USA lähetti Tyynellemerelle sotalaivan, joka maksoi enemmän kuin Suomen koko puolustusbudjetti

USS Zumwalt on maailman kallein sota-alus, mutta asiantuntijan mukaan siitä ei juuri ole hyötyä ennen kuin se saa yliääniohjuksensa.

Yhdysvaltain häivehävittäjä USS Zumwalt on 185 metriä pitkä.

27.9. 11:04 | Päivitetty 27.9. 11:50

Yhdysvaltain laivasto on lähettänyt kalleimman aluksensa USS Zumwaltin läntiselle Tyynellämerelle. Se pysähtyi Yhdysvaltain laivastotukikohdassa Guamin saarella ja saapui Japaniin maanantaina.

Kyse on rutiinimatkasta aluksen käyttöönottovaiheessa. Laivaston tiedotteen mukaan alus on määrätty liittymään Japanissa sijaitsevaan laivueeseen.

Uutiskanava CNN:n haastattelema Yhdysvaltain laivaston upseeri kertoi, että matka on osa aluksen integrointiprosessia muun laivaston kanssa.

Joka tapauksessa Kiina seuraa tarkasti. 185 metriä pitkä laiva on suunniteltu häivetekniikalla, eli sitä on vaikea havaita tutkassa.

”Häivealuksen läsnäolo herättää Kiinassa paljon kiinnostusta”, entinen laivaston kapteeni ja laivastoasiantuntija Carl Chuster sanoi CNN:lle.

Zumwalt on ollut laivastolle kallis projekti, jonka mielekkyyttä on Yhdysvalloissa kyseenalaistettu moneen otteeseen.

Yhden Zumwalt-luokan aluksen hinta on noin kahdeksan miljardia dollaria. Tässä vaiheessa rakennettujen kolmen aluksen hintalappu on noin 25 miljardia dollaria (noin 26 miljardia euroa).

Suuntaa antamaan Suomen koko puolustusbudjetti vuodelle 2021 oli noin 4,6 miljardia euroa. Vertailuna luku ei toki aivan toimi, sillä laivaprojekti on kestänyt toistakymmentä vuotta ja sen kulutkin jakautuneet tälle ajalle.

Alun perin Zumwalt-luokan aluksia oli määrä rakentaa peräti 32, jolloin yksikköhinta olisi tullut alemmas. Suunnitelmasta kuitenkin luovuttiin, koska Zumwalteja olisi pitänyt muokata merkittävästi, jotta niihin olisi voinut asentaa ballistisia ohjuksia torjuva asejärjestelmä. Sen jo hoitavat Arleigh Burke -luokan hävittäjät paljon halvemmalla.

Laiva piti luovuttaa vuonna 2016, mutta se otettiin käyttöön vasta 2020. Nytkin laiva on siis sisäänajovaiheessa.

Aluksesta puuttuu yliääniohjusaseistus, joka on määrä asentaa ensi vuonna.

Hävittäjän päätehtävä on toimia tukialuksena eli ampua alas vihollisen ilmatorjuntaohjuksia, jotka yrittävät pudottaa Yhdysvaltain lentokoneita. Tässä se ei ilman yliääniohjuksia ole kovin tehokas.

LaivastoasiantuntijaCarl Chuster sanoi CNN:lle, että aluksen määrääminen Japaniin on enemmän poliittinen kuin sotilaallinen teko.

”Laivastolla on hankaluuksia löytää tehtäviä näille yli kahdeksan miljardin dollarin aluksille, jotka on tällä hetkellä kevyesti aseistettu.”

alus on nimetty Yhdysvaltain laivastohistorian nuorimman merivoimien komentajan Elmo Zumwaltin (1920–2000) mukaan. Se on yksi kolmesta Zumwalt-luokan aluksesta.

Yhdysvaltain ilmeinen vastustaja Tyynenmeren alueella on sotilaallista mahtiaan kasvattava Kiina. Sen vastaavat hävittäjät ovat pienempiä, noin 150-metrisiä, mutta niitä tulee olemaan enemmän. Jo nyt Kiinalla on kuusi Zumwaltia vastaavaa alusta

Kiinan tavoitteena on tulla maailman suurimmaksi laivastoksi. Puhtaasti alusten lukumäärällä laskien se on sitä jo nyt, mutta alusten suorituskyky kalpenee Yhdysvalloille.

Oikaisu kello 11.49: Artikkelissa kirjoitettiin aiemmin virheellisesti, että USS Zumwalt olisi USA:n suurin sota-alus.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat