Yhdysvallat antaa satoja miljoonia dollareita Tyynen­meren saari­valtioille, jotka kiinnostavat myös Kiinaa

Valtaansa Tyynellämerellä kasvattanut Kiina toivoo, että Yhdysvallat ei käytä saarivaltioita pelinappuloina.

Tyynenmeren alueen saarivaltioiden johtajat kuvattiin Washingtonissa Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin ympärillä torstaina.

30.9. 14:36

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden lupasi torstaina Tyynenmeren saarivaltioille 810 miljoonaa dollaria eli yli 826 miljoonaa euroa uutta rahoitusta, kertoo uutistoimisto AFP.

Kaksipäiväisen Washingtonin-kokouksen jälkeen Yhdysvallat ja 14 Tyynenmeren valtion johtajaa sanoivat yhteisessä lausunnossaan tiivistävänsä kumppanuuttaan ja jakavansa näkemyksen alueesta, jossa ”demokratia voi kukoistaa”.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Yhdysvallat isännöi yhtä monen Tyynenmeren valtion johtajan vierailua, kertoo uutistoimisto Reuters.

Julistuksen hyväksyi myös Salomonsaarten pääministeri Manasseh Sogavare, jonka hallitus antoi aikaisemmin ymmärtää, ettei se allekirjoittaisi sitä. Syynä oli lisääntyvä huoli siteistä Kiinaan.

Yhdysvallat on ollut tärkeä tekijä Tyynellämerellä toisesta maailmansodasta lähtien, mutta Kiina on kasvattanut vaikutusvaltaansa alueella esimerkiksi taloudellisten investointien ja Salomonsaarten kanssa solmitun turvallisuus- ja taloussopimuksen myötä.

Huhtikuussa solmittu sopimus herätti närää muun muassa Yhdysvaloissa ja Australiassa, koska sopimuksen pelätään kasvattavan Kiinan roolia alueella, The Financial Times kertoo.

Tyynenmeren saarivaltioiden johtajille torstaina puhunut presidentti Biden sanoi haluavansa osoittaa ”kestävää sitoumusta”.

”Suoraan sanottuna Yhdysvaltain ja koko maailman turvallisuus riippuu teidän turvallisuudestanne”, hän totesi johtajille.

Biden viittasi Kiinan vaikutusvallan kasvuun alueella ja totesi, että merkittävä osa maailmanhistoriaa kirjoitetaan indopasifisella merialueella tulevina vuosina. Tyynenmeren saarivaltioilla on Bidenin mukaan suuri sananvalta tulevaisuuden muovaamisessa.

Suurin osa eli noin 600 miljoonaa dollaria uudesta rahoituksesta käytetään kymmenen vuoden aikana Etelä-Tyynenmeren puhdistukseen ja kehittämiseen, minkä on tarkoitus tukea tonnikala­teollisuutta.

Yhdysvallat tukee myös saarivaltioiden sopeutumista ilmastonmuutokseen, joka on Bidenin mukaan on saarivaltioiden ”olemassaolon uhka”.

Lisäksi Yhdysvallat lupasi 20 miljoonaa dollaria Salomonsaarten turismin tukemiseen. Useimmat Tyynenmeren saarivaltioiden johtajat ovat suhtautuneet Yhdysvaltojen tukeen myönteisesti, mutta Salomonsaarten pääministeri Sogavare on varoittanut suurvaltojen välisestä kilpailusta.

Songavare kertoi AFP:lle, että Washingtonin-neuvotteluissa käsiteltiin hänen huolenaiheitaan ”positiivisella tavalla”.

Kiina reagoi Yhdysvaltain ja Tyynenmeren saarivaltioiden julistukseen sanomalla, ettei saarivaltioista ”pitäisi tulla pelinappuloita suurvaltojen pelissä.”

”Toivomme, että Yhdysvallat voi vilpittömästi tukea Tyynenmeren saarivaltioita ilmastonmuutoksen torjumisessa ja valtioiden kehityksessä ilman, että se pelaa geopoliittista peliä yhteistyön nimissä”, Kiinan ulkoministeriön tiedottaja sanoi AFP:n mukaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat