Ruotsin ja Tanskan seismologit kertoivat kaasu­vuotojen johtuneen räjähdyksistä – Räjähdykset havaittiin myös suomalaisilla mittausasemilla

Seismologian instituutin tutkimusjohtaja Timo Tiira kertoo, että myös Suomessa on havaittu signaaleja kahdesta räjähdyksestä maanantaina.

Tanskan puolustusvoimat kuvasi Nord Stream 2 -kaasuputken vuodon Bornholmin saaren läheisyydessä tiistaina.

27.9. 17:49 | Päivitetty 27.9. 21:21

Mittausasemat Ruotsissa ja Tanskassa rekisteröivät maanantaina voimakkaita vedenalaisia räjähdyksiä lähellä Bornholmin saarta, jossa Nord Stream -putkien kaasuvuodot maanantaina saivat alkunsa. Asiasta kertoi Ruotsin yleisradioyhtiö SVT tiistaina iltapäivällä.

SVT kertoo, että Ruotsin kansallinen seismologinen verkosto mittasi järistykset ja kuvailee niitä räjähdyksiksi ”epäilyksettä”.

Helsingin yliopiston Seismologian instituutin tutkimusjohtaja Timo Tiira kertoi tiistaina illalla, että myös Suomessa on havaittu signaaleja kahdesta räjähdyksestä maanantaina. Aiemmin päivällä Tiira vielä sanoi, ettei instituutilla ollut automaattisia havaintoja asiasta.

Saksan seismologian tutkimuslaitoksen mittauksessa näkyy kaksi selkeää piikkiä.

Ensimmäinen räjähdys näkyi Tiiran mukaan vain Ahvenanmaan mittausasemalla. Toinen voimakkaampi räjähdys näkyi kolmella asemalla: Ahvenenmaalla, Tvärminnessä ja Raumalla.

Suomen tiedot eivät kerro Tiiran mukaan tapahtumista mitään uutta, mutta ne varmentavat Ruotsista ja Tanskasta saatuja tietoja.

”Sellaisia signaaleja, mitä tuon kokoiselta räjähdykseltä tuolta suunnasta voi olettaakin näkyvän”, Tiira kuvailee Suomesta kerättyjä tietoja.

Kolme Nord Stream -kaasuputki­järjestelmän linjaa vaurioitui ”ennenkuulumattomasti” yhden päivän aikana, järjestelmää operoiva Nord Stream AG -yhtiö kertoi tiistaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Itämeren pohjaan asennettu maakaasuputkisto kulkee Venäjältä Saksaan.

Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin Venäjän ympäristöpolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkynen kertoi aiemmin HS:lle uskovansa vuotojen takana olevan Venäjä.

”On selvää, ettei se voi olla mikään onnettomuus, kun vuotoja tapahtuu kummassakin putkessa. Kaikille on selvää, että kyse on Venäjästä”, Tynkkynen totesi.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat