla resursseilla.

”Ajattelemme ennen kaikkea ihmisiä, joilla on ollut kauhistuttavat viimeiset 12 tuntia, pääministeri sanoi lauantaisessa tiedotustilaisuudessa ja lisäsi, että maan armeija auttaisi pelastustoimissa.”

Ennen Kanadaan saapumista Fiona ehti kylvää kauhua Karibialla ja Bermudalla, joiden saarilla myrskyn aiheuttamien tulvien vuoksi sadattuhannet ihmiset ovat olleet ilman sähköä ja juomavettä.

Myrsky iski tappavasti Puerto Ricossa, jossa sen seurauksena kuoli alkuviikosta neljä ihmistä. Myös Dominikaanisessa tasavallassa kuoli kaksi ihmistä, Ranskan hallinnoimalla Guadeloupen saarella yksi.

Auto ohitti Fiona-hurrikaanin kaatamaa puuta Cape Bretonin saarella Nova Scotiassa lauantaina.

Myrskyaallokkoa Cape Bretonin saarella lauantaina.

Talon päälle kaatunut puu Sydneyn alueella Nova Scotiassa lauantaina.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat