Venäjä ei vaikuta olevan varma siitä, mitkä sen määrittelemät rajat ovat

Putinin tiedottajan mukaan Venäjä aikoo ”konsultoida” Hersonin ja Zaporižžjan alueiden asukkaiden kanssa siitä, missä alueiden rajat kulkevat.

3.10. 17:36 | Päivitetty 3.10. 18:08

Venäjän parlamentin alahuone duuma hyväksyi maanantaina Ukrainalle kuuluvien Hersonin, Zaporižžjan, Luhanskin ja Donetskin alueiden ”liittämisen” osaksi Venäjän federaatiota. Presidentti Vladimir Putin allekirjoitti alueiden nukkehallitsijoiden kanssa liittämis­sopimukset viime viikon perjantaina.

Yksikään duuman edustaja ei äänestänyt liitoksia vastaan. Ulkomailla ja Ukrainassa ne on tuomittu kansainvälisen oikeuden vastaiseksi teatteriksi. Liittämissopimuksia edelsivät pikaisesti käyntiin polkaistut ”kansanäänestykset”, joissa liittämiset saivat Venäjän väitteiden mukaan murskaavan enemmistön taakseen.

”Päätös oli yksimielinen. Venäjän federaatioon kuuluu 89 entiteettiä”, totesi duuman maanantaisen äänestyksen jälkeen puhemies Vjatšeslav Volodin Telegram-viesti­palvelussa.

Volodinin mukaan alueiden liittäminen oli ”ainoa tapa säästää miljoonat ihmiset Kiovan rikolliselta hallinnolta” ja lopettaa siviilien, vanhusten, naisten ja lasten pommittaminen.

Venäjän hyökkäyssodan aikana venäläisjoukot ovat pommittaneet siviilikohteita systemaattisesti, kun taas Ukrainan joukot ovat keskittyneet venäläisjoukkojen tuhoamiseen.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov vieraili duumassa maanantaina.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov onnitteli neljän ”liitetyn” alueen edustajia duuman äänestyksen jälkeen, uutistoimisto Reuters kertoi. Lavrov uskoi, että myös parlamentin ylähuone eli liittoneuvosto hyväksyisi liitokset.

Ylähuoneen äänestystä odotetaan tiistaiksi, The Washington Post -lehti kertoi.

Sunnuntaina Venäjän perustuslakituomioistuin puolestaan ilmoitti, että Putinin ja nukkehallitsijoiden allekirjoittamat dokumentit ovat Venäjän perustuslain mukaisia. Näin ollen Venäjä pyrkii vallan jokaisella haaralla esittämään, että kyseessä olisi legitiimi prosessi. Näytelmään osallistuu myös ”neljäs valtiomahti” eli Venäjän media.

Venäjän parlamentin alahuoneen duuman kansanedustajat hyväksyivät maanantaina Ukrainalle kuuluvien alueiden ”liittämisen” osaksi Venäjää.

Alueliitoksiin liittyy paljon hämmennystä yksistään siitä syystä, että Venäjä ei pidä hallussaan kaikkia omaksi väittämiään alueita. Viikonlopun aikana Ukraina onnistui valtaamaan strategisesti tärkeän Lymanin kaupungin, joka on osa Venäjään väitetysti kuuluvaa Donetskia.

Putinin tiedottaja Dmitri Peskov totesi maanantaina uutistoimistojen Tass ja AFP mukaan, että Venäjä aikoo ”konsultoida” Hersonin ja Zaporižžjan alueiden ihmisiä siitä, missä he arvioivat alueidensa rajojen kulkevan. Esimerkiksi Zaporižžjan kaupunki on Ukrainan joukkojen hallinnassa, samoin kuin suuri osa samannimisen alueen pohjoispuolesta.

Luhanskin ja Donetskin alueiden rajat taas on Venäjän mielestä määritelty jo vuonna 2014.

Hämmennystä lisäsi The Washington Postin mukaan se, että duuman vaikutusvaltainen kansanedustaja Pavel Krasheninnikov totesi, että Hersonin ”liitettyyn” alueeseen kuuluisi myös osia naapuri­maakunnasta Mykolajivista. Siellä ei ole järjestetty ”kansanäänestystä” Venäjään kuulumisesta, eikä edes Putin ole väittänyt alueen tai sen osien kuuluvan Venäjälle.

Ukrainan joukot ovat onnistuneet valtaamaan alueita myös Hersonin maakunnassa viime päivien taisteluissa.

Duuman äänestyskään ei sujunut maanantaina ongelmitta. Meduza-sivuston mukaan kunkin neljän alueen liittämisestä järjestettiin oma äänestyksensä, joissa ei ollut yhtään ääntä vastaan eikä yhtään tyhjää äänestänyttä. Siitä huolimatta alueet hyväksyttiin osaksi Venäjää 413 äänellä, 412 äänellä, 409 äänellä ja 411 äänellä. Meduzan mukaan paikalla oli rekisteröinnin mukaan 408 kansanedustajaa. Puhemies Volodin selitti kummallisia lukemia ”teknisellä virheellä”.

Venäjän presidentti Vladimir Putin (kesk.) iloitsi viime perjantaina Ukrainalta "liitettyjen” alueiden nukkehallintojen johtajien kanssa.

The Guardian -lehden Moskovan-kirjeenvaihtaja Andrew Roth totesi Twitterissä, että ”Venäjä ei kirjaimellisesti ottaen tiedä, missä sen kansainväliset rajat ovat”.

Putinilla on nyt ongelma päättää, minkä alueiden vastaisia hyökkäyksiä hänen pitäisi ydinaseinkin puolustaa, Roth kirjoittaa.

Putinin mukaan Ukrainalta ”liitetyt” alueet ovat ikuisesti osa Venäjää ja niihin hyökkääminen tulkitaan hyökkäykseksi Venäjää vastaan, kuten hän totesi viime perjantaina pitämässään puheessa.

”Kiovan nykyisten valtaa pitävien pitää kunnioittaa tätä ihmisten vapaata tahdonilmaisua, se on ainoa suhtautumistapa. Se on ainoa tapa saavuttaa rauha. Puolustamme maatamme kaikin voimin ja keinoin ja teemme kaikkemme varmistaaksemme kansalaistemme turvallisuuden”, Putin sanoi.

Venäjä anasti Ukrainalta Krimin niemimaan vastaavanlaisten vaiheiden myötä vuonna 2014.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat