”Sadististen psykopaattien” aiheuttamaa ”tuskaa ja kidutusta” – Ruotsalais­mies ja muut vapautetut taistelijat ovat kertoneet kovasta kohtelusta Venäjän sota­vankeina

”Haluatko nopean kuoleman vai kauniin kuoleman?” venäläisupseeri oli kysynyt brittivangin mukaan.

Ukrainalainen merijalkaväen sotilas Myhailo Djanov vapautui riutuneena Venäjän sotavankeudesta keskiviikkona. Vasemmanpuoleisessa kuvassa Djanov ennen vankeutta ja oikeanpuoleisessa kuvassa vankeuden jälkeen.

26.9. 9:19

”Se oli inhottavaa aikaa, joka sisälsi paljon tuskaa ja kidutusta.”

Näin kuvaili kokemuksiaan venäläisten sotavankina ruotsalainen Mathias Gustavsson amerikkalaiselle Coffee or Die -nettilehdelle, joka keskittyy muun muassa sotilasasioihin ja veteraanikysymyksiin.

Gustavsson oli yksi niistä 215:stä Ukrainan riveissä taistelleesta ihmisestä, jotka Venäjä vapautti vankienvaihdossa viime keskiviikkona. Kymmenen vapautetuista oli ulkomaalaistaistelijoita.

Ukraina luovutti Venäjälle 55 ihmistä. Heidän joukossaan oli ukrainalainen oligarkki ja oppositiojohtaja, maanpetoksesta syytetty Viktor Medvedtšuk, joka tunnetaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin ystävänä.

Mariupolin puolustukseen osallistuneessa Azovin rykmentissä palvellut ruotsalainen Gustavsson luonnehti venäläisiä ”silkoiksi sadistisiksi psykopaateiksi”.

Hänet lennätettiin vapautumisen jälkeen Saudi-Arabiaan, joka osallistui neuvottelemaan vankienvaihdon osapuolten välillä. Gustavsson kertoi julkaisulle tarvitsevansa kirurgista hoitoa, mutta jutussa ei kerrottu, mistä syystä. Uutiskuvissa hänet nähtiin julkaisun mukaan pyörätuolissa.

Ukrainan joukoissa palvelleita sotavankeja vapauttamisensa jälkeen. Kuva on kaapattu videolta, joka annettiin julkisuuteen viime torstaina.

Sosiaalisessa mediassa on jaettu kuvia Venäjän vapauttamista vangeista. Kuvien perusteella ainakin osaa vangeista on pidetty pitkään nälässä tai huonolla ravinnolla.

Paljon huomiota on saanut ukrainalainen merijalkaväen sotilas Myhailo Djanov, jonka riutunut olemus tuo joillekin mieleen keskitysleirivangit. Hänen oikean käsivartensa on kerrottu vääntyneen sotavamman vuoksi.

Djanovin sisar Aljona Lavruško sanoi Ukrainska Pravda -sivustolle, että Djanov oli haavoittunut Mariupolin puolustustaistelussa. Sotavankeudessa venäläiset olivat siskon mukaan vetäneet Djanovin käsivarresta metallisen kappaleen ”ruosteisilla pihdeillä”.

”Ilman puudutusta, ilman mitään – sellaista apua meidän tyyppimme siellä saivat”, Lavruško kertoi.

Djanovin käsi on määrä leikata myöhemmin, mutta ensiksi lääkärit haluavat, että hän saisi ensin painonsa nousemaan jonkin verran, sisko kertoi.

Ukrainan sotilastiedustelupalvelun johtaja Kyrylo Budanov sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että ”melko suuri” prosentti Venäjän sotavangeiksi päätyneistä oli joutunut kidutuksen kohteiksi.

Yksi keskiviikkona vapautetuista viidestä brittitaistelijasta, 28-vuotias Aiden Aslin, on kertonut brittimedialle kovasta kohtelusta Venäjän sotavankina. The Sun -lehdelle hän sanoi, että vankeja kohdeltiin ”huonommin kuin koiria” ja että häntä oli pidetty viisi kuukautta eristyssellissä.

Aslin on kertonut, että häntä oli pistetty puukolla selkään yhden pahoinpitelyn yhteydessä. Upseeri oli kertonut Aslinille, että “minä olen sinun kuolemasi”.

Puukotuksen jälkeen upseeri oli kysynyt Aslinin mukaan: ”Haluatko nopean kuoleman vai kauniin kuoleman?”

Aslin oli vastannut “nopean kuoleman”, mihin upseeri oli Aslinin mukaan todennut hymyillen: ”Ei, sinä saat kauniin kuoleman. Minä pidän huolen siitä, että saat kauniin kuoleman.”

Aslin kertoi, että hänen piti kuunnella 24 tuntia vuorokaudessa sellissä soitettua neuvostoajan musiikkia. Häntä pakotettiin laulamaan Venäjän kansallishymniä.

“Jos ei laulanut, siitä rankaistiin. Silloin hakattiin”, hän kertoi The Sunille.

Kun hänen sellinsä luukku avattiin, hänen piti sanojensa mukaan huutaa: ”Kunnia Venäjälle.”

Aslin tuomittiin kuolemaan viime kesäkuussa Donetskin ”kansantasavallan” tuomioistuimessa ja hän sanoi uskoneensa, ettei selviä koettelemuksestaan elävänä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat