125 kuoli jalkapallo-ottelussa syttyneissä levottomuuksissa Indonesiassa – yksi historian pahimmista stadion­katastrofeista

Häviävän puolen kannattajat olivat tunkeutuneet kentälle ja viranomaiset ampuivat heitä kyynelkaasulla, mikä johti tallautumisiin ja tukehtumisiin väkijoukossa.

2.10. 2:58 | Päivitetty 2.10. 18:15

125 ihmistä kuoli Indonesian Itä-Jaavan maakunnassa Malangissa jalkapallo-ottelussa myöhään lauantaina käynnistyneissä levottomuuksissa, Indonesian viranomaiset kertovat. Asiasta raportoivat muun muassa uutistoimistot Reuters ja AFP.

Aiemmin viranomaiset puhuivat 174 kuolleesta, mutta määrä tarkentui 125 kuolleeseen myöhemmin sunnuntaina. AFP:n mukaan viranomaiset rekisteröivät vahingossa osan uhreista kaksi kertaa.

Uhreista 124 on tunnistettu, yhtä ei.

Lisäksi 323 ihmistä loukkaantui levottomuuksissa, kertoi Reuters iltapäivällä.

Jaavalaisten Areman ja Persebaya Surabayan kannattajat ottivat yhteen sen jälkeen, kun Arema hävisi ottelun 3–2.

Häviävän puolen kannattajat olivat tunkeutuneet kentälle ja viranomaiset ampuivat heitä kyynelkaasulla, maakunnan poliisin päällikkö Nico Afinta kertoi toimittajille sunnuntain vastaisena yönä Suomen aikaa.

Sadat ihmiset juoksivat kentän uloskäynneille välttääkseen kyynelkaasun. Jotkut tukehtuivat kaaoksessa ja toiset joutuivat tallatuiksi, AP News kertoo.

Stadionilla on tilaa 42 000 ihmiselle, ja viranomaisten mukaan ottelu oli loppuunmyyty. Poliisi on painottanut, että vain osa yleisöstä, noin 3 000 ihmistä, tunkeutui kentälle.

Stadionin sisäpuolelta otetuissa kuvissa näkyy valtavia määriä kyynelkaasua ja ihmisiä kiipeämässä aitojen yli. Jotkut kantoivat loukkaantuneita kaaoksen läpi.

Kentälle rynnänneet katsojat kantavat loukkaantunutta stadionilla.

Sunnuntaiaamuna stadionin ulkopuolella näkyi poltettuja ajoneuvoja.

Indonesian hallitus on pahoitellut tapahtunutta ja luvannut tutkia siihen johtaneet olosuhteet.

Myös maan presidentti Joko Widodo vaati myös toimenpiteitä lauantain tapahtumien vuoksi. Televisioidussa puheessaan Widodo vaati urheilu- ja nuorisoministeriä, kansallisen poliisin päällikköä sekä maan jalkapalloliiton johtajaa "tekemään perusteellisen selvityksen" jalkapallo-otteluiden turvallisuustoimista.

Sosiaalisessa mediassa levinneissä kuvissa yleisö näyttää rynnivän kentälle. Hetkeä myöhemmin poliisit kilpineen ja pamppuineen juoksivat kentälle väkijoukkoa kohti. Kuvien aitoutta ei ole toistaiseksi pystytty varmentamaan.

Indonesian jalkapalloliitto PSSI kertoi jo aiemmin keskeyttävänsä kärkiliigan ottelut viikoksi ja kieltävänsä Arema FC:ltä kotiotteluiden järjestämisen loppukauden ajaksi. Lisäksi liitto on ilmoittanut lähettävänsä tutkintaryhmän Malangiin selvittämään tapahtunutta sekä pahoitellut tapahtunutta kaikille osapuolille.

Indonesian jalkapalloliitto käynnistää tutkinnan ottelun jälkeisistä tapahtumista.

Fanien väkivaltaisuus on ongelma Indonesiassa, jossa kilpakumppaneiden kannattajien väliset kiistat ovat aiemminkin johtaneet kuolemiin. Joissakin otteluissa parhaiten menestyneiden joukkueiden pelaajien on matkustettava vieraspeleihin tiukoilla turvatoimilla suojeltuina.

"Olemme huolissamme ja syvästi pahoillamme tästä tapauksesta”, PT Liga Indonesia Barun johtaja Akhmad Hadian Lukita sanoi.

Indonesian urheiluministeri Zainudin Amali sanoi Reutersin mukaan sunnuntaina, että viranomaiset arvioivat uudelleen jalkapallo-otteluiden turvallisuuden ja harkitsevat katsomoiden kieltämistä.

Arema FC ja Persebaya Surabaya ovat pitkäaikaisia kilpakumppaneita. Väkivallan pelon vuoksi vierasjoukkueen kannattajien ei annettu ostaa otteluun lippuja.

Indonesian poliittisten, laillisten ja turvallisuusasioiden koordinoinnista vastaava ministeri Mahfud MD sanoi järjestäjien jättäneen huomiotta viranomaisten suosituksen järjestää ottelu iltapäivällä illan sijaan. Lisäksi hallitus oli hänen mukaansa suositellut ainoastaan 38 000 lipun myymistä, mutta katsomo oli siitä huolimatta myyty täyteen.

Kyseessä on yksi historian pahimmista stadionkatastrofeista.

Toukokuussa 1964 Limassa 328 ihmistä kuoli ja satoja loukkaantui Perun ja Argentiinan välisessä olympialaisten karsintaottelussa. Perulaiskatsojat ryntäsivät kentälle sen jälkeen, kun erotuomari ei ollut hyväksynyt tasoittavaa maalia. Poliisi yritti hillitä väkijoukkoa kyynelkaasulla, mikä johti joukkopaniikkiin ja ihmisten tallautumiseen ja tukehtumiseen.

Vuonna 1989 Englannissa Hillsborough'n onnettomuudessa kuoli lähes sata Liverpoolin fania, ja vuonna 2012 Egyptissä Port Sadin jalkapallomellakassa kuoli 74 ihmistä.

Oikaisu 2.10. kello 15.38: Arema hävisi ottelun, ei voittanut, kuten uutisessa aiemmin väitettiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat