Asevoimien kapteeni ilmoitti kaapanneensa vallan Burkina Fasossa

Sotilasupseeristo ilmoitti Burkina Fason vallankaappauksesta televisiolähetyksessä.

Mies heiluttaa lippua protestoijien parissa perjantaina Burkina Fason pääkaupungissa. Paikalle on sijoitettu sotilaita vallankaappauksen yhteydessä.

30.9. 23:49 | Päivitetty 1.10. 2:27

Länsi-Afrikan Burkina Fasossa asevoimien kapteeni Ibrahim Traore on kaapannut vallan sotilasupseeri Paul-Henri Sandaogo Damibalta ja kaatanut maan hallituksen, sotilasupseeristo julisti perjantai-iltana kansallisessa televisiolähetyksessä.

Sotilaiden mukaan turvallisuustilanteen heikkeneminen ja Damiban epäonnistunut johtajuus oikeuttaa heidän toimensa.

”Damiba on poistettu turvallisuusepäonnistumisen takia.”

Yksi upseeri totesi, että perustuslaki on lakkautettu ja rajat suljettu toistaiseksi. Myös hallitus on hajotettu. Yöksi on julistettu ulkonaliikkumiskielto.

Aiemmin perjantaina hallitus ilmoitti, että joukoissa oli ollut ”sisäinen kriisi” palkkakiistojen vuoksi, ja sen vuoksi pääkaupungin keskeisillä paikoilla oli näkynyt sotilasjoukkoja ja teitä oli suljettu. Tuolloin hallituksen edustaja kertoi, että neuvotteluja käytiin parhaillaan ja Damiba oli niissä mukana.

Paikalla olleet ovat kertoneet uutistoimisto AFP:lle, että presidentin palatsin ja sotilasjuntan pääkonttorin liepeillä on kuultu laukauksia. Lisäksi valtiontelevision lähetys oli keskeytetty useiksi tunneiksi perjantaina ennen sotilaiden lausunnon julkistamista.

Damiba johti tammikuussa 2022 vallankaappausta, jossa syöstiin vallasta vaaleilla valittu presidentti Roch Marc Christian Kaboré.

Silloinkin vallankaappausta selitettiin turvallisuustilanteen heikentymisellä. Burkina Faso on maailman köyhimpiin kuuluva maa.

Perjantaina iltapäivällä uutistoimisto AFP:n toimittaja näki useiden satojen ihmisten kokoontuvan aukiolle pääkaupungissa vaatimaan esimerkiksi Damiban eroa ja Ranskan sotilaallisen läsnäolon loppua. Ranskan ulkoministeriö neuvoi Ouagadougoussa olevia ranskalaisia, joita uskotaan olevan 4 000–5 000, pysyttelemään kotona.

Länsi-Afrikan valtioiden talousyhteisö (ECOWAS) on tuominnut vallankaappauksen. Yhteisön mukaan se tapahtui juuri kun Burkina Faso oli edennyt kohti perustuslailliseen hallintoon palaamista vuoden alussa tapahtuneen vallankaappauksen jälkeen.

Yhdysvallat on ilmoittanut olevansa huolissaan Burkina Fason tapahtumista. Ulkoministeriö on vedonnut tilanteen vakauttamisen puolesta ja opastanut kaikkia Yhdysvaltojen kansalaisia rajoittamaan liikkumistaan.

Myös EU ilmaisi huolensa perjantaina ennen kuin Damiban syrjäyttämisestä kerrottiin.

TURVATTOMUUS on lisääntynyt Burkina Fasossa viimeisen vuosikymmenen aikana, sillä islamistisiin äärijärjestöihin al-Qaidaan ja Isisiin yhteyksiä omaavat ryhmät ovat saaneet alueella jalansijaa ja tappaneet tuhansia ihmisiä.

Lisäksi lähes kaksi miljoonaa ihmistä on joutunut siirtymään pois kotiseudultaan ulkomaisten joukkojen ja YK:n rauhanturvaajien läsnäolosta huolimatta.

Äärijärjestöjen edustajat ovat miinoittaneet teitä, piirittäneet kaupunkeja, tuhonneet vesilaitoksia ja estäneet välttämättömien tarvikkeiden kuljetuksia Burkina Fason yhä eristäytyneempiin pohjois- ja itäosiin.

Asiasta kertovat uutistoimistot Reuters ja AFP.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat