Yli 1 200 pidätetty ja 76 kuollut Iranin mielen­osoituksissa, protestit jatkuneet jo toista viikkoa

Maanantain vastainen yö oli jo kymmenes perättäinen, kun protestoijat kerääntyivät kaduille Iranissa.

Naiset ympäri maailmaa ovat osoittaneet mieltään iranilaisten naisten tueksi. Syyrian Kamishlissa naiset polttivat huivejaan mielenosoituksessa maanantaina.

26.9. 17:54 | Päivitetty 26.9. 20:05

Iranin mielenosoituksissa on pidätetty jo yli 1 200 mielenosoittajaa, kertoivat viranomaiset maanantaina. Maanantain vastainen yö oli jo kymmenes perättäinen, kun protestoijat kerääntyivät kaduille. Yhteensä mielenosoituksissa on kuollut tähän mennessä ainakin 76 ihmistä, kertoi Oslossa toimiva Iran Human Rights -järjestö maanantaina.

Mielenosoitukset saivat alkunsa, kun 22-vuotiaan kurdinaisen Mahsa Aminin kerrottiin kuolleen sen jälkeen kun siveyspoliisi oli pidättänyt hänet väärin puetun hijabin takia. Mielenosoittajien mukaan nainen kuoli poliisin pahoinpitelyyn, minkä viranomaiset ovat kiistäneet.

Iranin mielenosoituksiin on reagoitu myös ulkomailla. Saksa vahvisti maanantaina kutsuneensa Iranin suurlähettilään puhutteluun mielenosoituksien tukahduttamisen takia.

EU:n ulkopoliittinen edustaja Josep Borrell sanoi sunnuntaina unionin pitävän voimankäyttöä kohtuuttomana ja epäoikeudenmukaisena. Myös Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on sanonut tukevansa protestoijia. Ainakin Kanada on ilmoittanut asettavansa pakotteita Aminin kuolemasta vastuussa olevia ihmisiä, kuten siveyspoliisia, vastaan.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat