Pohjois-Korea teki taas ohjuskokeen

Kyse on jo neljännestä laukaisusta viikon sisään.

Eteläkorealaisia katsomassa uutislähetystä Pohjois-Korean ohjuskokeista.

1.10. 6:05

Pohjois-Korea ampui kaksi lyhyen kantaman ballistista ohjusta merelle itärannikollaan lauantaina, Etelä-Korean armeija sanoi. Kyse on jo neljännestä laukaisusta viikon sisään Pjongjangin kasvattaessa jännitteitä Korean niemimaan ympärillä, uutistoimisto Reuters raportoi.

Laukaisu tapahtui sen jälkeen, kun Etelä-Korean, Yhdysvaltain ja Japanin laivastot järjestivät sukellusveneiden torjuntaharjoitukset perjantaina ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen. Lisäksi aiemmin tällä viikolla Yhdysvaltain varapresidentti Kamala Harris vieraili alueella.

Etelä-Korean asevoimat kertoi lausunnossaan, että ohjukset laukaistiin Sunanista Pohjois-Korean pääkaupungin Pjongjangin pohjoispuolelta. Etelä-Korea arvioi ohjusten kantamaksi 350 kilometriä ja niiden saavuttaneen 6 machia sekä 30 kilometrin korkeuden.

Myös Japanin rannikkovartiosto ilmoitti kahdesta epäillystä ohjuskokeesta. Ohjukset lensivät 400 kilometriä ja 350 kilometriä ja saavuttivat 50 kilometrin korkeuden, Japanin puolustusministeri Toshiro Ino sanoi.

Inon mukaan ohjukset mahdollisesti lensivät ”epäsäännöllisellä lentoradalla”, jonka tarkoituksena on välttää ohjuspuolustus. Tokio on valittanut asiasta diplomaattisia kanavia pitkin.

Yhdysvaltain asevoimien Tyynenmeren alueen esikunta (USPACOM) sanoi arvioineensa, etteivät laukaisut aiheuta välitöntä uhkaa Yhdysvaltain henkilöstölle, alueelle tai liittolaisille.

Pohjois-Korea on tehnyt tänä vuonna ohjuskokeita ennätystahdilla. Maa suoritti maaliskuussa ensimmäisen mannertenvälisen ballistisen ohjuksen (ICBM) testin sitten vuoden 2017.

Analyytikot arvioivat lisääntyneet kokeet Pohjois-Korean yrityksenä rakentaa toimivia aseita sekä toisaalta yrityksenä ”normalisoida” ohjuskokeitaan maailman keskittyessä Ukrainan sotaan ja muihin käynnissä oleviin kriiseihin.

YK:n turvallisuusneuvosto on asettanut Pohjois-Koreaa vastaan pakotteita sen ohjus- ja ydinkokeiden vuoksi. Pjongjang torjuu tällaiset toimet sen suvereniteettia ja itsepuolustusoikeutta loukkaavina.

Etelä-Korean lainsäätäjät sanoivat keskiviikkona, että Pohjois-Korea on saattanut päätökseen ydinkokeen valmistelut. Etelä-Korea arvioi kokeen toteutuvan loka–marraskuun aikana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat