Asiantuntijat: Yhdysvallat tietäisi hyvissä ajoin, jos Venäjä suunnittelisi ydin­aseen käyttöä Ukrainassa

Tutkijat uskovat, että Venäjä todennäköisesti haluaisi Yhdysvaltojen tietävän ydinaseiskusta etukäteen.

Vladimir Putin julisti perjantaina Venäjän liittävän Ukrainan Donetskin, Luhanskin, Hersonin ja Zaporižžjan alueet Venäjän federaatioon ja otti jälleen ydinaseet puheeksi.

1.10. 10:55

Venäjän muodostama ydinaseuhka nousi jälleen perjantaina puheenaiheeksi, kun presidentti Vladimir Putin piti Moskovassa puheen, jossa hän ilmoitti Venäjän liittävän Ukrainan Donetskin, Luhanskin, Hersonin ja Zaporižžjan alueet Venäjän federaatioon. Länsimaat ovat tuominneet yksiselitteisesti alueiden liittämisen Venäjään.

Puheessaan Putin vihjasi – jälleen kerran – ydinaseiden käyttämisellä. Niin hän on tehnyt useasti ennenkin sen jälkeen, kun Venäjä aloitti täysimittaisen hyökkäyksen Ukrainaan helmikuussa 2022.

Hiljattain Putin muun muassa julisti, että Venäjä käyttää ”kaikkia käytettävissä olevia keinoja”, jos sen ”alueellinen koskemattomuus” on uhattuna. Nyt kun Venäjä katsoo liittäneensä osia Ukrainasta alueeseensa, on pohdittu sitä, miten se vaikuttaa hänen aiempaan uhkaukseensa.

Perjantaisessa puheessaan Putin muistutti Yhdysvaltojen käyttäneen ydinasetta kahdesti Japanissa tuhoten Hiroshiman ja Nagasakin. Näin se on luonut ennakkotapauksen, Putin sanoi.

Mitä useammin uhkauksia tehdään, sitä enemmän ne kuitenkin menettävät merkitystään, Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro sanoi HS:lle perjantaina.

”Jossain vaiheessa tullaan siihen pisteeseen, että pelotevaikutuksen uskottavuus vaatii käyttöä. Huonoimmassa tapauksessa se johtaa kierteeseen, jossa ei jää muuta vaihtoehtoa”, Kangaspuro sanoi.

Perjantai-iltana Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoi, että Yhdysvallat ottaa Putinin uhkailun "erittäin tosissaan". Blinkenin mukaan toistaiseksi Yhdysvallat ei ole nähnyt merkkejä siitä, että Venäjä tekisi jotain ydinaseiden käyttöön viittaavia toimia.

Jos Venäjä suunnittelisi ydinaseiden käyttöä, Yhdysvallat tietäisi siitä hyvissä ajoin, asiaan perehtyneet tutkijat sanovat uutistoimisto AFP:lle. Samoin he uskovat, että Venäjä todennäköisesti myös haluaisi Yhdysvaltojen tietävän ydinaseiskusta etukäteen.

”Olen varma, että Yhdysvallat huomaisi, jos Venäjä tekisi minkäänlaisia valmisteluja ydinaseiden käyttämistä varten. Aseet pitää ottaa pois varastoista, niiden käyttöön liittyvät yksiköt on valmisteltava, ja venäläiset saattaisivat myös hälyttää strategiset ydinasejoukkonsa”, sanoo yhdysvaltalaisen CSIS-tutkimuslaitoksen asiantuntija Mark Cancian.

”Voimme olla hyvin varmoja, ettei Venäjällä ole piilotettuja paikkoja ydinaseilleen. Ne tarvitsevat tarkkoja järjestelyjä, koulutettua henkilökuntaa ja huoltoa. Sitä ei voi tehdä satunnaisessa paikassa”, YK:n aseriisuntatutkimusinstituutin vanhempi tutkija Pavel Podvig sanoo.

Podvig uskoo myös, että jos Venäjä suunnittelisi ydinaseen käyttöä, se nimenomaan tavoittelisi sitä, että Yhdysvallat saisi tietää siitä etukäteen.

”Se olisi askel, jonka Venäjä haluaisi tulla nähdyksi.”

Asiantuntijat uskovat, että Venäjään liittyvä ydinaseuhka koskee sen taktisia ydinaseita. Arvioiden mukaan Venäjällä on taktisia ydinasekärkiä noin 2 000.

Taktiset ydinaseet kehitettiin kylmän sodan aikana. Niiden räjähdysvoima on pienempi ja kantamat lyhyempiä kuin mannertenvälisissä ydinohjuksissa. Ne ovat silti moninkertaisesti tuhovoimaisempia kuin perinteiset räjähteet ja jättävät jälkeensä säteilyä.

Taktisia ydinaseita ei ole koskaan käytetty sodassa. Yksikään ydinasemaa ei ole halunnut ottaa riskiä siitä, että ydinaseen käyttäminen johtaisi avoimeen ydinsotaan.

Chatham House -ajatuspajan turvallisuusohjelman johtaja Patricia Lewis sanoi BBC:lle pitävänsä kuitenkin mahdollisena, että Venäjä pitäisi taktisen ydinaseen käyttöä osana tavanomaista voimankäyttöään.

”He eivät ehkä ajattele sen ylittävän suurta ydinasekynnystä”, Lewis sanoi.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat