Euroopassa kaasuputken sabotaasia pidetään varmana, mutta jotkut etsivät syyllisiä myös muualta kuin Venäjältä

Eurooppalaisessa keskustelussa ei ollut kaikille heti mitenkään selvää, että tuhotyöstä vastaa nimenomaan Venäjä, ja villejä teorioita alkoi esiintyä.

Kaasuputkesta vuotava kaasu muodosti meren pintaan kuplintaa tiistaina.

28.9. 12:00

Berliini

Itämeren Nord Stream -kaasuputket on selvästi tuhottu tahallaan, ja kysymys kuuluu, kuka siitä hyötyy. Kuka halusi tahallaan tuhota infrastruktuuria EU:n alueella ja aiheuttaa ympäristötuhoa?

Saksassa, jonne venäläisten rakentamat kaasuputket rantautuvat, Tagesspiegel-lehti kertoi tiistai-iltapäivänä ensimmäisenä lähteisiinsä viitaten, että sattuman tai onnettomuuden mahdollisuutta tuholle ei Saksan hallituksen mukaan käytännössä ole.

Sama lehti kertoo, että mahdollisiin tekijöihin liittyen ”keskustellaan” kahdesta eri vaihtoehdosta.

Suomessa todettiin nopeasti asiantuntijoiden suulla, että selvin vaihtoehto on, että syyllinen on Venäjä, sillä se pitää koko länttä nyt vihollisenaan.

Saksassa ei kuitenkaan kiirehditty heti sanomaan, että iskujen tekijä on luultavimmin juuri Venäjä.

Tämä on paljastava esimerkki siitä, miten erilaisia todellisuuksia suhteessa Venäjään ja sen aloittamaan sotaan Ukrainassa Euroopassa nyt vallitsee.

Saksassa Venäjä-keskustelu on huomattavasti kirjavampaa kuin Suomessa. Oma todellisuutensa on myös Puolassa.

Lue lisää: Tämä Nord Stream -vuodoista tiedetään: Kyse toden­näköisesti räjähdyksistä, syylliseksi epäillään Venäjää

Saksassa television poliittisissa talk show -ohjelmissa ääneen pääsee esimerkiksi vasemmiston kansanedustaja Sahra Wagenknecht, joka vaatii kiivaasti Venäjän pakotteista luopumista.

Vasemmistolaiset ”intellektuellit” vaativat saksalaisessa julkisuudessa toistuvasti Ukrainaa luopumaan tavoitteistaan rauhan nimissä.

Kansalliskonservatiivinen AfD-puolue niinikään vaatii Venäjän-pakotteista luopumista. Sen kannatus on noussut pitkästä aikaa, 14 prosenttiin.

Viime sunnuntaina Nord Stream -kaasuputken maihinnousurannalla Pohjois-Saksassa oli laajahko mielenosoitus, jossa vaadittiin Nord Stream 2:n ottamista käyttöön.

Niin vasemmalla kuin oikealla löytyy siis Saksassa niitä, joiden mukaan olisi parempi palauttaa energiayhteistyö Venäjän kanssa ennalleen ja yrittää siten torjua hintojen nousu.

Saksalaiset pakotteista luopujat kuuluvat kategoriaan ”putinistit”. Heidän tavoitteensa ja tarjoamansa vaihtoehdot eivät ole uskottavia.

Ei ole mitään merkkejä siitä, että he olisivat nousemassa Saksan politiikan vastuunkantajiksi – enemmistöä he eivät ole saamassa taakseen.

Kyse on populismista, jolla halutaan keikuttaa demokraattisesti valittua valtaa ja myötäillä Venäjää. Ei ole kaukaa haettua epäillä, että Venäjä-sympatian vaikuttimena liikkuu myös rahaa.

Mutta keskustelun äärilaidat vaikuttavat yleensä myös siihen, miten valtavirta toimii. Suomalaistyyppistä yksiniittisyyttä Keski-Euroopassa ei ole siksikään, että se on nimenomaan pienen maan ja Venäjän rajanaapurin ominaispiirre.

Tagesspiegelin esiin nostamista tekijävaihtoehdoista ensimmäinen oli yllättävä: Ukrainaa lähellä olevan tekijä. Motiivina olisi se, että Venäjältä Ukrainan kautta Puolaan kulkevan kaasuputken merkitys nousisi, jos Itämeren kaasuputket ovat poissa pelistä.

Toiseksi vaihtoehdoksi lehti nosti venäläisen ”false flag -operaation”. Sen tavoite olisi luoda kaaosta ja pelkoa sekä saada kaasun hintaa korkeammalle ja sitä kautta lisätä tyytymättömyyttä Euroopassa.

Puolalalainen konservatiivinen europarlamentaarikko, entinen puolustusministeri, Radoslaw Sikorski meni kaikkein pisimmälle. Hän kiitti Twitterissä suorin sanoin iskusta Yhdysvaltoja.

Sikorskin mukaan Nord Streamin saaminen pois pelistä heikentää Venäjän presidentin Vladimir Putinin vaihtoehtoja. Venäjä ei voisi enää kiristää Saksaa kaasuriippuvuudella.

Yhdysvallat-teoriaa levittivät tiistaina Sikorskin lisäksi jotkut muutkin, jotka huomauttivat Yhdysvaltojen hyötyvän siitä, että se voi nyt Venäjän sijaan myydä kaasua Saksalle.

Villiä teoriaa heikentävät muutamat tosiseikat.

Yhdysvallat myy jo nyt Saksalle nesteytettyä maakaasua. Tämä taloudellinen etu on jo saavutettu, eikä se ole uhattuna.

Toisekseen myös lännen poliittinen motiivi posauttaa kaasuputkiin reikiä voisi olla jo vanhentunut.

Saksa ei ole hevillä pyrkimässä takaisin samanlaiseen kaasuyhteistyöhön Venäjän kanssa, joka mailla oli aiemmin.

Vain aiemmin mainitut, marginaalissa olevat putinistit ajavat tätä Saksassa. Talous- ja energiaministeri Robert Habeck on sanonut selvästi, että vanhaan energiamalliin ei ole paluuta.

Se, mitä iskulla onnistuttiin saamaan aikaan, palvelee nimenomaan Venäjän tavoitteita: isku synnytti huolta ja epävarmuutta EU:n alueella.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat