Ruotsin rannikko­vartiosto: Nord Stream -putkissa on yhteensä neljä vuotoa

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu perjantaina käsittelemään kaasuputki­vuotoja. Ruotsissa Säpo ja syyttäjänvirasto tutkivat tapauksia törkeänä sabotaasina.

Nord Stream 2 -kaasuputkea asennettiin Itämerellä syyskuussa 2021.

28.9. 17:02 | Päivitetty 29.9. 13:40

Ruotsin rannikkovartioston mukaan Nord Stream 1 ja Nord Stream 2 -kaasuputkissa on yhteensä neljä vuotokohtaa, kertoi ruotsalaislehti Svenska Dagbladet keskiviikkona. Lehden mukaan asiasta kertoi Ruotsin rannikkovartiosto.

Kaksi vuodoista on sen mukaan Ruotsin talousvyöhykkeellä ja toiset kaksi Tanskan talousvyöhykkeellä.

Ruotsin talousvyöhykkeellä sijaitsevista vuodoista toinen on suurempi, ja se on rannikko­vartioston tietojen mukaan Nord Stream 1 -kaasuputkessa, kun taas pienempi vuoto tulee Nord Stream 2 -putkesta.

Vuodot ovat esillä YK:n turvallisuusneuvostossa perjantaina, kertoi Ruotsin vt. ulkoministeri Ann Linde keskiviikkona.

Hän sanoi Venäjän kutsuneen koolle YK:n turvallisuusneuvoston, jonka kokoontumisen aiheena on epäilty sabotaasi. Ruotsi ja Tanska jakavat Linden mukaan ennen kokousta tietoa neuvostolle.

Keskiviikkona Ruotsin turvallisuuspoliittinen neuvosto kokoontui ylimääräiseen kokoukseen.

”Nämä räjähdykset täytyy nähdä turvallisuuspoliittisessa tilanteessa”, sanoi Ruotsin vt. pääministeri Magdalena Andersson kokouksen jälkeen.

Ruotsin hallitus ei halunnut ottaa kantaa siihen, mikä toimija voisi olla räjähdysten takana.

Lue lisää: Pääministeri käytti Nord Stream -infossa vahvoja sanoja, mutta tilanteen todellinen vakavuus kävi ilmi rivien väleistä

Ruotsin turvallisuuspoliisi (Säpo) ja Ruotsin syyttäjänvirasto tutkivat Nord Stream -kaasuputkiin kohdistunutta epäiltyä sabotaasia.

Tutkinnan rikosnimikkeenä on tällä hetkellä törkeä sabotaasi.

Säpo ja syyttäjä kertoivat keskiviikkona ottaneensa tutkinnan haltuunsa Ruotsin poliisilta. Molemmat viranomaiset kertoivat tiedotteessa syyksi sen, että kyseessä voi olla vakava rikos, joka voi ainakin osittain kohdistua Ruotsin etuja vastaan.

Tiedotteissa todetaan, että vieraan vallan osallisuutta tapahtumiin ei voida myöskään poissulkea.

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB ilmoitti myös käynnistävänsä asiasta oman tutkintansa nimikkeellä ”kansainvälinen terrorismi”, venäläinen uutistoimisto Interfax kertoi keskiviikkona.

Tanskan energiaviraston mukaan yli puolet Nord Stream -putkissa olleesta kaasusta on jo vuotanut pois, kertoo uutistoimisto Reuters.

Lopunkin kaasun odotetaan vuotavan sunnuntaihin mennessä, viraston johtaja Kristoffer Bottzauw totesi.

Saksan turvallisuusviranomaiset arvioivat, että Nord Stream -kaasuputket muuttuvat käyttökelvottomiksi oletetun sabotaasin jäljiltä, kertoo saksalaislehti Der Tagesspiegel.

Jos putkia ei korjata nopeasti, suolainen merivesi virtaa niiden sisälle ja syövyttää ne, lehti kertoo viitaten hallituspiireistä saamiinsa tietoihin.

Der Tagesspiegelin mukaan poliisi on tehostanut valvontaa Saksan aluevesillä. Poliisiveneet tarkkailevat entistä tarkemmin kriittisen infrastruktuurin reittejä.

Saksan talousministeri Robert Habeck totesi Der Tagesspiegelin mukaan, että myös uudet iskut kriittistä infrastruktuuria vastaan ovat mahdollisia.

Vastaavaa on lehden mukaan koettu jo aikaisemmin tuulipuistoon kohdistuneen kyberhyökkäyksen muodossa.

Habeck sanoi, että uhkaan on jo reagoitu. Ministerin mukaan muun muassa turvallisuusviranomaiset ja operaattorit tekevät osansa kriittisen infrastruktuurin suojaamiseksi.

Venäjältä Saksaan Itämeren pohjassa kulkevissa Nord Stream 1 ja Nord Stream 2 -kaasuputkissa havaittiin alkuviikosta suuret vuodot lähellä Tanskalle kuuluvaa Bornholmin saarta.

Putket olivat täynnä maakaasua, vaikka niistä ei ole viime aikoina kaasua Eurooppaan toimitettukaan. Kaasun on nähty kuplivan pintaan laajoilla alueilla.

Vedenalaisesta räjähdyksestä kielivä seismologinen data ja yleinen arvio putkien kestävyydestä viittaavat vahvasti siihen, että putket on rikottu tahallaan.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat