Venäläis­mediat: Ylivoimaisesti suurin osa ”kansan­äänestyksissä” äänestäneistä kannattaa Venäjään liittymistä

Alustavan äänenlaskennan perusteella jopa yli 97 prosenttia äänestäneistä tukisi alueiden liittämistä osaksi Venäjän federaatiota. Tuloksia ei voi pitää mitenkään luotettavina.

Äänestäjä jätti äänestyslipukkeensa läpinäkyvään vaaliuurnaan ”kansanäänestyksessä” Donetskin kaupungissa 27. syyskuuta.

27.9. 17:16 | Päivitetty 27.9. 20:00

Venäjän viime viikolla aloittamat ”kansanäänestykset” Luhanskin, Donetskin, Hersonin ja Zaporižžjan alueiden liittämisestä osaksi Venäjän federaatiota päättyivät tiistaina.

Venäjän valtiollisen uutistoimisto Tassin mukaan viisipäiväisen äänestyksen tuloslaskenta on jo aloitettu. ”Virallisten” tulosten odotetaan valmistuvan vielä tiistai-illan aikana tai viimeistään keskiviikkoaamuun mennessä.

Tassin mukaan ääntenlaskun alkuvaiheessa kaikilla neljällä alueella yli 97 prosenttia äänestäneistä kannatti Venäjään liittymistä. Valtiollinen Ria Novosti puolestaan kertoi noin 96–98 prosentin kannatuslukemista eri alueilla.

Äänestysten tuloksia ei voi millään mittapuulla pitää luotettavina. Vaalitarkkailua järjestävä Euroopan turvallisuus- ja yhteis­työjärjestö Etyj on todennut, että tulokset eivät ole laillisesti pitäviä, koska äänestykset eivät noudata Ukrainan lakia eivätkä kansainvälisiä säädöksiä.

Venäjän nukkehallintojensa välityksellä järjestämät ”kansanäänestykset” alkoivat perjantaina 23. syyskuuta aamulla kello kahdeksalta Moskovan aikaa. Ne jatkuivat tiistaihin asti.

Äänestyksiin ei ole päästetty riippumattomia tarkkailijoita, ja suuri osa alueiden väestöstä on lähtenyt pakoon sotaa. Tästä huolimatta valtiollisen uutistoimiston Tassin mukaan ”kansainväliset tarkkailijat” eivät ole todenneet vaalirikkomuksia ”lukuun ottamatta Ukrainan uhkailua ja ammuskelua”.

Luhanskin alueen ukrainalainen kuvernööri Serhi Haidai sanoi Reutersin mukaan perjantaina, että ”kansanäänestyksessä” äänestäminen on pakollista.

Alueet saatetaan liittää Venäjään jo 30. syyskuuta. Asiasta ilmoitti lauantaina Tass viitaten lähteeseensä valtion duumassa.

Tassin lähteen mukaan lakiesitys liittämisestä vietäisiin duumaan 28. syyskuuta ja se käsiteltäisiin ja hyväksyttäisiin seuraavana päivänä.

Länsimaat ovat laajalti tuominneet ”kansanäänestykset” täysin valheellisiksi. Ukraina on toistuvasti ilmaissut, että liittämisyritykset tarkoittavat mahdollisten rauhanneuvotteluiden romuttumista.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat