Kazakstan sanoo lähes sadan­tuhannen venäläisen saapuneen ja lupaa, että tulijoista pidetään huolta

Kazakstan on yksi maista, joihin Venäjältä on paennut paljon miehiä sen jälkeen, kun presidentti Vladimir Putin julisti osittaisen liikekannallepanon viime viikolla.

Satelliittikuva näytti Venäjän Georgian-vastaiselle rajalle kerääntyneen autojonon. Kazakstanin mukaan maahan on saapunut noin 98000 venäläismiestä sen jälkeen kun presidentti Vladimir Putin ilmoitti osittaisesta liikekannallepanosta.

27.9. 13:41

Kazakstan käy Venäjän kanssa neuvotteluja miehistä, jotka pakenevat Venäjällä määrättyä osittaista liikekannallepanoa, mutta ilmoittaa toimivansa asiassa kansallisen etunsa mukaisesti.

Kazakstan lupaa varmistaa Venäjältä paenneiden turvallisuuden ja sen, että heistä pidetään huolta, sanoo presidentti Kassym-Jomart Tokajev.

Kazakstan on yksi maista, joihin Venäjältä on paennut kymmeniätuhansia miehiä sen jälkeen, kun presidentti Vladimir Putin julisti osittaisen liikekannallepanon viime viikolla.

Kazakstanin sisäministeriön mukaan noin 98 000 venäläistä on saapunut maahan osittaisen liikekannallepanon julistamisen jälkeen, ja saapuneista vain hieman yli 64 000 ihmistä on poistunut maasta. Kazakstaniin venäläiset ovat toistaiseksi päässeet ilman viisumia.

Kazakstanin ja Venäjän välillä on yli 7 000 kilometriä rajaa. Toisilla raja-asemilla jonot ovat päiväkausien mittaisia, toisilla jonoa ei juuri ole. Rajalle pyrkivät yrittävät jakaa tietoa siitä, millä raja-asemilla on vähemmän jonoa, muun muassa Telegram-kanavalla levitetyn tiedoston avulla.

Presidentti Tokajevin mukaan miesten on ollut ”pakko lähteä toivottoman tilanteen vuoksi” ja siksi Kazakstanin on huolehdittava heistä.

”Meillä ei ole kriisiä eikä paniikkia. Ulkomailta tulleita vieraita autetaan, mutta he eivät saa etuuksia. Kaikki työt on suoritettava lain ja velvoitteidemme mukaisesti. Keskustelemme Venäjän kanssa ja ratkaisemme tämän ongelman maamme etujen mukaisesti”, Tokajev sanoi venäläisen oppositiomedian Meduzan mukaan.

Kazakstanin presidentti myös tuomitsi Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan ja vaati kunnioitusta alueelliselle koskemattomuudelle. Se viittasi Venäjään, joka järjesti valekansanäänestyksiä Ukrainassa valtaamillaan alueilla.

”Välittömässä läheisyydessämme on käynnissä mittava sota. Meidän on muistettava tämä ja ajateltava ennen kaikkea turvallisuuttamme”, Tokajev sanoi.

Tokajev on viime aikoina ottanut etäisyyttä Venäjään, jonka kanssa Kazakstanilla perinteisesti on ollut läheiset mutta mutkikkaat välit.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat