Alustavat tulokset: Ääri­oikeisto voitti Italian vaalit

Fasismista periytyvän Italian veljet -puolueen Giorgia Melonista tulee luultavasti maan ensimmäinen naispuolinen pääministeri.

25.9. 11:44 | Päivitetty 26.9. 8:54

Italian parlamenttivaalit voitti odotetusti äärioikeistolainen Italian veljet -puolue, kertovat alustavat tulokset.

Rai-yleisradioyhtiön ennusteen mukaan Italian veljet on saamassa yli 25 prosenttia äänistä.

Italian veljien aatemaailma on kansalliskonservatiivinen. Puolue on syntynyt Italian fasismin perinnöstä. Se vastustaa maahanmuuttoa ja kannattaa perinteisiä perhearvoja.

Puolueen nousu on ollut huima, sillä viime vaaleissa maaliskuussa 2018 se sai vain noin neljä prosenttia äänistä.

Italia saa luultavasti historiansa ensimmäisen naispuolisen pääministerin, sillä Italian veljiä johtaa Giorgia Meloni.

Italian veljet -puolueen johtaja Giorgia Meloni kiitti yleisöä sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Roomassa.

Italian veljet on vaaliliitossa Matteo Salvinin johtaman oikeistopopulistisen Legan ja Silvio Berlusconin keskustaoikeistolaisen Forza Italian kanssa.

Näihin puolueisiin pohjautuva, Melonin johtama hallitus olisi Italian oikeistolaisin sitten toisen maailmansodan ja Benito Mussolinin fasistihallinnon.

Lue lisää: Turhautuminen demokratiaan nostaa Italiassa fasismin perillisiä

Oikeistoliittouma on saamassa noin 43 prosenttia äänistä, joka Italian vaalitavan ansiosta on tuomassa sille selvän enemmistön paikoista parlamentin alahuoneessa eli edustajainhuoneessa ja ylähuoneessa eli senaatissa.

Legan ääniosuus on Rain ennusteen mukaan vajaat yhdeksän prosenttia ja Forza Italian runsaat kahdeksan prosenttia.

Toiseksi suurin puolue Italian veljien jälkeen on kuitenkin keskustavasemmistolainen Demokraattinen puolue (PD), joka sai ennusteen mukaan runsaat 19 prosenttia äänistä.

Eliitin- ja korruptionvastainen populistipuolue Viiden tähden liike (M5S), jota on vaikea asettaa oikeisto–vasemmisto-akselille, sai ennusteen mukaan noin 16 prosenttia äänistä. Se on ollut suurin puolue väistyvässä parlamentissa.

Äänestysaika sunnuntaina järjestetyissä ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa päättyi puoleenyöhön Suomen aikaa.

Ääntenlasku alkoi heti, ja lopullisia tuloksia odotetaan myöhemmin maanantaina.

Italialaiset äänestivät kansanedustajista 400 jäsenen edustajainhuoneeseen ja 200 jäsenen senaattiin.

Äänestysvilkkaus romahti neljän vuoden takaisesta 74 prosentista alustavien tietojen mukaan 64 prosenttiin.

Rankat sateet erityisesti Napolin kaupungin alueella saattoivat Reutersin mukaan vähentää äänestäjien innokkuutta suunnata uurnille. Alhaisimpia äänestysprosentteja raportoitiin Rain mukaan kahdella alueella Sardiniassa, jossa ihmiset protestoivat äänestystä vastaan.

Lue lisää: Vaikka pelissä on paljon, on tunnelma Italiassa vaalien alla apaattinen: ”Moni on alistunut Italian kohtaloon, koska tietää, ettei sille ole hirveästi tehtävissä”

Uutistoimisto AFP:n haastattelema konsulttiyritys Teneon asiantuntija Wolfango Piccoli totesi, että italialaiset ovat nyt tarjoamassa hallitusvastuuta Melonille, koska hän on ”ainoa johtaja, jota italialaiset eivät ole vielä kokeilleet”.

The New York Timesille puhunut Melonin kannattaja Paola Puglisi totesi, että hän on äänestänyt oikeistoa ”[uusfasistisen liikkeen perustajan Giorgio] Almiranten ajoista lähtien”.

EU-vastaisena tunnettu Meloni on pehmentänyt puheitaan Euroopasta, mutta hänen vastustajansa eivät ole vakuuttuneita, että tämän kannat olisivat oikeasti muuttuneet.

”En usko niin, koska kyseessä on poliittinen asemoituminen”, Federica Lombardi sanoi lehdelle.

Italiassa on pitkät perinteet lyhyille hallituksille. Toisen maailmansodan jälkeen niitä on nähty kaikkiaan 67.

Monelle italialaiselle vaaleissa on ensisijaisesti kyse maan taloustilanteesta ja omasta pärjäämisestä nousevien hintojen ja energiakriisin vuoksi.

”Tilanne on katastrofaalinen. Minun on valittava sen väliltä, että pistänkö ruokaa pöytään vai maksanko laskuja”, totesi Al Jazeera -kanavan haastattelema roomalaislähiössä asuva lastentarhanopettaja Loredana Longo perjantaina julkaistussa jutussa.

Inflaatiovauhti kiihtyi Italiassa 9 prosenttiin elokuussa, kun heinäkuussa vastaava lukema oli 8,4. Erityisesti hintatasoa on kohottanut energian hinnannousu.

Nunna antoi äänensä Roomassa sunnuntaina.

Italia ajautui ennenaikaisiin vaaleihin, kun pääministeri Mario Draghin hallitus kaatui heinäkuussa hallituspuolueiden talouspäätöksiin liittyvien erimielisyyksien vuoksi. Alun perin vaalit oli määrä järjestää vasta ensi vuonna.

Vaalivoittaja Meloni on ristiriitainen hahmo. Hän on nuoruudessaan kehunut fasistijohtaja Mussolinia (1883–1945) parhaaksi poliitikoksi, mitä Italialla on ollut puoleen vuosisataan.

Meloni on pyrkinyt ottamaan etäisyyttä fasismin perintöön vaihtelevalla menestyksellä. Häntä pidetään maahanmuuton vastaisensa, islamofobisena ja perinteisiä perhearvoja korostavana poliitikkona, joka vastustaa seksuaalivähemmistöjen oikeuksien parantamista.

”Jumala, isänmaa ja perhe”, on Melonin vaaleissa käyttämä motto.

Italiaan mahdollisesti syntyvä äärioikeiston ja oikeistopopulistien yhteishallitus on aiheuttanut huolta monissa Euroopan unionin maissa, koska Italian oikeisto on perinteisesti ollut Venäjä-myönteinen.

Erityisesti Venäjän suhteen Meloni on kuitenkin halunnut tehdä selväksi, että hän ei aio tehdä mitään myönnytyksiä Venäjälle, vaikka hän onnittelikin Vladimir Putinia vaalivoitosta, kun Putin nousi vuonna 2018 neljännen kerran Venäjän presidentiksi.

Lue lisää: Italian ensimmäiseksi nais­pääministeriksi voi pian nousta ääri­oikeiston Giorgia Meloni, joka vakuuttaa, että fasismille on heitetty hyvästit

Mies tutki ehdokaslistoja äänestyspaikalla Roomassa sunnuntaina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat