Lopullinen tulos sinetöi Italian veljien voiton parlamentti­vaaleissa

Italialaiset halusivat muutosta, ja Italian veljet oli ainoa puolue, joka ei ollut mukana edellisessä Draghin virkamieshallituksessa.

Italian veljet -puolueen johtajasta Giorgia Melonista tulee maan seuraava pääministeri.

27.9. 14:08

Italiassa parlamenttivaalien lopullinen vaalitulos vahvistaa Giorgia Melonin Italian veljet -puolueen vaalivoiton 26 prosentilla äänistä.

Meloni nousee Italian ensimmäiseksi naispääministeriksi, ja hänen oikeistokoalitionsa saa selvän enemmistön parlamentissa.

Italiassa järjestettiin ennenaikaiset vaalit sunnuntaina. Italialaiset halusivat muutosta, ja Italian veljet oli ainoa puolue, joka ei ollut mukana edellisessä Mario Draghin virkamieshallituksessa.

Meloni kisasi vaaliliitossa Silvio Berlusconin Forza Italian ja Matteo Salvinin Lega-puolueen kanssa. Kumppaneiden äänisaaliit jäivät odotettua heikommiksi, kummankin alle kymmeneen prosenttiin.

”Tämä kallistaa koalitiossa vaakaa yhä enemmän Melonin suuntaan”, arvioi vanhempi tutkija Marco Siddi Ulkopoliittisesta instituutista STT:lle maanantaina.

Hallituksen muodostaminen saattaa kestää viikkoja, mutta Meloni ilmoitti jo maanantaiaamuna haluavansa hallita kaikkien puolesta ja yhdistää italialaiset.

Siddi ei ennustanut uuden hallituksen taipaleesta kovin tasaista.

”Kumpikaan heistä [Salvini ja Berlusconi] ei ole erityisen tottunut soittamaan toista viulua, joten Melonilla ei tule olemaan helppoa.”

Vaikeuksia voi siis olla luvassa, mutta Toisaalta nykyiselle koalitiolle ei löydy Siddin mukaan vaihtoehtoa. Jos yhteistyö karahtaisi kiville, edessä olisivat uudet vaalit.

Lue lisää: ”Ällistyttävä”, arvioi tutkija Italian vaalitulosta – Hallituksen sisällä Silvio Berlusconi kyttää tilaisuuttaan

Vaikka Melonista tulee maan ensimmäinen naispääministeri, Siddi ei panisi asialle liikaa painoarvoa. Koko oikeistokoalitio, kuten myös Melonin oma puolue, ovat muuten hyvin miesvaltaisia.

”Hänen puheensa ja viestinsä ovat olleet hyvin maskuliinisia ja paternalistisia.”

Italian veljet -puoluetta voi Siddin mukaan luonnehtia ”jälkifasistiseksi”. Historiallisesti mielenkiintoinen sattuma on se, että Benito Mussolinin tukijoiden marssista Roomaan ja fasistien valtaannoususta Italiassa tulee ensi kuussa kuluneeksi tasan sata vuotta.

Uusi hallitus tuonee suurimmat muutokset Italian politiikkaan kotimaassa, esimerkiksi vähemmistöjen asemaan ja maahanmuuttoon, Siddi summaa. Ulkopolitiikassa valinnanvaraa on vähemmän.

”Melonin on varmistettava, että EU:n elpymisrahojen virta Brysselistä Italiaan jatkuu, eikä hänellä ole paljoa liikkumatilaa.”

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat