Putin tunnusti Hersonin ja Zaporižžjan itsenäisiksi: Ukrainan alueiden liittämistä Venäjään odotetaan perjantaina

Venäjä tunnusti Donetskin ja Luhanskin alueiden itsenäisyyden jo aiemmin, juuri ennen helmikuun hyökkäystään Ukrainaan.

Vaalikomission jäsenet laskivat ääniä Simferepolissa viime tiistaina. Venäjän vuonna 2014 laittomasti itseensä liittäneellä Krimin niemimaalla oli äänestyspiste, joka oli tarkoitettu miehitetyiltä alueilta paenneille.

29.9. 14:26 | Päivitetty 30.9. 3:10

Venäjä on tunnustanut presidentti Vladimir Putin allekirjoituksella Hersonin ja Zaporižžjan alueen itsenäisyyden, kertoivat uutistoimistot varhain perjantaina. Alueet kuuluvat Ukrainaan.

Alueiden itsenäisyyden tunnustaminen ennakoi niiden liittämistä Venäjään.

Venäjä tunnusti Donetskin ja Luhanskin alueiden itsenäisyyden jo aiemmin, juuri ennen helmikuun hyökkäystään Ukrainaan.

Kremlin lehdistösihteeri Dmitri Peskov ilmoitti torstaina, että Putin vahvistaa alueiden liittämisen Venäjään perjantaina.

Venäjän on povattu pyrkivän liittämään alueet itseensä mahdollisimman pian niin sanottujen kansanäänestysten päättymisen jälkeen. Ne päättyivät tiistaina, väitetysti korkealla äänestysaktiivisuudella ja vahvalla tuella Venäjään liittymiselle.

Äänestyksen tulos on ollut selvillä alusta asti. Tass ilmoitti lauantaina äänestyksen oltua käynnissä vasta toista päivää, että lakiesitys alueiden liittämisestä Venäjään vietäisiin duumaan keskiviikkona, hyväksyttäisiin torstaina ja liittämisestä ilmoitettaisiin perjantaina.

LänsimAISSA ”kansanäänestykset” on laajalti tuomittu valheellisiksi ja laittomiksi.

Esimerkiksi YK:n pääsihteeri António Guterres sanoi, että Venäjän liittämisaikeiden toteutuminen olisi ”vaarallinen eskalaatio”, joka vaarantaisi rauhan näkymät alueella tulevaisuudessa.

”Mikään päätös jatkaa Ukrainan Donetskin, Luhanskin, Hersonin ja Zaporižžjan alueiden liittämistä Venäjään ei sisällä juridista arvoa ja ansaitsee tulla tuomituksi”, Guterres kertoi toimittajille torstaina.

Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin (sd) tuomitsivat torstaina Twitter-tileillään Venäjän järjestämät ”kansanäänestykset” Ukrainassa.

He pitävät Venäjän yrityksiä liittää Ukrainan alueita itseensä laittomina.

”Niin kutsutut 'kansanäänestykset' eivät vaikuta Ukrainan rajoihin, ne eivät muuta karttaa”, Niinistö sanoi.

”Venäjän laittomia lavastettuja kansanäänestyksiä ei tulla koskaan tunnustamaan”, Marin kirjoitti.

Ukrainan presidentin neuvonantaja Myhailo Podoljak sanoi puolestaan torstaina Twitterissä, että Venäjän liittämisseremoniat ”eivät käy juridisesti järkeen”. Podoljak kuvaili toimia ”Kremlin friikkisirkukseksi”.

”Olemattomat kokonaisuudet eivät voi liittyä maahan, joka on hajoamassa. Älkää tuhlatko aikaa näennäisessä Venäjä-agendassa. Tosielämä tulee olemaan kiinnostavampi: vastahyökkäys, miehityksen purkaminen, tuomioistuin.”

Lue lisää: ”Kansan­­äänestyksistä” tihkuvat tiedot kertovat räikeistä väärin­käytöksistä, Venäjän mediassa tulos näyttää jo selvältä

Lue lisää: Länsimaat tuomitsivat tiukasti Venäjän masinoimat niin sanotut kansan­äänestykset: ”Petos”, ”huijaus”, ”parodia”

Aiemmin tällä viikolla liikkui epäilyksiä siitä, lykkäisikö Kreml kuitenkin lopulta liittämisilmoitusta.

Esimerkiksi maanpaossa toimiva venäläinen verkkolehti Meduza kertoi keskiviikkona, että Venäjä aikoisi lykätä Ukrainassa miehittämiensä alueiden liittämistä sekä rajojen täydellistä sulkemista kutsuntaikäisiltä miehiltä.

Meduzan mukaan Kremlissä ei pidettäisi asian kanssa nyt kiirettä, koska ”olosuhteet eivät sitä vaadi” ja koska venäläiset eivät ole vakuuttuneita alueiden liittämisen tarpeellisuudesta.

”Ne [alueet] liitetään kyllä. Mutta ilman kiirehtimistä”, presidentin hallintoa lähellä oleva lähde oli kertonut Meduzalle.

Lähteen mukaan Kreml olisi päätynyt lykkäämään liittämistä, sillä viime viikolla ilmoitetun liikekannallepanon aiheuttamassa kuohunnassa niiden ”pr-efekti olisi lähestulkoon nolla”.

Myös duuman puhemies Vjatšeslav Volodin ja parlamentin ylähuoneen puheenjohtaja Valentina Matvijenko olivat aiemmin Meduzan mukaan kertoneet, että liittämisasiakirjoja tarkasteltaisiin vasta 3. tai 4. lokakuuta järjestettävässä istunnossa.

Yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) kertoi sekin katsauksessaan keskiviikkona, että Kreml voisi lykätä liittämisilmoitusta ”valmistellakseen paremmin Venäjän informaatiotilaa”.

Tästä huolimatta ISW piti perjantaita 30. syyskuuta todennäköisimpänä vaihtoehtona jonkinnäköiselle liittämisilmoitukselle.

Vaalikomission jäsenet laskivat ”kansanäänestyksessä” annettuja ääniä Donetskin itsejulistautuneessa kansantasavallassa tiistaina.

Meduzan lähellä presidentin hallintoa olevat lähteet kertoivat myös, että Kreml olisi järjestänyt salaisen mielipidemittauksen liikekannallepanon hyväksyttävyydestä – eivätkä valtaapitävät olisi pitäneet sen tuloksista.

Yksi lähteistä kertoo, että Kremlissä aliarvioitiin maasta pois haluavien määrä liikekannallepanon vuoksi. Jo sadattuhannet venäläismiehet ovat lähteneet maasta välttääkseen joutumisen rintamalle.

"Rajoja on nyt hankala sulkea. Jos näin tehtäisiin, tarvittaisiin tuhansia turvallisuusjoukkoja ja turhautuneet ihmiset saattaisivat yrittää tulla läpi. Meillä ei ole nyt riittävästi ylimääräisiä turvallisuusjoukkoja tähän", lähde sanoo.

Duuman puhemies Volodin ilmoitti torstaina aamupäivällä Telegram-kanavallaan, että kutsuntalistoilla olevat henkilöt eivät saisi poistua maasta. Volodinin mukaan tällaiset henkilöt eivät liikekannallepanon julistamisen jälkeen saisi liikekannallepanosta säätävän lain mukaan poistua asuinpaikaltaan.

”Laissa on tällainen kohta, ja kaikkien asevelvollisten tulee noudattaa sitä”, Volodin kirjoitti.

Volodin ilmoitti keskiviikkona myös, että maasta lähtevien ihmisten nimet kootaan Venäjän rajoilla listalle. Asiasta kertoi venäläinen uutistoimisto Interfax.

”Luuletteko, että he lähtevät, ja kukaan ei näe, kuka lähti ja miksi?”, Volodin sanoi duuman istunnossa keskiviikkona.

Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasi duuman puhemiehen Vjatšeslav Volodinin lokakuussa 2020.

Tilanne kuitenkin kehittyy, ja pian Volodinin ulostulon jälkeen venäläismediat kertoivat, että Venäjän puolustusministeriö oli oikaissut Volodinia. Se oli täsmentänyt, että kielto poistua asuinpaikkakunnalta ei nykyolosuhteissa ole voimassa. Asiasta kertoo esimerkiksi Fontanka.

Viime päivinä armeijan kutsuntatoimistoja on kuitenkin sijoitettu Georgian ja Suomen rajanylityspisteille, ja joitain rajan ylittäjiä on sotilaskomissariaattien käskyllä estetty poistumasta maasta. Meduzan ja Interfaxin mukaan myös Venäjän ja Kazakstanin rajalle olisi lähipäivinä tulossa kutsuntapiste.

Oikaisu 30.9. klo 2.51: Putin tunnusti torstain ja perjantain välisenä yönä Hersonin ja Zaporižžjan alueiden itsenäisyyden, ei vahvistanut niiden liittämistä Venäjään.

Venäjän ja Georgian välillä ei ole suoria lentoja, joten ihmiset yrittävät matkustaa Georgiaan maarajan kautta. Monet kulkevat myös jalan tai polkupyörillä.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat