Meta poisti verkosta Venäjän laajan vaikuttamis­kampanjan: valesivustot tekeytyivät tunnetuiksi eurooppalaisiksi medioiksi

Yhtiön arvion mukaan kyseessä on suurin ja monimutkaisin venäläisten vaikuttamisoperaatio verkossa Venäjän aloittaman hyökkäyksen jälkeen.

Meta on suuri sosiaalisen median palveluita tarjoava yhtiö, joka omistaa muun muassa Facebookin.

28.9. 17:47

Muun muassa Facebookin omistava yhtiö Meta on havainnut ja onnistunut poistamaan verkosta venäläisten vaikuttamiskampanjan, kerrotaan yhtiön verkkosivuilla.

Meta kertoo, että kampanja alkoi tämän vuoden toukokuussa. Sen keskiössä oli yli 60 verkkosivuston laajamittainen verkosto, jossa ne tekeytyivät eurooppalaisten uutisorganisaatioiden, kuten Der Spiegelin, The Guardianin ja Bildin, verkkosivustoiksi.

Metan tutkimusten mukaan kampanja oli lähtöisin Venäjältä ja sen kohteena olivat Saksa, Ranska, Italia, Ukraina ja Britannia.

Medioiden verkkosivustoiksi tekeytyneillä sivuilla julkaistiin artikkeleita, joissa kritisoitiin Ukrainaa ja ukrainalaisia pakolaisia, tuettiin Venäjää ja väitettiin, että länsimaiden Venäjälle asettamat pakotteet kostautuisivat.

Metan mukaan näitä artikkeleita, meemejä ja Youtube-videoita mainostettiin monissa palveluissa, kuten esimerkiksi Facebookissa, Instagramissa, Telegramissa ja Twitterissä. Lisäksi Meta kertoo, että kampanjan sisältöä levitettiin myös Venäjän suurlähetystöjen Facebook-sivuilla Euroopassa ja Aasiassa.

Metan arvion mukaan kyseessä on suurin ja monimutkaisin venäläisten vaikuttamisoperaatio verkossa Venäjän aloittaman hyökkäyksen jälkeen.

Kampanjassa käytettiin pääasiassa englannin, ranskan, saksan, italian, espanjan, venäjän ja ukrainan kieliä.

Kun sivustoja alettiin poistamaan, venäläiset yrittivät Metan mukaan perustaa uusia valesivustoja. Yhtiön mukaan tämä viittaa siihen, että toiminta on jatkuvaa ja että siihen käytetään paljon resursseja.

”Väärennetyt verkkosivustot ja monien kielten käyttö vaativat sekä teknisiä että kielellisiä investointeja”, yhtiö kertoo sivuillaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat