Ruotsin ja Tanskan pää­ministerit Nord Stream -kaasu­putki­vuodoista: Kyseessä tahallinen teko – Suomen hallituksessa vuoto esillä keskiviikkona

Ruotsin ja Tanskan pääministerit kommentoivat Nord Stream -kaasuputkien vuotoja.

Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson ja Tanskan pääministeri Mette Frederiksen kommentoivat kaasuputkivuotoja tiistaina.

27.9. 21:58 | Päivitetty 28.9. 5:29

Nord Stream -kaasuvuotojen takana on tietoinen toiminta, ei onnettomuus, sanoi myöhään tiistaina Tanskan pääministeri Mette Frederiksen.

”Viranomaiset arvioivat nyt, että kyseessä ovat selkeästi tahalliset toimet. Kyseessä ei ollut onnettomuus”, Frederiksen sanoi toimittajille. Asiasta uutisoi Reuters.

”Vielä ei ole mitään tietoa siitä, kuka voi olla tämän takana”, Frederiksen lisäsi.

Tiedotustilaisuudessa Frederiksen korosti, että kyse ei ole mistään suorasta sotilaallisesta uhasta Tanskaa vastaan.

Pääministerin mukaan tilanteeseen suhtaudutaan vakavasti, mutta hän ei halunnut arvailla, kuka kaasuvuotojen aiheuttaja on.

Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin tiedotustilaisuus alkoi kello kymmenen Suomen aikaan.

Myös Anderssonin mukaan putkien vuotojen taustalla on tahallinen teko.

”Me olemme tulleet tulokseen, että kyseessä on tahallinen teko. Joten todennäköisesti kyse on sabotaasista”, Andersson totesi Aftonbladetin mukaan.

Hänen mukaan tapahtumia ei pidä kuitenkaan tulkita hyökkäyksenä Ruotsia vastaan.

Suomen hallitus keskustelee tapahtuneesta keskiviikkona iltakoulun yhteydessä, kertoi ulkoministeri Twitterissä.

”Suomi seuraa tiiviisti tilannetta Itämeren kaasuputkiräjähdysten osalta. Olemme läheisessä yhteydessä Tanskan ja Ruotsin viranomaisiin asian selvittämiseksi”, ulkoministeriö kertoi.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) tai Puolustusvoimat eivät kommentoineet kaasuputkivuotoja HS:lle tiistain aikana.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi tiistai-iltana keskustelleensa pääministeri Frederiksenin kanssa ”kaasuputkiin kohdistetusta sabotaasista”.

Von der Leyenin mukaan on ensiarvoisen tärkeää tutkia tapaukset ja saada tapahtumista ja niihin johtaneista syistä täysi selvyys.

"Toiminnassa olevan eurooppalaisen energiainfrastruktuurin tahallista häirintää ei voida hyväksyä, ja se johtaa voimakkaimpiin mahdollisiin reaktioihin”, von der Leyen varoitti.

Myös Yhdysvallat on reagoinut Nord Stream -vuotoihin. Maa ilmoitti olevansa valmis auttamaan eurooppalaisia liittolaisiaan energiavarmuuden saralla, ja sanoi arvioivansa, oliko kyse hyökkäyksestä tai jonkinlaisesta sabotaasista.

"Jos se [sabotaasi] vahvistetaan, se ei selvästikään ole kenenkään edun mukaista”, Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat