Georgian sisäministeri: päivittäin rajan ylittävien venäläisten määrä kaksin­kertaistunut

Vaikka tuhannet palveluskelpoiset venäläiset pakenevat naapurivaltioihin, Venäjän puolustusministeriö on ilmoittanut, ettei se aio pyytää pakenevien ihmisten palauttamista.

Ihmiset kävelevät venäläisillä rekisterikilvillä varustettujen ajoneuvojen ohi Georgian puolella Verhni Larsin raja-asemalla.

27.9. 18:59 | Päivitetty 27.9. 20:50

Georgian mukaan päivittäin maahan saapuvien venäläisten määrä on lähes kaksinkertaistunut sen jälkeen, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti ”osittaisesta” liikekannallepanosta 21. syyskuuta. Asiasta uutisoi uutistoimisto AFP.

Georgian sisäministerin Vakhtang Gomelaurin mukaan vielä viikko sitten rajan ylittäneiden venäläisten määrä oli noin 5 000–6 000, mutta liikekannallepanon julistamisen jälkeen määrä on noussut noin 10 000:en päivässä.

Venäjän ja Georgian rajalla on uutisoitu kilometrien mittaisesta autojonosta. Tiistaina Georgian rajalla paikalliset venäläisviranomaiset ilmoittivat, että Georgian rajan ylittämistä odotti noin 5 500 autoa, ja kutsui tilannetta ”erittäin jännittyneeksi”.

Kaukasiassa sijaitsevat Georgia ja Armenia ovat olleet tärkeitä pakomaita venäläisille hyökkäyssodan alettua, koska mailla on viisumivapaus Venäjän kanssa.

Yhdysvaltalaisen teknologiayhtiö Maxarin satelliittikuvasta näkee, miten Venäjällä jonotetaan Verhni Larsin rajanylityspaikan tarkastuspisteelle Georgian rajalla.

Maxarin mukaan 25. syyskuuta otetussa satelliittikuvassa näkyvä autojono tarkastuspisteelle on noin 16 kilometrin pituinen ja että se on todennäköisesti jatkunut vielä pidemmälle kuvan ulkopuolella.

Maxarin 25. syyskuuta otetussa satelliittikuvassa näkyy ajoneuvoja, jotka odottavat ruuhkassa lähellä Venäjän ja Georgian rajaa.

Venäjän sisäministeriö ilmoitti aiemmin, että Venäjän ja Georgian rajalle Verhni Larsin rajanylityspaikalle Pohjois-Ossetiassa perustetaan lähiaikoina armeijan rekisteröinti- ja kutsuntatoimisto.

Asiasta kertovat maanpaossa toimiva venäläinen verkkolehti Meduza Telegram-kanavallaan sekä venäläinen uutistoimisto Tass.

Meduzan mukaan Pohjois-Ossetian viranomaiset tulevat rajoittamaan ajoneuvojen pääsyä alueelleen. Päätöstä perustellaan sillä, että alueelle on tullut runsaasti ajoneuvoja ja kansalaisia, jotka yrittävät rajan yli Georgiaan. Rajoitusten on määrä tulla voimaan ”lähitulevaisuudessa”.

Vaikka tuhannet palveluskelpoiset venäläiset pakenevat naapurivaltioihin, Venäjän puolustusministeriö on ilmoittanut, ettei se aio pyytää liikekannallepanoa ulkomaille pakenevien ihmisten palauttamista, kertovat AFP ja Meduza.

”Venäjän puolustusministeriö ei ole lähettänyt Kazakstanin, Georgian tai minkään muunkaan maan viranomaisille pyyntöä väitetyistä Venäjän kansalaisten pakkopalautuksista takaisin Venäjän maaperälle eikä myöskään aio tehdä niin”, ministeriö sanoi tiedotteessaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat