Tuhannet venäläiset juhlivat Punaisella torilla

Punaiselle torille ja sen liepeille vaikutti saapuneen paljon työporukoita. Odotetuin esiintyjä oli presidentti Vladimir Putin, joka nousikin illan päätteeksi lavalle.

30.9. 21:38

Moskova

Moskovan Punaisella torilla järjestettiin perjantaina konsertti, jolla Venäjä juhlisti neljän Ukrainan maakunnan liittämistä itseensä.

Ihmisiä oli paikalla silmänkantamattomiin, venäläisen median arvioiden mukaan tuhansia. Moni heilutti kädessään isompaa tai pienempää Venäjän-lippua.

Kaikki eivät mahtuneet Punaiselle torille, mutta sen ympäristöön oli pystytetty suuria näyttötauluja, joilta konserttia saattoi seurata.

”Donetsk, Luhansk, Zaporižžja, Herson – Venäjä!”, luki näyttötaululla.

Paikalla vaikutti pukeutumisen ja keskustelujen perusteella olevan paljon työporukoita, jotka olivat saapuneet konserttiin kesken työpäivän tai sen päätteeksi. Miehillä näkyi kravatteja ja pikkutakkeja. Joidenkin kuuli puhuttelevan toisiaan muodollisesti etu- ja isännimellä.

Lue lisää: Länsimaat tyrmäävät tiukin sanoin ukrainalais­alueiden liittämisen Venäjään, Yhdysvallat ilmoitti uusista pakotteista

Konsertissa esiintyi venäläisiä artisteja ja juontajat nostattivat esitysten välissä isänmaallista tunnelmaa, mutta yleisöstä moni sanoi odottavansa presidentti Vladimir Putinin esiintymistä.

Konserttiyleisö näytti päälle päin hyvin ”tavalliselta”, trendikkäimpiä moskovalaisia ei ollut paikalla. Keski-ikäisiä oli paljon.

Yleisöä oli saapunut Moskovan alueelta, ainakin Dzeržinskin ja Domodedovon kaupungeista asti. Domodedovosta oli paikalla ainakin ryhmä kulttuurialan työntekijöitä. Galina esitteli itsensä ”bussinvanhimmaksi”, joten alueelta oli ilmeisesti ajettu konserttiin linja-autolla.

HS:n haastattelemista moni ilmoitti heti kättelyssä tulleensa paikalle vapaaehtoisesti. Vastaavien konserttien osallistujista suuri osa on monesti julkisen alan tai valtionyritysten työntekijöitä, joita on enemmän tai vähemmän kehotettu menemään paikalle, joskus jopa pientä rahallista korvausta vastaan.

”Olemme iloisia, että palautamme historialliset alueemme”, Galina sanoi.

”Hän sanoi kaiken oikein”, kommentoi työtoveri Jekaterina presidentti Vladimir Putinin Kremlissä iltapäivällä pitämää puhetta. ”Tuemme presidenttiä.”

”Haluamme elää kaikkien kanssa rauhassa, Suomenkin”, lisäsi Galina.

Lue lisää: Julistus alue­liitoksista, käsien yhdistäminen ja yleisön huudattaminen: Näin Putin esiintyi

Punaisella torilla järjestettiin perjantaina kello 17 alkaen konsertti, jolla Venäjä juhlisti neljän Ukrainan alueen liittämistä itseensä.

Tuttuun tapaan moni venäläinen kieltäytyi haastattelusta. Yksi vetosi hymyillen Suomen viisumipolitiikkaan. Kaksi seuruetta sanoi kommentoinnin vaativan luvan ryhmässään ylemmältä taholta.

Kolmen hengen seurue, Lukoililla ohjelmoijana työskentelevä Denis sekä muissa yrityksissä työskentelevät juristi Denis ja päällikkö Marina esittivät paljon mielipiteitä Ukrainan alueiden liittämisestä Venäjään piirakoiden ja kvassin nauttimisen lomassa.

”Olemme hyvin iloisia. Donetskin ja Luhanskin kansantasavallat haluavat sitä oikeasti.”

”Ne olisi pitänyt tunnustaa jo 2015.”

”Putin aloitti toimensa, koska Yhdysvallat provosoi.”

Konserttiin oli saapunut paljon työporukoita.

Punaiselle torille ja sen ympäristöön kerääntyi perjantai-iltana tuhansia ihmisiä seuraamaan konserttitapahtumaa.

Moskovalainen juristinainen sanoi Ukrainan alueiden liittämisen olevan itselleen henkilökohtaisesti tärkeä. Hän kertoi olevansa kotoisin Donin Rostovista Etelä-Venäjältä ja miehensä Donetskista.

Mies oli käynyt äänestämissä liittämisen puolesta Donetskin lähetystössä Moskovassa.

”Patriotismi kasvaa venäläisten sisällä”, nainen sanoi.

Konsertissa esiintyi ”erikoisoperaatiota” tukevia venäläisiä artisteja. Juontajat valoivat välissä isänmaallista yhteishenkeä. Odotetuin esiintyjä oli kuitenkin presidentti Putin, joka saapui lavalle illalla seitsemän maissa.

Putin sanoi, että alueiden asukkaat päättivät ”kansanäänestyksissä” olla osa historiallista synnyinmaataan, Venäjää. Putin vakuutti Venäjän puolustavan uusia alueitaan kaikilla käytettävissä olevilla keinoillaan, eikä lännellä ole hänen mukaansa oikeutta kyseenalaistaa ”kansanäänestysten” tuloksia.

Yleisö taputti ja hurrasi.

Presidentti Vladimir Putin puhui illalla konsertissa, joka järjestettiin Punaisella torilla.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat