Venäläis­medioiden mukaan Venäjä saattaa pian sulkea kutsunta­ikäisiltä miehiltä rajat, Kremlin mukaan päätöstä ei ole tehty

Novaja Gazeta -lehden mukaan 261 000 miestä on poistunut Venäjältä keskiviikon ja lauantai-illan välisenä aikana. Yksittäisiltä ihmisiltä on jo kielletty maasta poistuminen sotilas­komissariaattien päätöksellä.

26.9. 13:10 | Päivitetty 26.9. 13:39

Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n mukaan 261 000 miestä on lähtenyt Venäjältä sen jälkeen, kun presidentti Vladimir Putin julisti viime keskiviikkona maahan ”osittaisen” liikekannallepanon.

Asiasta kertoo riippumaton venäläismedia Novaja Gazeta presidentin hallinnon sisällä olevan lähteen perusteella. Lähde kertoo, että FSB:n sunnuntaina hallinnon sisäisesti jakamien tietojen mukaan maasta olisi poistunut 261 000 miestä keskiviikon ja lauantai-illan välisenä aikana.

Nyt Venäjän pelätään sulkevan rajat omilta kansalaisiltaan.

”Ilmapiiri presidentinhallinnossa on sellainen, että turvallisuuspalvelut ja puolustusministeriö saattavat pystyä vakuuttamaan Putinin rajojen sulkemisesta, kun ei vielä ole myöhäistä”, Novaja Gazetan lähde kertoo.

Venäjän presidentinhallinnon sisällä virisi keskiviikkona keskustelua maan rajojen sulkemisesta asevelvollisuusikäisiltä miehiltä, kun turvallisuuspalvelulta alkoi tulla tietoa Venäjältä lähtevien miesten määrästä, Novaja Gazeta kertoo.

Toinen Novaja Gazetan haastattelema lähde presidentinhallinnon sisältä vahvistaa, ettei määräystä rajojen sulkemisesta olisi vielä tehty.

Ihmisiä kulki sunnuntaina jalan Georgian puolella rajaa. Vieressä olevalla autolla on venäläiset rekisterikilvet. Venäjän viranomaisten mukaan yksityisiä kulkuneuvoja oli rajalla merkittävä määrä.

Euroopasta käsin toimivan venäläisjulkaisu Meduzan lähteiden mukaan rajat voitaisiin sulkea heti ”kansanäänestysten” jälkeen keskiviikkona 28. syyskuuta. Venäjän järjestämät ”kansanäänestykset” Luhanskin, Donetskin, Hersonin ja Zaporižžjan alueiden liittämisestä Venäjään päättyvät tiistaina 27. syyskuuta.

Kreml kiisti maanantaina, että päätöksiä olisi tehty asevelvollisuusikäisten miesten maasta poistumisen estämiseksi, uutistoimisto Reuters kertoo.

Kremlin lehdistösihteeri Dmitri Peskov myönsi, että jotkut olivat saaneet palvelukseenastumiskutsun virheellisesti. Peskovin mukaan virheet tullaan korjaamaan.

Lue lisää: Venäjän liike­kannalle­pano ei vaikuta ”osittaiselta” – Tämä siitä tiedetään

Lue lisää: Itä­rajan yli saapuu nyt järkyttyneitä venäläisiä

Reserviläisiä rivissä armeijan rekisteröinti- ja kutsuntatoimiston edessä Siperiassa Omskin alueella maanantaina.

Median mukaan Venäjän rajavartioviranomaiset ovat kieltäneet maasta poistumisen joiltain venäläisiltä jo nyt sotilaskomissariaattien pyynnöstä. Sotilaskomissariaatit ovat paikallisia sotilashallintovirastoja, ja ne vastaavat esimerkiksi alueidensa rekisteröinti- ja kutsuntatoiminnasta. Asiasta kertovat kriittiset venäläisjulkaisut Meduza ja Bumaga.

Ihmisoikeusjärjestö Agoran johtaja Pavel Tšikov julkaisi Telegram-kanavallaan kuvat kahdesta Venäjän ja Kazakstanin rajalla annetusta maastapoistumiskiellosta. Molempien mukaan maasta poistuminen evätään sotilaskomissariaattien päätöksellä. Ne on annettu eri rajanylityspaikoilla.

Esimerkiksi oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin Pietarin-tiimin entistä työntekijää ja oppositiokanava Doždin toimittajaa Denis Kabakovia ei viikonloppuna päästetty poistumaan Kazakstaniin, Bumaga kertoo. Kabakovia myös kuulusteltiin muiden Pietarin oppositiotoimijoiden ja Navalnyin tiimin entisten työntekijöiden toiminnasta.

Ainakin viisi muuta henkilöä kertoo rajanylitystä koskevassa Telegram-ryhmässä, että heiltä evättiin poistuminen maasta, Meduza kertoo. Kazakstanin lisäksi maasta poistuminen on Meduzan mukaan evätty myös Venäjän Georgian-vastaisella rajalla.

Entinen Venäjän upseeri näytti venäläisen passinsa AFP:n toimittajalle Suomessa viime lauantaina. Kun mobilisaatiosta ilmoitettiin, upseeri kertoi hypänneensä autoonsa ja ajaneensa Suomeen mukanaan yksi matkalaukku.

Myös päinvastaisia tapauksia on tiedossa. HS kertoi viikonloppuna venäläismiehestä, joka päästettiin ylittämään Venäjän raja Suomeen ilman viisumia.

Lue lisää: 23-vuotias Ivan osallistui mielen­osoitukseen Venäjällä, joutui poliisin pahoin­pitelemäksi ja hakee nyt Suomesta turva­paikkaa

Rajavartiolaitoksen mukaan Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilta saapui sunnuntaina Suomeen 7 507 venäläistä. Viikkoa edeltävänä sunnuntaina venäläisiä saapui rajan yli 3 553.

Rajavartiolaitos korostaa, että luvut ovat maltillisia pandemiaa edeltäneeseen aikaan verrattuna. Sunnuntaina rajavartiolaitos kertoi Vaalimaan rajanylityspisteellä olleen jonoa noin viidensadan metrin verran.

Georgian vastaisella rajalla jonoa raportoitiin viikonloppuna olleen jopa kahdeksan kilometriä.

Putinin keskiviikkona ilmoittama liikekannallepano on nostattanut useita mielenosoituksia ympäri Venäjää ja kiihdyttänyt maasta poistumista.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat