Hirmumyrsky Ian aiheuttaa tuhoa Floridassa – Tulvavedet nousseet paikoin melkein kattojen tasolle

Ian on yksi viime vuosien voimakkaimmista Yhdysvaltain mantereelle iskeneistä hurrikaaneista.

29.9. 4:16

Hurrikaani Ian iski keskiviikkona katastrofaalisella voimalla Floridan rannikolle tuoden mukanaan äärimmäisiä tuulia, rankkasateita ja lähes neljämetrisiä aaltoja, uutistoimisto Reuters kertoo.

Ian rantautui Floridaan luokan neljä hurrikaanina, jonka tuulet ryöpyttivät aluetta puhaltaen pahimmillaan noin 67 metriä sekunnissa. Hurrikaani muutti idyllisen hiekkarannoistaan tunnetun rannikkokaupunkialueen merivettä tulvivaksi katastrofialueeksi.

Ian on yksi viime vuosien voimakkaimmista Yhdysvaltain mantereelle iskeneistä hurrikaaneista.

Hurrikaani muutti idyllisen hiekkarannoistaan tunnetun rannikkokaupunkialueen merivettä tulvivaksi katastrofialueeksi. Kuva Fort Myersin kaupungista keskiviikkona.

Varhaiset videokuvat myrskyn raivosta osoittivat, että tulvavedet nousivat melkein kattojen tasolle joillain alueilla ja veivät autoja ja talojen raunioita mukanaan palmupuiden taipuessa myrskyn voimasta lähes poikki.

Sääennusteiden mukaan Floridan keskiosiin on luvassa jopa 600 millimetriä sadetta myrskyn siirtyessä sisämaahan, mikä uhkaa aiheuttaa laajoja äkillisiä tulvia.

"Tämä myrsky vaikuttaa merkittävästi Floridan osavaltioon”, sanoi kuvernööri Ron DeSantis, joka pyysi Yhdysvaltain presidenttiä Joe Bidenia hyväksymään suuren liittovaltion katastrofijulistuksen, joka tarjoaa laajan valikoiman Yhdysvaltain hätäapua koko osavaltiolle.

Yhdysvaltain rajaviranomaiset sanoivat, että 20 kuubalaista siirtolaista oli kadoksissa heidän veneensä upottua Floridan rannikolla keskiviikkona. Muista myrskyihin liittyvistä uhreista ei ollut välittömiä virallisia tietoja.

Toistaiseksi tuntematon määrä ihmisiä on juuttunut ”korkean riskin” evakuointivyöhykkeille heidän uhmattua käskyjä hakeutua korkeammille alueille.

Pyyhkäistyään Kuuban ohi tiistaina jättäen maan ilman sähköä tuntikausiksi, Ian rantautui Floridaan kello 15.05 paikallista aikaa lähellä Cayo Costaa, Fort Myersin länsipuolella sijaitsevaa saarta, Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus (NHC) kertoi.

Nasan EOSDIS -satelliitti näyttää hurrikaani Ianin liikkuvan hitaasti kohti sisämaata yön saapuessa Yhdyvaltain itäosaan.

Myrskyn tuulten huippunopeudet jättävät sen vain hieman luokan viisi hurrikaania heikommaksi. Luokka viisi on Saffirin-Simpsonin hurrikaaniasteikon maksimiluokitus, ja sen ylittääkseen hurrikaanin tuulennopeuden on oltava yli 69 metriä sekunnissa.

Ian liikkui rantauduttuaan Floridan mantereelle, Punta Gordan satamakaupungin eteläpuolelle. Tuolloin Ian oli hieman heikentynyt, ja tuulennopeudeksi mitattiin noin 65 metriä sekunnissa.

DeSantis sanoi, että Ian oli aiheuttanut hengenvaarallisia myrskyaaltoja, jotka olivat paikoin jopa 3,7 metriä korkeita. Ennusteet varoittavat myös kovista ukkosmyrskyistä ja mahdollisista tornadoista.

"Tämä on myrsky, josta puhumme vielä monta vuotta, historiallinen tapahtuma”, kansallisen sääpalvelun johtaja Ken Graham sanoi.

Ihmisiä ulkona Floridan Orlandossa myrskyn voimistuessa osavaltion keskiosissa.

Hirmumyrskyn rantautumispaikkaa ympäröivällä alueella on kilometrien pituisia hiekkarantoja, lukuisia lomahotelleja ja asuntovaunuasuinalueita, jotka ovat eläkeläisten ja lomailijoiden suosiossa.

Tuntia Ianin rantautumisen jälkeen sosiaaliseen mediaan esimerkiksi meteorologien julkaisemat videot osoittivat myrskytulvien puskevan vettä useiden kaupunkien läpi.

Fort Myers oli melkein veden alla.

Ian on katkaissut sähköt ainakin 1,3 miljoonalta kodilta ja yritykseltä, paikalliset sähkölaitokset raportoivat.

Aiemmin tällä viikolla yli 2,5 miljoonaa asukasta oli käsketty evakuoitumaan alueelta. Venicessä asuva Doug Coe ei varoituksista piitannut.

"On oltava valppaana, koska koskaan ei tiedä, mitä sen [hurrikaanin] aikana tapahtuu”, Coe sanoi.

Ian on katkaissut sähköt ainakin 1,3 miljoonalta kodilta ja yritykseltä.

Suurin osa asukkaista hylkäsi alueen asuntonsa ja turvautui paikallisiin kouluihin ja muihin hätäsuojiksi muutettuihin tiloihin. Myös alueen lukuisat asumispalvelutalot evakuoitiin pääosin.

FLORIDAA viime vuosina kurittaneet hurrikaanit ovat tuoneet mukanaan aiempia myrskyjä kovempia sateita ja voimakkaampia tuulia. Myrskyjen keskimääräisen voimistumisen uskotaan johtuvan ilmastonmuutoksesta.

On myös näyttöä siitä, että ilmastonmuutos hidastaa myrskyjen etenemistä, mikä tarkoittaa, että ne voivat tuoda aiempaa enemmän sadetta yhteen paikkaan.

Tulvavesien siirtämä auto Fort Myersissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat