Syken tutkimus­päällikkö: Nord Streamin vuotojen ympäristö­haitta ”lähinnä ilmastollinen”

Putkista purkautuva maakaasu nousee nopeasti kohti pintaa, minkä vuoksi se ei juuri leviä vesistöön.

Tanskan puolustusvoimat kuvasi Nord Stream 2 -kaasuputken vuodon Bornholmin saaren läheisyydessä tiistaina.

27.9. 19:42

Itämerellä meneillään olevien Nord Streamin kaasuputkivuotojen aiheuttama ympäristöhaitta kohdistuu lähinnä ilmastoon, toteaa Suomen ympäristö­keskuksen (Syke) tutkimuspäällikkö Samuli Korpinen.

”Kaasuhan nousee nopeasti pintaan”, Korpinen toteaa.

Maakaasu sisältää metaania, joka on ilmastoa voimakkaasti lämmittävä kaasu. Itämeren pohjaan ja veteen vaikutukset ovat luultavasti vähäisiä ja hyvin paikallisia. Kaasuputket kulkevat meren pohjassa.

”Toki, jos vuotoalue on laaja, varmaankin sieltä on kuollut kaikki plankton ja kala hapenpuutteeseen. Mutta eihän alue siitä leviä, koska kaasu nousee ylöspäin, eivätkä kalat ui sisään alueelle, missä ei ole happea.”

Korpisen mukaan alue ei Itämeren mittakaavassa ole niin laaja, että vaikutukset olisivat pitkäaikaisia.

Poikkeuksen voisi muodostaa tilanne, jossa vuoto jatkuisi hyvin pitkään. Tiistai-iltana ei ollut tiedossa, pääseekö vuotokohdista vuotamaan ainoastaan putkessa jo olevaa kaasua vai jatkuuko kaasun tulo Venäjän päästä.

”Jos vuoto jatkuu pitkään, silloin mereen voi tulla myös happamoitumisvaikutuksia”, Korpinen sanoo.

Venäjältä Saksaan Itämeren pohjassa kulkevien Nord Stream 1 ja 2 -kaasuputkien epäillään joutuneen sabotaasin kohteeksi, sillä niissä molemmissa on havaittu pahat vuodot lähellä Tanskalle kuuluvaa Bornholmin saarta.

Vuoto näkyy laajana kuplintana meren pinnalla.

Nord Stream 1 -kaasuputkessa on kaksi vuotoa saaren koillispuolella. Nord Stream 2 -putki puolestaan vuotaa saaren eteläpuolella.

Seismografit mittasivat maanantaina alueella kaksi järistystä, kertoo Saksan geologinen tutkimuskeskus GFZ tiistaina. Ensimmäinen järistys mitattiin aikaisin maanantaiyönä kello 2.03 paikallista aikaa. Toinen samanlainen piikki seismografeissa havaittiin kello 19.00.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat