Asiantuntija Ukrainan Nato-hakemuksesta: ”Tämä on iso käännekohta”

Pitkän linjan turvallisuusasiantuntija François Heisbourg pitää Ukrainan päätöstä hakea Nato-jäsenyyttä juuri nyt hyvin fiksuna. Jäsenyys tuskin on mahdollinen lähiaikoina.

François Heisbourg

1.10. 15:44 | Päivitetty 1.10. 16:42

Ukrainan

perjantainen ilmoitus Nato-jäsenyyden hakemisesta
muodostaa ison käännekohdan, arvioi ranskalainen pitkän linjan turvallisuusasiantuntija François Heisbourg.

”Kukaan, edes [Ukrainan presidentti Volodymyr] Zelenskyi, ei ajatellut, että Natoa olisi mahdollista mainita. Nyt Nato on mahdollista mainita”, Heisbourg sanoo.

”Ukrainalaiset ovat tehneet niin, eikä kukaan meistä juokse karkuun peloissaan. Eikä kukaan käske ukrainalaisten olla hiljaa.”

Heisbourg kommentoi asiaa HS:lle Helsinki Security Forum -turvallisuustapahtuman yhteydessä.

Hän toteaa reaktioiden olevan nyt sen suuntaisia, ettei hetkeä Ukrainan liittymiselle nähdä oikeaksi. Samaan aikaan Nato-jäsenyys on nyt ainoa keskustelunaihe, mitä tulee Ukrainan tulevaan puolustusjärjestelmään.

”Tämä on iso käännekohta.”

Heisbourg toimii vanhempana Eurooppa-asiantuntijana britannialaisessa kansainvälisten asioiden tutkimuslaitoksessa IISS:ssä sekä erityisneuvonantajana ranskalaisessa strategisen tutkimuksen säätiössä FRS:ssä. Hän oli laatimassa Suomen Nato-jäsenyyttä koskevaa selvitystä vuonna 2016.

UKRAINAN presidentti Zelenskyi ilmoitti perjantaina Ukrainan hakevan nopeutettua liittymistä Natoon.

Ilmoitus tuli samana päivänä kun Venäjä ilmoitti neljän Ukrainan alueen liittämisestä Venäjään ”kansanäänestyksien jälkeen.”

Länsimaat tuomitsivat jyrkästi Venäjän ilmoituksen ja totesivat alueiden olevan Ukrainaa.

Zelenskyi on pidempään puhunut Ukrainan toiveesta liittyä Natoon, mitä Venäjä vastustaa kiivaasti. Maaliskuussa sodan sytyttyä hän kuitenkin antoi ymmärtää, että maa voi luopua jäsenyyden tavoittelemisesta.

Heisbourg pitää Ukrainan päätöstä jättää hakemus juuri nyt hyvin fiksuna. Se nähtiin mahdolliseksi ja mahdollisuuteen tartuttiin.

”Se oli väkivallattoman eskalaation askel, joka pakottaa venäläiset taas takajaloilleen”, hän sanoo.

”Venäläisillä ei enää ole aloitetta diplomaattisella eikä sotilaallisella taistelukentällä. Lännellä on aloite ja Ukrainalla on aloite.”

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kommentoi Ukrainan ilmoitusta Nato-jäsenyyden hakemisesta tuoreeltaan sanomalla, että jokaisella demokratialla Euroopassa on oikeus hakea jäsenyyttä ja liittolaiset kunnioittavat tätä. Hän painotti samalla, että päätös jäsenyydestä on kaikkien 30 jäsenmaan yhteinen.

Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan puolestaan sanoi, että Yhdysvallat on tukenut vuosia Naton avoimia ovia. Juuri nyt paras tapa tukea Ukrainaa on kuitenkin käytännön tuki Ukrainassa, ja prosessi Brysselissä pitäisi ottaa esiin toiseen aikaan.

Heisbourg yhtyy yhdysvaltalaiseen arvioon, ettei aika ole oikea. Tällä hetkellä ollaan vaikeassa tilanteessa, jossa eskalaatiota yritetään hallita. Silloin aloite halutaan pitää itsellä, hän sanoi.

”Jos haluaa pitää aloitteen, on oltava ammuksia valmiina. [...] Seuraavan kerran kun venäläiset tekevät jotakin typerää, tuleekin yhtäkkiä oikea aika tutkailla Ukrainan pyyntöä. Se tehdään, kun se on hyödyllistä.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat