Tietovuotaja Edward Snowdenille myönnettiin Venäjän kansalaisuus

Snowden pakeni Yhdysvalloista vuonna 2013 ja sai turvapaikan Venäjältä.

Edward Snowden pakeni Yhdysvalloista vuonna 2013 ja haki Venäjän kansalaisuutta vaimonsa kanssa vuonna 2020. Snowdenia haastateltiin videoyhteyden välityksellä Messukeskuksessa vuonna 2016.

26.9. 19:36 | Päivitetty 26.9. 21:13

Venäjän presidentti Vladimir Putin on myöntänyt Venäjän kansalaisuuden yhdysvaltalaiselle tietovuotaja Edward Snowdenille, kertovat muun muassa uutistoimistot Reuters ja AFP.

Kansalaisuus myönnettiin Snowdenille Putinin tekemällä säädöksellä. Säädöksen myötä 72 ulkomailla syntynyttä henkilöä saivat Venäjän kansalaisuuden Snowdenin lisäksi.

Snowdenin asianajajan mukaan myös Snowdenin vaimo Lindsay Mills ja heidän vuonna 2020 syntynyt poikansa tulevat hakemaan kansalaisuutta.

Uutinen Snowdenin kansalaisuudesta herätti venäläisten keskuudessa kysymyksen siitä, kutsutaanko Snowden asepalvelukseen, koska Venäjällä julistettiin ”osittainen liikekannallepano” 21. syyskuuta.

”Tuleeko Snowden kutsuntoihin?”, valtionmedia RT:n päätoimittaja ja Putinin kannattaja Margarita Simonjan kirjoitti Telegram-kanavallaan.

Snowdenin asianajaja kertoi valtiolliselle uutistoimisto Ria Novostille, että Snowdenia ei voida kutsua palvelukseen, koska hän ei ole aiemmin palvellut Venäjän armeijassa.

Nykyisin 39-vuotias Snowden pakeni Yhdysvalloista vuonna 2013 vuodettuaan Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden viraston NSA:n tiedustelutietoja. Hän sai turvapaikan Venäjältä.

Yhdysvallat on vuosien ajan halunnut Snowdenin takaisin maahan vastaamaan rikossyytteisiin tietovuodosta.

Snowden ja hänen vaimonsa hakivat Venäjän kansalaisuutta vuonna 2020.

Putin sanoi vuonna 2017, että Snowden toimi väärin vuotaessaan Yhdysvaltain salaisuuksia. Presidentti ei kuitenkaan pitänyt Snowdenia maanpetturina.

Lue lisää: Tietovuotaja Edward Snowden hakee Venäjän kansalaisuutta

Oikaisu 26.9. kello 20.43: Edward Snowden vuoti tietoja vuonna 2013, ei vuonna 2012, kuten jutussa aiemmin kerrottiin. Hän myös pakeni Yhdysvalloista vuonna 2013, ei vuotta aiemmin, kuten artikkelissa aiemmin kerrottiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat